Ženski svet

комад „Мншпекторка и директорка.“ Г> спода из Суботице позваке се званично. а за позив гђиде Дунђерске и евентуално других суделачица овлашћују се гђе: начелница, нодначелница, одборкиња Ирма Адамовићка и перовођа да иозо ву и односно да пронађу, које би још суделовале, на да их на то и позову. Дан за забаву одређује се други дан нашег Божића нли 26. децембра (7 јануара 1b90.) о. г. Бр. 52. Чита се допис приређивачкгг будимнештанског одбора за откриће поирсја-споменика гђе Бишицке у Буданешти, које he се свечаним начином открити 10. новембра о. г. по нов. кал. те позива и ову задругу на ту светковину. Узима се на знање и перовођа се ynyhyje, да тога дана у име ове задруге пошље брзојавни поздрав. Бр. 51. Чита се догшс мађисграта сл. кр. вароши Новог Сада од i 9. октобра о. г. бр. 18.116 --- којим се доставља овамо списак иито нол. 1880. ° маца варошких, који уживају иотпору из варошке домаће благајне с тим, да не би и ова за друга истима издавала ириномоћ. На знање. Бр. 54. Председница нозива одбор, да одреди колико ће ове године издаги на одело, а колико на божићне дарове и да одреди, које!е одборнице одело и г.акво набављати за сироте школске девојчице. Одређује се 120 ф. на одело и 80 ф на бо жићне дарове. Одело ће набави ги гђе : Соф. Јевтићка, Кат. нл Н вићка и Пава Живановићка, а умолиће се гђа задругарка Марија За вишићка, да покроји одело, а одборкиње ће сашити и кад буде готово, раздати ће у један одређен дан. Према бвој своги ће се и број деце равнати.

ЧИТУЉА.

Софија MvpKOßHlia рођ Димитријсвића супруга уваженог књижевника и проФесора карловачке вел. гимназије г. Паје Марковића (Адамова) иреминула је 25. октобра о. г. иосле ду гог боловања у својој 25-рј години млађаног живота оставив за собом неутешна супруга и двоје незбринуте деце. Беше то врло честита жена, прнмерна мати и верна другарица мужу; у њој не само да су изгубили млого и све супруг и деца него изгубио је и народ наш примерну чланицу и родољубиву Српкињу. Лака јој била црна земља !

Милена П тка Вукичевића свршена ученица трећег разр. основ. нар школе, ћерка новосадског адвоката Торђа Вукићевића преминула је носле дужег боловања у својој 10-oj години живога 20. актобра о. г. и сахрањена је уз велико саучешћс публике и дсце школске, јер беше једна од најбољпх ученица наших. ЈГака јој црна земља била!

НОВЕ КЊИГЕ.

Краљице Наталије поврлтлк у От;п,]бину. Снев Србина-Милоша Грабовачког. Друго издање. Штампарија Србина-Милоша Грабовачког 188!). Цена 10 нов. или 20 пара дин. Српски велико-кикиндски Календар за нроету годину 1890 , која има 365 дана. Година десета. Издаје књижара Јовава Радака 1889. Цена 25 новч Изишао је из иггампе. „Орао“ велики илустровами календар за годину 1890. уз сарадњу српских књижевника уређује Стеван В. Поповић. Година шеснаеста. Овај највећи, најбољи, најлепши, а но томе најјеФтинији српски календар, који је за ово петнаест година распрострт у више од 200.000 комада по свима крајевима где год има Срба, штампан је и ове годиие на лепој, углађеној артији. Календарски део „Орла“ уредиоје проФесор А. М. Матић. Овај део доноси; знамените године српске и ошнте, годишња времена, помрчења сунда и месеца, црквено рачунање времека, насчалију, небесне знакове, сунце и планете, брижљиво онисану планету владарку. У сваком поједином лепим знацима уренгеном месецу стари и нови календарион, мене месеца, гатање о времену, предзнаке о години, радње месечне на дому и у цол»у, народне и земаљске светковине, разне белешке, уз то чисто изрубрициране листове за бележење. Забавно-поучни садржај „Орла“ за годину 1890. грана се на ове одсљке: Народни добротвори: f Митрополит Сте Фан Стратимировић од С. В. П. 2. Народне светковие : а) Нрослава 500-годишњице косовске о Видову дну 1889. у Крушевцу. б) Мироиомазање крал,а Александра у манастиру Жичи. 3. Приповетка; Краљица од Симе Матавул.. 4. Народно здрав.ље: Болсстн од разних заната, од Др. К. 5. Ратарске поуке: I. Каква сетва таква жетва. 11. Мора ли бити корова? Од М. Петровића. 111. Шта и како да радимо ? пише Ж. В. IV. Из бележака f Дра Ђорђа Натошевића: l. Како ће ратар да се помогне. 2. Наше ливаде. 3. Сејање и пиће за стоку. 4. Десет зановести о ђубрењу. 6. Пчеларске поуке: 1. Три кардиналпа правила из практичнога пчеларства. 2. Вештачки ројеви, од Јована Живановића. 7. Виноградске поуке: Шта се може протш! Филоксере? од С. В. 11. 8. Народна просвота: „Друштво Светога Саве,“ од С. В. 11. 9. Пеема Змај-.Тована Јовановића. 10. Иесма, Н. В. Ђорића. 11. Уз наше илу страције Уз овај садржај иду Вашарн и Огласи. Илустрације за „Орла“ израђене су у првим уметничким заводима. I. Насловну слику: 1. f Јован Стерија Поповић. 11. Ликове: 2. Митронолит Стеван Стратимировић. 3. Александар I. краљ Србије. 4. Краљица-мати Наталија. Г>. Наследник црногорског престола кнез Данило. 6. Кнегињииа Милица и заручник јој велики кнез Петар. 7. Ми-

349

ЖЕНСКИ CBET.

350