Ženski svet

РАЗНО.

ваља прво и прво од земље очистити а за тим од свију непотребних листова. Управо код оних врста репа (као у мркве, першуна, паштр љака и т. д.) чијелистове не ћемо касније требати са свим изодкидајмо са главе им, јер тако ће бити издржљивија и дуготрајнија. Овако иовађену и удешену зелен однесимо где на суво покривено место, где је мало јача промаја, да се ту иросуши и провене; ту треба да стоји 5 — G дана. За тим однесимо је у подрум, трап или друго које место приправљено, али суво мора бити. Ту је иретриајмо корен по корен један до другог у сув несак тако, да је близу корен до корена, али ипак сваки да је са свију страна песком обложен. Слагање корења може бити у усправном правцу, аможе бити и даслажемопоред зида, уз који прво песак долази, слој на слој, или у облику купе, ако је можно, иа да су гла ве све напоље окренуте. -- Све врсте купуса као и кељ кад један део од корена одвојимо, можемо у месту где промаја влада, на такву полицу у обрнутом положају главицу једну до друге поређати, па могу тако све до идуће године неповређено остати. Остали део купуса и кеља, ваља пре свега очистити од горњег лишћа и за конајмо у јаме ископане од 60—80 cm. дубоке. У овој јами поређајмо главицу до главице кореном доле, као да су засађене, али никако да се једиа главица додирује с другом. Око корена треба ситном земљом обложити и ту земљу сабијмо. За тим лепог дана водом залити да земл>а чврнгће стоји око корена и слободно јаму оетавимо отворену кад су лепи суви сунчани дани. На против при ружним данима и ноћу можемо јаму одозго даскама покрити. Кад пак настуии права еурова зима, онда не само да јаму даскама морамо непрестано затворену држати, него иа даске морамо још за 30—40 cm. и зем.ље навући, а за тим и исто толико и слам ног ђубрета наиети. Овако ће се моћи и купус и кељ лепо држати до год од онога првога трајало буде. Келераба и целер оставл>ају се у песку поређани у пешчаие леје у редове и готово еасвим се затрпају песком, једино да им они само мали листићи из песка вире. Може се овакои у слободи одржати, али се морају такове леје са доста сламним ђубретом покрити да не промрзну. Но и ако се по нужди и то може ипак је бо.ље у заклонитом месту. Цвекла, остале репе, кромпир за кување, могу добро да нрсзиме у сувом месту просто и на рпи, али у већим

количлћама свакојако је боље да се ископа јама од 1 m. дубока која да се сваиостави и по дну и са стране са сламомту ово поврће поређати, опет сламом одозго затрпати а на њу подоста земље наваЈвати. Пре него што се у такове јаме иочне остављати ово гшврће, ваља дугу тачку по сред ње ударити и ову обвити са ирилично дебело сламе. Кад се сад поређа поврђе ово сламом и земљом засне, мора ова тачка и кроз ту земљу провиривати. Ово се чини с тога, да се уз ову тачку, као кроз какву одушку, може онај гас ветрити, који се доле у јами међу остављеним поврћем развијао буде. Све врсте кар Фиола треба од горњих листова очистити и са зем.љом заједно пренети у какву непотребну подубљу тоилу леју или на какво друго суво и сигурно место од мраза, где ће ово и даље напредовати и бољма се развијати ; на сваки начин да се такова леја својим покривалом иокрити мора, и још сламе на њу навући ваЈва. -- Катанг салату, вал>а очистини од већег јшшћа и унети је где у топлије место у склоњеном крају, које треба да је нешто мрачно, корен јој засути, и тим ћемо начином имати преко целе зиме љежна лишћа за употребу. „/f. Лист“.

Александар Коњовић срп. нар.учитељ уБрестовцу, служи иуних 25 г. ову општину и у знак иризнања свога прославила је општина 11. новембра о. г. 25.. годишњицу савесног рада учитељског даровавши му мастионицу н перо од ере бра. Ово служи на иохвалу општиии тој која уме да цени учитељске труде и заслуге, а служи на дику и учитељу, који је својим радом стекао овако призпање, те заслужује да га и ми ттоздравимо у жел>и да дочека и 50. годишњу нрославу свога леиог и племенитог учител>ског рада! Петар Т/Петровић подградоначелник сарајевске онштине поделио је своју годишљу нлату од 1200 ф. на добротворне цели и то: 500 ф. на варошки убоги дом, 250 ф. на сироту школ скт децу без разлике вере, 250 ф на фонд нравославне срп. више девојач. школе у Сарајеву, 100 ф. на огрев сиротиље варошке и 100 Фор. женском добротворном друштву. Слава му! Лазар Дупђерскн велепоседник из Новога Сада приложио је 500 ф. срн. учитељском конвикту у Нов. Саду. Слава му! Живео !

Вр. 12. ЖЕНСКИ СВЕТ.

185