Ženski svet

Бечејкиња.

рице Јелисавете“. Дворану ће погодити начел ница и подначелница; музика ће се узети војничка и то је на реду бр. fil. „Цара Александра 111. “ и погодиће је одборкиње: гђе Марија Плав шићка, Јулка Политова и Соф. Бипарићка. Куповаће предмете за изигравање: начелнцца, подначелницаи одборкиња Марија Стратимировићка. На забаву ће иозивати госте саме одборкиње а улазна је цена од особе ио 1 ф. за све и свакога. Позивнице ће се штамнати у 600 ком а ула.знице у 400 ком. Позивнице ће у сва три језика изићи: на срнском, мађарском и немачком. Бр. 58. Чита се писмо гђе Бишицке из Будимпеште, којим се захваљује овој задрузи на брзојавну честитку приликом открића њеног ионреја. На знање. Бр. 59. Пошто су основне нар. школе због болести од варошког Физиката биле распуштене на 3 недеље, то се није могло заодевање деце спровести, чега ради се умољава задружни перовеђа, да изиште сад сиисак сироте дечице из осн. нар. школа од уираве истих школа чим се школе одпочну.

Бечеј, на Аранђелов-дан, 1889. Попгговани г. уредниче ! Мислићете и Ви, а и остали наш свет, да смо заспале или да смо се можда разишле, јср по читаву годину дана не добијате извепггцја од наше стране, иа кад наше перовође не доспевају за то, допустите, да Вас ја овако неука и невична писању, но свом најбољем знању известим о нашем задружном раду за ову годину. Кад кас је оно пре годину даиа осгавила учитељица гђица Настићева, ми смо на брзо нашли у месту другу учитељицу за наше забавиште и то гђицу Фемку Велимировићеву, Она је случајно и наше дете и учила је две године учитељску школу у Сомбору. Шгета, што та девојка није довршила учитељску школу, јер особито лепо поступа с децои те смо летоске, иод њеним учитељевањем, накупили били до 40 ученика у нашем забавишту што се може преиисати највише раду и иостуику ове иривремене учитељице. То нас је окуражило и ми смо у евојој ванредној скупштини од јуна месеца о. г. закључили, да и даље одржимо

забавиште, те смо па основу том, као што Вам је познато, расписали и стечај за забавшву са 300 Фор плате и слободним станом, али смо уједно решиле, да узмемо другу учитељицу само у том случају, ако нам се на стечај пријави изучена забавиља или која свршена приправннца Но тога није било, и ми онда задржимо и дал>е ову привремену учитељицу и пошљемо ју на 14 дана у Сомбор, да се тамо под надзором г. унравител>а Н. Вукићевића извешба бол>е и снреми за забавиљу на тамошњем ошптинском српском забавишту. Она је отуда донела од г. Н. Вукићевића врло лепу сведоџбу и ми смо ју и даље задржали за нашу забавиљу. За сад имамо 18-ро деце у забавипггу, која плаћају 50 и 30 новчића месечно; према својој материјалној снази. Ово су деца већином интелигентних породица, јер нашим земљеделцима, па и првим газдама млого је и 30 н. месечно. Нама даје на ове и друге цели у помоћ иолитична оиштина 100 ф , а црквена 57 ф. годишње. Приликом прогалих школеких Ферија приредила је овде учсћа се омладина у корист ове задруге неколико дилетантских представа, те смо и отуда добиле 40 Фор. ирилога. Тако, које тим прилозима, које чланарином издржавамо ову школицу, а не дирамо у капитал. Имам да Вам јавнм и .једну тужну вест. Изгубили смо маја месеца о. г. нашу заслужну чланицу гђу Јулијапу Ђорђевићку, која је највише нрипомогла, да се ова задруга овде ио дигла. Она је првих година била и председница овој задрузи и врло је млого привредила нанретку задруге; беше ревносна и до своје смрти одана ингересима и напретку задруге те је увек лепим саветом и подстицањем бодрила чланице па рад и на издржљивост. Задруга ју је кориоративно отпратила до вечне куће и у знак иризнања иоложила на мртвачки одар леи венац. Нека јој је слава и вечан спомен меI)y нама! Број чланица задругарица на жалост опада све више, сад нас има 34. Бришу се највише госпође из интелигенције, а немају узрока да то чине; знате како је код Срба, нађу се ма на што увређене, па се бришу. Молим не замерите, како сам знала, тако сам писала; иоправите мало (Као што видите, врло сам мало иоправио. У.) па ћу се онда и други иут усудити, ако сте с овим задовољни?

363

ЖЕНСКИ СВЕТ.

364