Ženski svet

Георгије Бранковић архијепископ карловачки 7 митроиолит и патријарх српски. Лик ; животописни податци и говори. Прибрао и издао Стеван В. Поиовић бележник срн. народ. нркв сабора. Ј Plobom Саду. Штампарија А. Пајевића 1890. г. Цено 20. новчића.

ЧИТУЉА.

ј f Стефан Каћанеки Владислав, несник и публицаста срнски. Прогутала нам је рака и опет једну изврсну умиу спагу, једног ретког родољуба и дичног несника. Преминуонамје Стеван Каћански, којисе родио у Сентомашу (Србобрапу) 24. децембра 1828., аумрво у Београду 4. маја о. г. Био је проФесор на београдској и крагујевачкој гимиазнји, издавао је листове „Срнска Народност“ п „Велика Србнја", а и друге, но оне само од краћег века. Н-ајзнатнији су му неспички производи „На Србобрапу“, „Ноћница и , „Где је срнска Војводина“, „0 косовској иетстогодишњици“, „Поздрав Краљу Александру“, а најдивнија „Граовлаз“ за коју га је кнез Никола наградио сребрнпм јатаганом. Осим тога Каћанеки је п делом учествовао у обрани Сентомаша 1848-9., прн бомбардоваљу Београда н у носледљем српско-турском рату. У онште он је био, што рече Давидовић, „сав Србин“. Таки су родољуби ретки, особито у данашље доба, где се све отима само за лпчне користп. Каћански је својим умним радом, својпм родољубивим делаљем ноказао како се љуби род и за то је заслужио, да му при последљем растаику до впкнемо : Слава ти! Вечаи ти спомен био! Новак Радонић сликар и кљпжевник; бивши подиредседпик кљижевпог одељеља „Матпце Српеке“ премппуо је после кратког боловаља 30. маја о. г. у својој 64. години живота у стапу иесиика пашег

Змај-Јована Јовановића у Камеиици, где је сутра дан свечано сахраљен, опојан и оплакан од млогих пријатеља и поштовалаца. Новак је у своје млађе доба био једап од најбољих иаших сликара; особито је био вешт у скидаљу иортрета и није било ни једне наше боље куће, која гтије дала, да ју слика Чика-Нова. У „Матици Српској има од њега више слика, а пајзнаменитије су му : „Смрт Цара Уроша“ и „Смрт Карађорђевићева“. Он је и на кљижевиом нољу доста радио, особито у старој „Жижи“, „Змају“ и „Стармалом“. Нанисао је „Молска мудровања“ и донунио је речиик Вуков речма, што се говоре у Бачкој, Бапату и Срему и „Матица“ је наградила то дело. У друштву је био весео, знаоје мпого приповедати из живота пашег народа и био је поштовап и омиљен свуда и од свију. Мир пспелу љеговом!

ЧЕСТИТОЈ ТРГОВАЧКОЈ ОМЛАДИНИ у Митровици.

Подписани одбор „Добротворне задруге митровачких госпоl)а“ сматра за своју пријатну дужност, изразити горссиоменутој омладини своју тоилу благодарност на прилогу од 25 Фор. а. вр. коју своту је иста честита омладива, као васколики чисти приход од свога, днс 3. (15.) о. мсс, приређеног мајалсса, Фонду ове добротворнс задруге, добровољно приложити изволела. Множила сс, да Бог да, такова честита омладина у Срнству, и свагда сс искрсно одушевл.авала за ствараљс лспих и нлеменитих мисли ! Из седпицс управног одбора Добротворис госпођинеке задруге у Митровици 15. (27.) маја 1890. год. Пера Бојнић, IУlарија Панаотовића, тајиик. председница.

САДРЖАЈ: 1. Мај. ** —2. Свињско месо. Од М. IГ. 3. 11a гробу очевом. Од Д. Б. а. —4. 0 л.убави. Славко ! 5. У врту. Од Војина Бикара. —6. Мека. —н. —7. Гњезданце. М. Томпа. Од Ив. В. Поиовића. 8. Мудролије о жени н л.убави. Скупио Августиновић. 9. Белешке : а) Из просвете. в) За домаћице, г) Разно. 10. Рад добротворних задруга Срикиња Новосадкиња. Нове књиге. Читул.а, Честитој трговачкој омладини у Митровици. НГтаипарија др. Павловића н Јоцића у Новом Саду.

96

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 6.