Ženski svet

Белоцркваниња.

Вршчанака.

жностима својим одговорили нису, то се овим носледњи пут јавно оиомињу, ако се за 14 дана носле ове оиомене не неодзову, предаћеду се задружном адвокату да судским нутем дуг уте ра и уједно ће им се имена у „женском Свету“ на јавност изнети. Бр. 47. Перовођа нредлаже, да се камата на уложен новац како за ову годину, тако исто и од прошлих година иодигне и у засебну књижицу уложе, како би у свакој књижици по 500 Форината остало, из разлога, што би се тим благајкињи у неколико олакшао uocao при склапању рачуна, а и рачупопрегледачицама ради лакшег нрегледа. Прима се. Бр 48. Предсеекиња јавља, да је ужи одf>op за набавку одела сиромашној школској женској деци свој рад на опште задовољство обавио; оденуто је 25 женске деце са хаљиницама и чарапама, а нека и обуlаама, потрошено је на ту цељ више од 50 Форината те моли да. одбор накнадно одобри. Одбор у нади да ће скунштина, иошто је утрошени новац на тако племениту цељ издат. и одобрити, то се унућује благајкиња на иеплату, уједно се одбор захваљује одборкињама, Евелини Савић, Марији Куиусаровић, Емилији Шашић, Корнелији Стојшићевој и учитељицама Драги Смедеревац и НимФадори Ђорђевићевој на њихову ревност и заузимање што су том приликом саме школе похађале и најсиромашнију децу изабрале, даље хаљинице саме кројиле и шиле. Пошто више предмета није било, иредседкиња затвара седницу.

Зацисник редовне главне скуиштине добротворне задруге Срнкиња у Белој Пркви држане у субогу 28 (16)јануара 1889. Председава: СоФија Сганојловићка начел ница. Бележи: Михајло Kpei тић привр. неровођа. Присутне: Драгиња Риетићка иодначелница, Оарка Токина благајкиња, Нина Поволна, Зорка Милутиновићка, Катица СтеФановићка, Паулина Циглариђка, Зорка СтеФановићка, Нага Гавриловићка. Бр. 1. Председница отвара скуиштину и поздравља нрисугне. Одзивају се са „Живела. “ Бр. 2. Перовођа чита имена редовних и потномажућих чланица, но ком се види да има-

де свега 18 редовних и 22 потиомажуће чланице. ГГрима се на знање. Бр. 3. Перовођа чита име умрле чланице Катице Радивојевићке. У знак иоштовања, присутне устају са евојих места. Бр. 4. Перовођа чита имена новоступљених, но ком се види да су год 1888. 2 редов не и 16'тштпомажућих чланица у задругу стуииле. Кличе им се „живеле.“ Бр. 5. Чита се рад одбора за год 1888. Одбор је приредио, уз иријатељско суделовање овд. срп. пев. друштва и дилетаната гца: Данице Жанове, ЈБубице Стојановићеве, г. Мите Ђорђевић-Нанчића, Јоце СтеФановића и Михајла Крестића једну забаву са игранком на којој је припало чисто 87 ф. 27 н. На милостиње издато свега 11 ф. 60 н. Држано 7 седница. Бр. 6. Рачунске нрегледачице нодносе извештај о стању благајне из ког се види, да је стање благајне при концу год. 1838. стојало овако : салдо од год. 1887. 742 Фор. 3 н. Примање од 1888. 342 ф 17 н. Свега 1084 ф. 20 н. Кад се од те своте одбије издавање од 211 i. 99 н. Остаје чисто 872 ф. 21 н. и то 850 ф. уложено у овд. банци а 22 ф. 21 н. у благајни. Бр. 7. Председница захваљује у своје као и у име осталих часница на ноклоњеном иоверењу и моли, да се нређе избору. Скупшгина бира једногласно за начелницу гђу СоФију Станојловића, за иодначелницу гђу Драгињу Рисгића, за благајкињу гђу Сарку Токина, за перовођу г. Михајла Крестића, за рачунске прегледачице гђе: ЈуЈијану П. Поповића, Нату Гавриловића, Катицу Н. Крестића, за одборки ње на место половине огступајућих гђе: Нину ГГоволина (ноново) Катицу СтеФановића, Зорку СтеФановића (нове.ј Бр.B .За оверовљење скупштинског запнсника бирају се гђе : Катица СтеФановића, Нина Поволна, Сарка Токина, Бр. 9. Чита се молбеница Тоде Павловић, која моли ирипомоћ. Олређује јој се једанпут за свагда 3 ф. Пошто је дневни ред исцрнљен а других нредлога нема, нредседница закључује скупштину. Заиисник редовне главне скушнтине, добротворне задруге Српкиња Вршчанака, држане 30. јануара 1889. Председава : Терезија Канижа, начелница.

83

ЖЕНСКИ СВЕТ

84