Ženski svet

вати: „ Кад eefi, сриска тече и и т. д. Тој је песми управо наслов: „Иоздрав млађаној кнежевини Црногорској“, а иокојница ју је спевала приликом заузимања Жабљака од јуначких Црногораца. Спевала је још и ове песме мати наше врле покојнице : „Српски во]'ин“ штампап у Земуну у „Позорннку“; „На гробу јединца“ у „Седмици“ ; „Вукосава“ у „Даници“; „Само тако роде мили“ у »Bunjevačkoj i šokačkoj Vili«, a остало je у рукопису и више још песама приповедака; новела и т. д. што је покојница поред својих домаћих послова родољубивим осећајем створила. Од оваке матере је и могла добити и породица и друштво и Српство тако одличног члана, као што бепте покојна Драгиња. Тако и видимо нашу покојну Драгу у првим редовима ири отварању ове добротворне задруге Српкиња, видимоје како се ревно заузима за поди зање овог задружног листа, видимо је прву при свакој јавној радњи, која смера на бољитак и напредак народни. Ал, на жалост, рано изгубисмо ту вредну раделицу напгах одвећ слабих редова женских јавних суделачица. Једва је, сирота, навршила 33. годину живота, пајеморала тако у својим најбољим годинама да остави друга, тош не упућену дечицу, још не збринуту кућицу, још неусрећен народ свој. Сви смо је ожалили. Одбор задружни је у знак особитог поштовања приложио диван венац с тракама, срп. вел. гимназија певала је опело, г. проФесор А, Сандић опростио се у име свију поштовалаца дирљивом, лепом беседом а велика гомила најотличнијег грађанства оба пола отпратила ју до вечне куће и поновила иоследње речи говорникове-. „Бог да ти даде опроштаја дупга и вечна насеља у рају ! Марија Гргурова рођ. Христић врло уважена грађанка у Сомбору, мати честитих синова сомборских: Јаше, Данила и Стевана Гргурова, преминула је 2. (14.) октобра о. г. у 66. г. живота, а сахрањена уз опгате саучеигће грађанства сомборског. Нека је Бог даде вечна покој а! Гига Петровић отац нашег вредног сарараденика г. Мите Петровића, iipooecopa на сомборској учитељској'школи, иреминуо је у Сомбору на руци свога доброг сина 15. (27.) окт. о. г. Мир пепелу његовом, који је Српству поклонио тако дичног сина! Лоренц пл. Штајн један од првих капацитета народне економије, проФесор на свеучили-

шту бечком, члан бечке академије наука преминуо је 9. (21.) септембра о. г. Он је много и лепо писао о томе, како да се женскињи подигне углед и положај на привредном пољу. Његова књига: „Жена на пољу народне екопомије“, која је доживела шест издања и која је преведена на свима културним језицима учинила је много, да се на женске с бољим и другим очима гледи, но што је пре било. Заслужио је дакле, да се и ми на овом месту сетимо његових отличних дела и да му у име захвале довикнемо: Лака ти црна земља била !

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Почетком новембра биће са свим готов и изаћи ће из штампе: Требевић први српски велики илустровани календар у Босни и Херцего • вини. Уредио : Н. Т. Кашчковић, Оарајлија. Календареки дио, уредио проФесор Александар Сандић. Уз њега иду знамените године српске и опште, годишња времена, помрачење сунца имјесеца, народне и земаљске светковине, гатања о времену, предзнаци од године и т. д. Цијенаје календару 50 новч. Поштом 60 новч. Наруџбине се упућују на штампарију Шиандлера и Лешнера у Сарајево. Препиручити га и хвалити дуго нећемо, јер се по садржини види, да су сарадници његови нрне књижевне снаге српске. Израда ће бити лијепа, слике су многе нове, уираво најновије. Надамо се лијепом одзиву родољубивих Срба у Босни и Херцеговинн, а такође и из другијех крајева српских. Вршачки Гласник. Лист за материјалне и просветне интересе. Излази сваке недељеједанпут на табаку, а кошта на годину 4 ф., на по годнне 2 ф., на четврт године 1 ф. За Србију и друге стране земље: 6 или 12 динара годишње. Одговорни уредник је : Милаи Косанић, а Издање и штамна Косанићеве штампарије у Вршцу. Лист је иочео излазити крајем септембра о. г. и бави се аутономним одношајима наше цркве и приликама вршачком и његовон околином и епархијом.

ИСПРАВАК.

У прошлом броју у првом чланку „Српкињама“ подкрала се на другој страни у другом ступцу у 10 реду реч нелналице, коју ваља изоставити.'

176

ОАДРЖАЈ : 1, Из песама Коломана Тота: Прев. Ив. М. Поповић. - 2. 0 васпитању женскиња. Од М. П. 3. Јесен. * * 4. Мода руши и морал. 5. Шта да се чини на брзу руку код отрованих. 6. Како се можемо допасти мушкима? 7. Белешке: а) Из просвете. б) За домаћице. в) Зарад здравља. г) Разно. Рад Добротворних задруга Српкиња I. Новосаткиња. 11. Вршачкиња. 111. Сентомашкиња. Јаван рачун. Читуља, Нове књиге и листови. Исправак. Штампарија др. Павловића и Јоцића у Новом Саду.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 11.