Ženski svet

РАЗНО.

пола сирћета и у њој подоста растонљено соли и солитре. Ножеце и виљушке лепо да очиетиш : Ра сеци кромпир (кртолу) па умачи у врло ситно истучену циглу ил креч ; па тари. Зарђан шраф у дрвету да лакше иввучеш: Усијај ца ватри кључ ил друго гвожђе па држи на шраФу док се скроз не угреје и онда ће лако изаћи. Захрђан шраф у опште да извучеш : Ста ви иа, њ длете као кад одврћеш на куцни че кићем у длете као да хоћеш кроз да га протерапц ал с друге стране држи нојачи маљ; тако се рђа разбије и онда се шра® лако извући може. Гвоздене алате да очистиш од рђе: Намажи петролејем, или ако је рђа јача ; остави да гхостоји неко време у иетролеђ иа утри. Огледало да сачуваш : Не вешај на дувару ил месту, где допире сунчани зрак, јер зрак угреје стакло и поквари га Не ваља за то да стоји огледало ни близу пећи, него на таква места ; где ни зрак ни топлота од нећи не допире. Огледало леио да очистиш : Не тари крном него танком артијом, оном у коју се злато замотава; та очисти најлешие огледало. Огледала се лепо чисте и кад се чојаном (парче чоје) крпом замаче у ракију на таре; иди кад се чојана крпа замаче у ситно иету чену кроз крпу просејану креду, ил дрвен угаљ; ил чивта, а после се сувом криом утре. Креда је најбоља она из апотеке ; јер несме бити у њој пеека ; он изгребе стакло. Стакло (боце) да очистиш, ако је у њему стојала маст или која смрад: Узми тестерине од дрва (трииеђ па тим на суво добро измућкај, а после водом испери. Стакло маказама да сечеш кад треба : Тури то стакко под воду, па сеци под водом ма казама ; неће ее распрскати.

ЈЊеио Величанство Надвојвод/ата Марија Валерија дивна и чедна мезимица Њихових Величанства Краља Франц ЈосиФа I. и Краљице Јелисавете венчала се у четвртак 10. јула о. г. у 10 сати npe подне у Ишлу ‘са Рlадвојводом Фрањом Салватором и отпутовали су још тога дана у Остенсе на своме дивном дворцу, да проведу прво доба свога сретног брака.

Сватови су обавл>ени у ужем породичном кругу и невеста је добила од родитеља и од младожење дарове у вредности од преко милијун Форината Живели младенци ! Краљица Наталија ће присуетвовати о преображењу троносању манастира Петковице у шабачком округу. Краљица ће отићи у Шабац са дворском гђицом Богичевићевом и нуковииком Симоновићем 3 —4 дана раније. За леп и величанствен дочек њен спрема се и Шабац и манастир Петковица. На срн. учитељски конвикт у Нов. Саду приложио је Г. Ђорђе ПиколајевиИ митрополит сарајевски, 500 ф. авр. ; даље је приложила на ову цел и гђа Јулија Јовица рођ. СтратимироeuŁ из Будимпеште 3 ф. ; ст. стапарска општина 10 ф. Слава им и Бог их поживео! Добротворна Задруга Српкиња у Всл. Кикииди уписала се за члана потпомагача у друштво овог конвикта с иуним нрилогом од 50 ®op. ; које је већ и послала. Слава joi! Нрва скупштина за срп. учитељски конвикт у Новоме Саду сазвана је за 2 (14). августа о. г. ; на којој ће се поднети извештај ириврем. управног одбора одосадањем раду, бираће се часништво и управни одбор и донеће се сакључци, који се односе на административну страну овог друштва и његовог унапређења. Ђилимарство. На париској изложби продата је знатна количина ћилимова ћилимарског друштва из Пирота. А исто је друштво награђено златном медаљом. У Ужицу пак отночета је ио нацртима г. Боке Миловановића про® ; а уз потпору минист. нар. привреде израда ћилимова по персијском систему. Успех је сасвим повољан. (Како се хране паризлије.) У 1. броју са онштили смо једну белешку о томс, како се хране Бечлије. Сада нека чују ; и како се хране и Паризлије. Податци се односе на исту годину као и за Беч т. ј. на г. 1888. Те године продато је у Паризу у свима месарницама у округлом броју 190 милијона килограма марвенског меса ; гато је за 5 процента више него предходне године. На једну главу долазило је 98 килограма меса ; где није урачунато коњско месо. Осам деветина целе иотребе у месу покрива Француска, а на стране зем.ље долази једна деветина. Највише цене у Паризу швајцарску говеђину и та се најскупље нлаћа. Овнувина

126

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 8