Ženski svet

иарија срп. књижарс Браће М. Поповића у Новоме Саду 1890. г. Цена је 30 новч. Како су наши виногради по Срему ; око Вршца, Беле Цркве ? Арада и Сент-Андрије у великој мери уништени всћ од Филоксере и како се као најбоље средство за то препоручује да се сади американска лоза: то ће ова књижица-врло добро доћи свима виноградарима наш им, да виде, шта је искуство нашло иа том по.љу до сад за најпробитачније. Slijepčev Prijatelj. 11од овим насловом ночео је излазити у Загребу лист за иромицање узгоја, обуке и иних пробитака сљепаца у свескама од табака и по. Лист ће излазити четир иута годишње, дакле свака три месеца једна свеска, а кошта ће годишње 1 Фор. а за стране земље 1 ф. 20 н; поједина свеска вреди 30 н. Претплата се шаље на уреднитптво истог листа у „Bukcvju р. Vel. Gorica. Kroatien“ а прима се и на по године. Ово је нрви и једини лист ове струке не само у Срба и Хрвата него и у целој АустроУгарској монархији. Коме је, по несрећи, потреба да се упозна с овом обуком, нека му јепрепоручен овај лист. Лист ће доносити чланке ове струке латиницом и ћирилицом. Домаћин. Тако се зове илустровани лист за целокуину пољску привреду и домаће потребе, што га издаје у Београду наш иознати стручњак у екомији г. Др. Ђорђе Радић. Домаћин ће излазити сваког 10. и 25. у мееецу на читавом табаку. Претилата износиза Орбију на годину 4 данара, а на по године 2 динара; за Босну, Херцеговину , Цриу Гору и Аустро Угарску на годину 2 и по Фор., а на по год. 1 ф. 25 нов. Преплату ваља слати из Србије на уредништво „Домаћина“ Милетина улица бр 8. Београд, а из Аустро-Угарске и осталих земаља на г. Арсу Пајевићау Нови Сад од куда ће се и лист у овим крајевима разашиљати. Препоручујемо и овај лист нашим економима и домаћицама.

ПО3ИВ.

Позив на претплату.

На позив управе манастира Чокешине, скуппо је се био код истог манастира велики број народа, како из околине тако и из удаљенијих крајева на дан 10. Анрила тек. г. и присуствовао је парастосу славно изгинулој браћи Недића и њихових 300 друга на Липовици код села

Чокешине на Лазареву суботу 1804. год., а у првим данима српске борбе за ослобођење. Прожмат осећајима захвалности према својим великанима, сакупљени народ, по свршеном иарастосу, изабрао је из своје средине овај управни одбор, коме је стављено у дужност: да се постара иренети кости оба брата Недића са Липовице ка манастиру Чекешини, и овде иодићи њима и њиховим друговима, а ако срества достигну и на бојишту видљив сиоменик, који би одговарао слави и величиии овог неумрлог дела. Примајући на се ову иријатну дужност, одбор је дошао на ту мисао, да ће цељ своју најбоље моћи иостићи скупљањем добровол>них прилога по свима српским и словенским земљама, а није искл>учио од припомоћи и друге нације, које уважавају ове врлине. Споменик ће се открити у течају лета 1890. Прилози се шаљу председнику управног одбора Јћгуману ман Чокешине (окр. шабачки у Србији) или, коме је бол>е и на уредништво овог листа, које ће овде јаван рачун давати.

0 лањском Видов-дану написао сам „КОСОВКУ“, кантату у два дела за мушке гласове, (соло, збор и двозбор) и гласовир у четири руке Дело ово је најмилостивије нримљено у посвету од Њег. Вис. Николе L, Кнеза и Госиодара Црне Горе и Брда. „Косовку“ имам ја намеру дати у штампу. Због тога отварам претплату, и учтиво молим све своје пријатеље и познанике, да ме купл>ењем претплате испомогну у овом потхвату моме! Дело ово тек у том случају могу дати у штампу, ако се нађе толики број претплатника, да се могу иодмирити трошкови око и.здања. „Косовка“ ће изнети око 190 штампаних страна великог Формата и изићи ће разговетно штамнана у оригиналној партитури на финој хартији те које због великог обима и укусне израде, које пак што се при издавању оваких дела не може рачунати на велик број претплат ника, цена је једном примерку 10 Фор. а. вр Рок за пријаву претплате најдал>е до 15 маја гго н к. текућс године У Вел Кикинди, месеца марта 1890. г.

Роберт Толингер.

САДРЖАЈ: 1. Једној српкињи. (У споменицућ Од Милорад ТПимић. 2. Оа главног скупа београдског женског друштва. —н. —3. Звезде ** 4. Вештачко масло. Од М Петровића. —5. Српска ђевојка. Од Мар. С. Поповића. - 6. Допис. Др. Д. 7. Белешке: а) Из просвета, б) За домаћица, в) Разно. 8. Рад добротворних .задруга Срикиња Вршчанака. Суботичкиња. Сарајг.вкиња. 8. Читуља. Нове Књиге и листови. Позив. Позив на иретнлату. Штампарија др. Павловиlа и Јоциl»а у Новом Саду.

64

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 4.