Ženski svet

191

Че ИУ ЉЊи А

+ Јулијана Павловићка рођ. Жупанска 10падија јозеповачка преминула је 10. априла о. г. код оца свога у СЏараволи г.Т. Жупанског, пароха. Она је сестра нашег вредног сарадника Станка, а и сама је била отлична Српкиња, верна супруга, примерна газдарица. Одселила се на бољи свет у најбоље доба живота свога, у својој 37. години. Лака јој земљица била!

Смиљана Удицкова из В. Кикинде, ћерка тамошњег одличног учитеља ОСтеве Петровића, преминула је 30. априла о. г. у својој 27. голдини. Беше то добро дете, верна супруга, честита мати, примерна жена у сваком погледу. Нека бог утеши родитеље и сву њену околину, а њој нека подари вечно насеље!

+ Добрила Рајић добра ученица Ш. р. новосадске осн. школе ћерка нашег уваженог адвоката и потпредседника православ. цркв. општипе отишла је 1. маја о. г. у Каменицу с матером и старијом сестром, да у родбини проведе тај радосни дан, те се несрећом удави тамо у једном потоку, што тече крај авлије рођачке. Тај несрећни случај дирнуо је сво грађанство и изазвао је опште саучешћи у големој тузи родитеља ових. Нека их бог утеши а несрећном детету рајске насладе подари!

ОДГОВОРИ.

Тдину (С. Клег у В. Бечкереку: Ви сте преплату послали за: тамошњу Добротворну задругу Српкиња, гђе: Емилију Мунчића, Евелину Савића, Софију К, Буковала, Емилију Вирага. Марију Клее, Марију Купусаревића, Александру Михајловића, Емилију Панића, Катарину Станковића, Емилију Шашића, Маринку Слансаменца, Милицу Алмажан, Драгу Смедеревца, Марију Савића, Лепосаву Завишића, Христину Пира, Анастасију Станковића. Јелену Пујића и гђице: Олгу Матејевића, Ану Адамовића, Катицу Аубомирску и Нимсадору Ђорћевића,

ЖЕНСКИ СВЕТ. 199

Јавна захвала.

Гђа Полексија Мих. М. Радовановића супруга секретара начелства округа пожаревачког из Пожаревца изволела је претплатити три примерка „Кенског Света“ за 1888. г. да се то као поклон њене ћерчице Јулке даје трима ученицама овдашње срп. више девојач. школе. Уредник тога листа и уједно управитељ исте школе г. А. Варађанин одабрао је нас три потписане за тај леп дар миле нам, и ако непознате сестрице Јулке, која нас је тим тако топло привезала за своје пријатељске груди, да ће нам њено мило име остати за увек у лепој и пријатељској успомени. Хвала вам!

У Новоме Саду 12/24. маја 1888.

Даринка Каракашевића Вукосава Лубенова

Христина Димитријевића ученице ТУ. раз. срп, виш. девој. тколе.

ИСПРАВАК.

У извештају, што је у прошлом броју изишао, о раду добротворне задруге сентомашке, случајно је изостало име гђе Софије Манојловићке међу примљене чланице задруге, те се овим допуњује и исправља.

НА ЗНАЊЕ.

Питали су нас са више страна, би ли се могле добити „дивот корице“ за увез нашег листа, као што то бива и код других српских и несрпских листова. Ми смо се распитали и дознали емо, да се могу добити лепе корице са позлатама да се увеже лањеки а евентуално и преклањски примерак нашег листа по 50 н комад. Ако се за ово пријаве до 100 примерака, опда можемо наручити. С тога умољавамо наше поштоване претплатнике, који би желили имати по ову цену „дивот- корице“, нека нам пријаве то до Духова и нека озиаче, колико комада желе имати, па ћемо се постарати за то. Наравно ако се не пријаве ни 50—60 комада, онда се не може ништа ни чинити.

Уредништво САДРЖАЈ: 1. Сеоски часови, песма од Л, Н. — 2. Зашто се највише осиромаши;г — 8. Против сушице, од Др. М. Ј. Б. — 4. Чело, од —и. — 5. Допис из Руме. — 6. Листићи. — Из просвете. — За домаћице. — Зарад здравља. — Равно, — 7. Рад добротворних задруга. — Новосаткиња. — Јавна признаница кикинђанака. — Нове књиге и листови. — Читуља. — Одговори. — Јавна захвала. — Меправак. — На знање. Власник: Добротшворна Задруга Српкиња Шовосашкиња«.— Издаје и уређује : Аркадија Варађанин.

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА У НОВОМЕ САДУ. И