Ženski svet

да аи аенијрнтрнеЕ

лат Јн

=- спина = Запад паљене тези

219 ЖЕНСКИ СВЕТ. 280

ПН

што на двору немачком, влада још жалост, неће се венчање ових високих сватова спровести свечаним начином, већ више у тишини. Овим начином је руски двор с немачким двором везан једном пријатељском везом више, јер престолонаследник овај син је сестре руског садањег цара.

В. кикиннска добротворна задруга Српкиња приредила је у корист пострадалих вршчана један концерат, у коме су суделовали добровољно (дилетанеко) позоришно друштво кикиндско, Г. Толингер, Александар Петровић и гђица Љубица Веселиновића свирком, а гђе: Софија Влаховића удова Панајотовић и Ленка Мравића пеемом. На каси је пало том приликом 80 Ф. чисте хасне, које је послато вршчанекој добротворној задрузи Српкиња за поменуту цел.

Гђа Јулијана Јовановића из Земуна поклонила је тамошњој ерп православној цркви једно ново небо и + чирака и оправила је старо црквено небо, Нека је слава тој штедрој ктиторки!

Гђа Ант.нина пл Герандо из Темишвара управила је ове године једну представку на земаљеки сабор, у којој тражи, да се подижу о државном трошку средње женске школе и да се оснује учитељиште (семинар) за спремање учитељица за оваке школе.

" Споменик браћи Недића. У почетку борбе за ослобођење народно погинуше на Лазареву суботу 1804. године два брата Недића са својих 300 друга Народ онај сетио се ове године о слави манастира Чокешине тих славних јуна ка српеких и хоће да им очува спомен у видљивом и скромном знаку, па позива браћу и сестре са свију страна српских крајева. да приложе по нешто новчана уља у тај народни светилник да се не угаси тако леџ и диван спомен српски. Прилози се шаљу непосредно друштвеном благајнику г. Драгутину _ Салбјровићј трговцу из Прњавора Пошта Лешница, шабачки округ, Србија. Прикупљање ових лрилога одобрено је и од краљ. српеке владе

Одликоване женске Министар просвете и лепе уметности у Паризу одликовао је прили. ком неке светковине прошлог месеца међу многим уметницама и књижевницама гђу Марију Лорап, као председницу сиротишта за умет. ничке кћери, витештвом почасне легије, што се даје тек у најређим приликама заслужним женскињама. Осим ње одликовао је за официре академије тђе: Берата, Павлину Гранже, Марију Легор, Билбо Бошле, Дешан и др,

Како се цене жене Представници данашње

Француске државе (председник републике Карно и др.) приредили су један банкет на јелисејским пољима у Паризу 9. маја, о. г. на дан стогодишњице дифоноашке револуције, где је било и млого одличних женскиња. На банкету том држао је говор подпредседник послапичке куће Ј Казимир Перије и међу осталим рекао је, да је револуција од 1789. г. дала човечанству принцип, који води правди и слободи народе, па се онда окренуо женскима овим речима: „На том великом путу напретка позивамо поштоване госпође, вас, које нас у борби животној храбрите и тешите и познајете прве мисли наших синова, да им урезујете у млађана срца прве успомене, које се не заборављају. Ви неморате данас као ваше славне предходнице свирати у ратну трубу, не морате чувати стражу на капијама градским, но ви ћете, надамо се, уливати у срца наших синова љубав према законитој власти и домовини, учећи их, да поштују светло огњиште породице вам“.

Необичан спомен. У вароши Мајнцу у Немачкој, излазе израилске новине „Израјелит,“ популаран лист у своме народу, који препоручује свима Израилцима у Немачкој, да у спомен покојном цару немачком Фридриху свој својој мушкој деци у Немачкој, што ће се родити за годину дана, од сад па до 19. јула 1889, г. п. нов. к., надену име Фридрих; п шесторо новорођено деце, већ су крштена тим именом. Тако су Израилци и у Палестини за време Вел. Александра надевали свој мушкој деци ово име што их је Александар узео у заштиту од Перзијанаца. Милијунари. По бројању има данас у све“ ту 950 милијунара, чија добра превазилазе ка“ пштал од 20 милијарда марака. Од ових су 250 у Енглеској, 200 у здруженим американским др“ жавама, 100 у осталој Америци, 100 у Немачкој, 75 у Француској, 50 у Русији, 50 у Индији и 125 у другим крајевима

Снага женеког погледа. Ђорђе Стефенеон проналазач жељезнице рекао је једном приликом једној женској кад га је запитала: „која је највећа покретна снага на евету 2“ — „Поглед заљубљене жене, јер она је у стању свога драгог бацити за часак на крај света; а за тренут ока опет га вратити. натраг, — од те енаге веће у свету нема“.

Порекло великих мужева. Велики се људи рађају често у најсиромашнијој колиби и највећој невољи. Тако н, пр. видимо, да је Колумб