Ženski svet

За домаћице.

иосле нодне у средишној осн. нар. школи. Има за то пријављених већ 30 младића. На оба угарека свеучилишта, на политехници и правним академијама уписало се 1. течаја ове школ. 1889—90. год, 80 слушалаца за богословску струку, 2290 за правничку и државне науке, 1326 у медицинску струку, 451 Филоаоф, 34 математичара и природњака, 282 Фармацента, ' 56 за инжинирски одељак, 153 за машинско одељење, 80 за архитектуру, 14 за хемију и 10 разноврсне штудије; свега дакле има 5076 слушалаца на високим наукама. Женскима, на жатост, не дозвољава се пристун на вишим школама у Угарској. Државне више девојачке школе. Г. Антон Берец унравитељ и повереник (комесар) угар. владе за више девојач. школе, поднео је кр. угар. министарству просете и црквених дела извештај о вишим девојачким школама, за ову годину које држава издржава или даје државне потпоре. Таке школе постоје у Будапешти, Мармарош Сигету, Тренчину, TlToпроњу, Пожуњу, Темишвару, Лајтшау, Најсолу и Клужу (Клаузенбургу). У тим школгма има свега 1262 ученице и то: 522 рим. католичке, 222 јеванђ. вере, 382 јеврејкиње, 101 калвинкиња, 16 унијаткиња и 9 православних. На овим школама делају 29 учитеља дипломисаних за средње школе, 9 учитеља за грађанеке школе, 31 учитељица грађан. школе, 10 учитељица са осн. школе. 10 учитељица за ручни рад и 37 катихета. Црногорски семинар у Москви У Москви ће се, по жељи кнеза Николе, основати семинар, у коме ће стално пребивати црногорски младићи, који се сиремају у Русији за духовну службу. Трошкове око подизања и издржавања семинара подмириваће варош Москва.

Јаја да дуго оачуваш : Једна газдарица нреиоручује, да се свако јаје замота обичном артијом, па да се само чешће преврћу. Могу се сачувати и тако, кад се с поља помажу гумиарабиком, или обичном машћу, или сланином, на онда уваљају у ситно истучен гипс, или дрвен угаљ, или со, тим се запуше оне рупице на љусци те нс може ваздух да уђе, и тако се сачуваЈУ Ј а Ј а 11 о 6—7 месеци. Неке домаћице ставе јаја у кречну воду, ал онда изгубе јаја свој

кус, а нису ни здравља ради добра. Шећераши (носластичари) послажу јаја у ћуиове, прелију их кречном водом, у којој има помешано добра прегрш соли, па тако сачувају јаја до пролећа. Неки опет послажу јаја у ситну со, тако, да се не додирују Со мора бити сува. 0вако поелажу неки читаве сандуке, све таван соли, таван јаја, на онда оставе на сувом месту и одрже јаја по годину дана да се не покваре. ГГекмези, слатко и укувано воће да ее на њих не ухвати плесан: Поспи озго */ 4 палца дебело ситно истучена шећера и повежи као и друго укувано воће бешиком или увоштеним папиром па остави. Главно је код оваких ствари, да се добро увежу стаклад, да ваздух не допре, па онда га мож безбриге не само држати мирно, него и слати на далеко, на му неће ништа бити. Јабуке. Ко хоће да шаље јабуке на далеко, ваља да их замота у артију салициловану, па онда да их слаже у бурад ил сандуке. Салицилована се артија овако зготови: Узме се салицила и раствори се у алкохолу, на се то онда разблажи с млого воде; у таку воду се замочи танак папир, извади и осуши, па се онда тим папиром замотавају јабуке. Салицала неда да се хвата плесан на јабуке, а и на друго воће. Ораје да боље сачуваш. Ораје не ваља нре брати, док она зелена љуска с њих не опадне и док и сами не почну опадати, Њих ваља трести, а не силом кидати; оно је најбоље доба брању, кад мало грану затресеш, а они ouaдају. А ако се беру, онда их ваља прострти по слами на промахи и чекати док она зелена љуска сама не пукне и не опадне с њих. 0бране ил огрешене ораје ваља оставити да се суше кроз 12—14 дана, и сваки дан их но 2—3 пута ваља лопатом преврнуги. За њих ваља тражити суво и промајиво место, у хладу а никако на сунцу ил другом топлом месту, на огњишту ил у нећи, јер ће се тако ужећи и учманути. Ораси се могу и тако сушити, кад се завежу у танкој крпи ил кесици иа обесе где на промаји. Купус. кељ и келераба да не задишу својим задахом. Кад преставиш, па ире но што иочне та прва вода да ври, а ти одлиј, ua налиј другом чистом водом. Тако нестане задаха и буду мекши и куснији.

367

ЖЕНСКИ СВЕТ.

368