Ženski svet

БЕЛЕШКЕ.

ИЗ ПРОСВЕТЕ.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

У српеким вишим девојачким школаиа у Новом Саду ; Панчеву и Сомбору упиеало се за ову школ. 1890—91. годину оволико ученица: У Нов. Саду 125, од којих су 60 из Нов. Сада ; а 65 са стране; у Панчеву 97, од којих еу 60 из Панчева, а 37 са стране; у Сомбору : 100 ученица, од којих су 64 из Сомбора, а 36 са стране. ,У срнској учитељској школи у Сомбору уписале се: 62 ученика и 81 ученица, свега: 143. Прва мухамеданка Кутлојаров Ханум свр шила је у Одеси медицинске штудије и иоложила тамо проиисане испите с врло добрим успехом и добила дозволу од државие власти да може у Криму, од куда је и родом, практиковати као лечник. Прослава новосадске срп. вел. гимназије. У суботу 22. сеитембра (4. октобра) о. г. баш на имендан Њ. ц. и кр. Величанства Франц ЈосиФа I. прославила је новосадска срп. вел. гимназија 25. година како је подигпута на велику гимназију са 8 разреда и од како је добила јавност. Прославу је покренула и удесила колегија те гимназије на врло скроман начин, али јеипаксам чин величанствено изведеш.Ученицн су отпојали прво „Царју небесни м , може се казати, вештзчки, за тим је г. управитољ Васа Пушибрк у историчном али јасном прегледу изнео све важније моменте за последњих 25 година, који су овој гимназчји ишли у прилог ил су је задржавали у полету нањеном моралном ил материјалнои пољу и завршио је говор са благодарним сећањем на Њ. Величанство, којије овој гимназији подарио јавност, те је уз управитељев глас повикала у трипут Њ. Величанству сва присутна публика: живео ! а ученици отиевали химну, коју је публика стојећи саслушала. На овој просветној светковини били су заступљени: мађистрат са великим жунаном г. Др. Виктором Флатом на челу, сви просветни заводи у месту са наставничким особљсм својим, све вероисповедне општине, „Матица Српека“, добротворна задруга Српкиња Новосаткиња н велики број друге одличне мугаке и женске публике.

Истог дана славио је и г. управитељ Васа Пушибрк и г. проФесор Светозар Саоковић 25, а г. проФесор Филип Оберкнежевић 30 година своје учитељске службе. Колегија је у знак признања подарила сваком од ових сласљеника слику целе про®есорске колегије, а ученици, нријатељи и наставници основне и више девојачке школе поздравили су корпоративно слављенике. Нова ткачка школа. У Лесковцу у Србији подигнута је, како „Домаћица“ јавља, нова ткачка школа за вунене, кудељне и памучне тканине. Нек им је сретно и берићетно! Св. савски дом. Концем августа месеца о. г. довршен ie св. савски дом у Београду, који је подигнут прилозима родољубивих Срба и Српкиња. Очевидци тврде, да је овај дом зајиста достојан знак патриотизма српског. 10. октобра се дом свечаним начином и продужити од тада свој патриотски рад у своме дому.

Лампе потролејске да ти лепше свегле: Стави витиљ, пре но што га увучеш у лампу, на топло место да се добро осуши Слабо ко зна, _да витиљ у дућапу и код куће навуче влаге из ваздуха, иа кад се такав овлажен витиљ увуче у ла.миу, он врло рђаво гори, те онда се виче, да не ваља лампа, или петролеј, а оно је крива влага, ил незнање домаћичино, која не уме да се помогне. Стаклени цилиидри (цеви) на лампама да не пуцају. Сави парче гвоздене жице ил обичну укосницу (харнадлу)па метни горе на цилиндар, na неће пући, јер гвожђе увлачи тонлоту и чува стакло. Неки цилиндри пуцају, што јенеједнако дебело етакло; у том случај у ваља дијамантом запарати стакло, иа ће се сачувати. Хоће да пуцају. и оида, кад фитиљ с једие стране јаче гори, за то вал.а иазити, да је фитиљ свуд једнако сасечен. Хоће и онда да пукне, кад пустиш да гори-нагло иламен, чим се упали лампа, или ако стоји лампа на иромаји, па та нагла ватра растеже нагло стакло и мора да пуца. Ваља добро чувати и фитиљ, да не падне на њ ни кап

158

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 10.