Ženski svet

ликом и на сваком месту порадити, да се у друштво наше поврати онај чисти и прави иатриотизам, какав се огледа у нашим народним песмама, где су матере, љубе и сестре предњачиле и свеглиле својим врлинама и својим родољубљем мужевима, деци и

народу. То се од иаших матера, љуби и сестара тражи данас више но икад, јер нам данас прети културно Косово, које нас неће тек усиавати, него умртвити. Српкиње, будите на опрезу ! Босна, С.

У НОЋИ.

Ж ивно Јш је по ноћноме зраку, Када зв’језде нису у облаку, $ И кад мјесец са поносом правим, Љуби земљу, својим лицем сјајним. Дивно ли је свуда погледати, Природина краса уживати, Како тварка велика и мала, Ноћноме се мртвилу предала; Па све глухо, све се санку дало, А дневне је вреве све нестало. Неком санак нове"наде шиље, Многи у њем тражи и окриље' Многог кр’јепи, а многога блажи, Многог оштри, а многога снажи ; Многи но се из сна раздријема. Само Србин јоште у сну дријема.

Ко да само Срба санак воли! Не мој санче Србин ти се моли: Пробуди нас, у зору се рани, Да видимо једном данак сјајни. Већ је твоје доста госпоштине, Бјежи од нас, нек нам радост сине ! Да гонимо неслогу проклету, Те да слогу ирихватимо свету. Већ одавна вијенац се плете, Да с’ на чело ерпској слози метне; А неслогу ногом да згазимо, Српску змију,, да с’ тим угњавимо. То те моли сваки Србин санче, Али може бити и другаче. Кад већ нећеш, Србин и то чека И у зори тражи себи л’јека.

А та зора иза ноћи чарне, Јест наука српске зоре сјајне. С’ њом ће напр’јед у сретање поћи И жељеној нади доћи

Фоча 1890 ,

Мар. С. Поповић.

0 КОНСЕРВОВАЊУ МЛЕКА.

(Свршетак.)

4(4 |i|y 3e,ffle консерве, ма у ком облиj IИ|г К У иле оне ’ немају само ту задаћу, да подмирују нужду тамо, I где се млеко у опште не може добити, него још више захтева се од љих јамство, да су добро и ваљано млеко, тако да им припада првенство ггред свежим. али рђавим млеком. Само тако могу те консерве дати деци, болесницима оно, што лечници захтевају.

Ту је прилика, да одговоримо на пи тање: које је млеко „ваљано“ ? Оно је млеко ваљано, које садржи одређену множину својствених му саставака. То млеко мора имати извесну меру сухога остатка, кад се испари (12 мора имати извесну множину беланчевина (3'3 %). масти (3*5 %), млечног шећера (4 '5 %), пепела (0 7%). У заградама наведени бројеви само су средњи бројеви, они се неће наћи управо

од М. Петровића.

Бг. 10. ЖЕНСКИ СВЕТ

151