Ženski svet

Суботичкиња.

отвара храм иросвете својој деци од 3—6 го дине, који је за Бечкерек од нреке потребе. Ми им желимо сваку срећу и брз успех у томе.

Записник одборске седниде „Добротворне задруге Српкиња“ у Суботици 21. августа 1889. држане. Председава: МаријаКоларићка председница. Бележи: Ђорђе Гојковић. Присутне: Марија Зарићка, ЈХенка Коњовићка, Анка Карановићка, Јустина Арадска, Марија Рајићка, Ленка Георгијевићка, Бојана Георгијевићка, Олга Коларићева, и Јулка Димитријевићка. Бр. 1. Ирина Тешићева свршена ученица овдашње грађанске школе женске, која је дојако уживала задружну потпору од 3 Фор месечно, желећи стуиити у суботичку државну учитељску школу, уз нрикључак нозива од стране управе женске нрепарандије и са означењем услова за примање, иисмено моли, дајој се по могућности повиси припомоћ у сразмеру месечне пристојбе (21 ®p.) што ће имати илаћати као редовна ученица да у интернат завода дође. Прочита се извештај благајнички о етању задружне имаовине, по томе главнпца у штедионици износи 3853 Фр. 58 н., 5 ј / 2 °/ 0 камата од тога је 211 Фр. 93 н. У смислу задружног усгава задруга може трошити годишње 1 / 4 прихода, а то је 85 Фр. 48 н., толико има задруга годишње на расположењу. Од тога 20 Фр. долази послужиткљу, 5 ®p. 49 н. на ванредне издатке, могла би се пружити годишња помоћ од 60 Фр. По овом стању благајне на предлог прегледачица рачуна, које су се о томе предходно увериле, одбор одређује И. Тешићевој годишњу потнору од 60 Фр. која се има у месечним оброцима сваког 1. у месецу издавати, но тек по поднешеном иисменом исказу, да је пријемни исиит успешно иоложила и у завод прим.љена

ЧИТУЉА.

f Урош Милутиновић. прота митровачки испустио је свршетком прошлог јула месеца о г. своју илемениту душу. Он беше један од најобразованијих наших свепггеника, жарки родољуб, савестан и ваљан књижевник. Лака му црна земља и вечан спомен ! Иван Кукуљевић Сакцински богати књижевник хрватски, велики народни, председник „Матице Хрватске,“ и т. д. нреминуо је баш на св. Илију о. г. Снровод јебиосјајан и достојан овако заслужног мужа, коме и ми с бр; ћом ХрЈатима из особитог погатовања довикујемо: Слава Ивану Кукуљевћћу-Сакцинском! вечан му спомен остло!

НОВЕ КЊИГЕ.

Општи земљопис за најстарије разреде народне школе, са особитим обзиром на АустроУгарску монархију. Саставио Јован Благојевић учитељ срн. више девојачк. школе. у Сомбору. (Треће прегледано и ноправљено издање). Одобрен од висок. Н. Ц. Школског Савета У Сом бору. Издање књижаре Миливоја Каракашевића 1890. Цена 3 » новч. или 80 пара дин. Гласник срп. ученог друштва књига 69. Расираве и други чланци. У Београду 1889. у штамнарији краљевине Србије. На продају у књижарници В. Валожића по 2 дин. књига, само 67. i'e књига ио 3 динара. Српско мађ-арски разговори по Гарајију. Издање књижаре Луке Јоцића у Н. Саду 1889. Превео и ирерадио Мита Калић.. Делом се може служити за изучавање мађарског језика самоук и ђаци, а вреди 40. нов.

САДРЖАЈ: 1. Пламен се гаси .. . Од Станка. —2. Интернационални конгрес женскиња у Паризу. 3. Сан ијава. 4. Слике о васпитан.у. Написао др. Е. ХауФе, превео Ј. Кнежевић. 5. Запис. Од Ив. М. Поповића. 6. Наше дневне погрешке противу здравља, 7. Пајсветији гроб у Србији. Од Чеде Мијатовића. 8. Ив историје слаклета. 9. Белешке : a'i Из просвете. 0) За домаћипе. в) Зарад здравља. г) Разно. 10. Рад добротворних задруга : а) Новосаткшва. б) Бечкеречкиња. в) Суботичкиља. 11. Читуља. 12. Иове књиге. 13. Одговори. Власник; Доброшворна Задруга Срикиња Новосашкиња. Издаје u ypef,yjc : Аркадија Варађанин. ШТЛМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА HOBOME САДУ.

287

ЖЕНСКИ СВЕТ.

ОДГОВОРИ. С. F. ћ. у Сомбору. Леиа вам је намера, ал није удесан начин за лечење. Женске су осетљивије од мушких, то вам је познато, и за то не можемо ирема њима узети начин укоравајући и омаловажавајући. Оне су пуне добре воље и радо би учиниле све iiito могу за ошпте добро, те за то ваља да их лепим и благим тоном уиућујемо, иоучимо иодстичемо, а ие да их укоравамо; тако ћемо их само отуђити и противно изазвати. Са ових разлога није се могао чланак штамнати.

288