Ženski svet

и био узрок, што су из Травника и Соколца Српкиње иступиле из друштва. Скупштина прима предлог гђе Савке Ђ. Петровића са одобравањем. Гђа Јелена Самарџинка предлаже, да се уредништву „Напредка“, ношаљу друштвена пра вила на ириказ, да се уредн. умоли, да правила кроз свој лист српском свијету нрикаже, опо зове нападај на ово друштво у ирвом свом броју пр. г. и да према његовој увиђавности наше друштво преиоручи. Мисли, да је „Напредак« од другог унућен да на ово друштво наиадне с тим ире, што му друштвена правила и смјер друштва нису били познати Прима се ггредлог гђе Самарџинке с одобравањем, да се иравила и писмо подписано од цијелог одбора пошаље уредништву „Напредка 11 . У Сарајеву 10. марта 1891. г. Предсједница: Јованка Бесаровићка. Пероводкиња: Евица Сарајевичићка с. р. Овјеровитељне записника: Јелена Самарџија с. р. Милена Деспића с. р.

ЧИТУЉА.

Амђелија Ружићка рођ. Бранковића валшна суируга г. др. Ђуре Ружића адвоката в. кикиндског и ћерка Њег. Светости патријарха српског преминула је после дуге и тешке болести 11. јуна о. г. у својој 27 години живота и уз опште саучешће сахрањена је на жељежничком кикиндском гробљ>у. Покојница беше благе на рави, милостива срца, родољубива осећаја и за то љубљена и иоштована од свију нознатих. Лако јој била црна земља! Марија удова дра Милнна Ђорђевића и мати госпођице Јелке и Корнелије Ђорђевићеве учитењица дољно тузланских преминула је у наручја својих ћери око половине јуна месеца о г. Беше ваљана Српкиња, примерна мати. Она је окушала снагу своју и на књижевном иољу помажући мужу своме при издавању „Српског Гласа“, што је излазио неко време у Руми Мир пепелу ове добре душе! Милева М. Грујића учитељица земунска прсминула је 6. (18.) јуна о. г. у 43. г. живота Она беше вредна и савесна учитељица, добрл

Српкиња, њежна мати ваљана супруга. Лака јој црна земља била! Софија уд Иоповнћ рођ. Јовановић послед ља унука иокојног Саве Вуковића од Берексова, који је нрви темељ положио новосадској сри. вел. гимназији преминула је 11. (23.) јуна о. г. у 87. години живота оставив за собом богат низ унука прауначади. Лака јој земља и вечна успомена! Василије Живковић прота ианчевачки, песник и књижевник, носланик на срп. народ. црквени сабору, председннк панчевачке срп. нравоол. цркв. општине, заслужан, уважан и поштован члан народа, иреминуо је у Панчеву 24. јуна о. г. у својој 72. години живота. Млоги пријатељи и иоштовањци његови из Нов. Сада отишли. су, да га отпрате до вечне куће. Слава му и вечна успомена! Кардииал Лудвиг Хајналд надбискуп ка толички у Калочи иремио је 22. јуна о. г. у својој 75. г. живота. Беше знатан говорник, велик пријатељ свога мађарског парода и заузимао се млого за ширење и утврђење католицизма. Чинио је млога доброчинства и потпомагао је знатном мером просвету. Основао је више девојачких школа у своме подручју, забавишта и учитељичку школу у Калочи; али је био и велики шовиниста.

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Хања ириповетка Хенрика Шенкјевића с дозволом иишчевом нревео с полског Рајко. Издање срн. књижаре и штамиарије Браће М. Поповића у Нов. Саду 1891. Цена 60 н. Листпћи. Цртице са села написао Јован Протић У Нов. Саду. Штамиарија срн. књижаре Браће М Поповића 1891. Цена? 50 нов.

ОДГОВОРИ.

Г/ји Д. у К. И ако не спада за сад строго у програм примићемо, ако само није дугачко и ако се тиче женског живота. Послато ћемо употребити Поздрав! Г. II П. Петровосело. Писмо ће ући у идуће броји. Лист ће се слати но жељи. Поздрав!

112

САДРЖАЈ: 1. Утеха. 2. Наши народни обичаји 3. 0 развитку душе у детета. 4. Поздрави. 5. Белешке: а) из просвете, б) зарад здравља; вј разно. 6. Рад добротворних задруга Српкиња: Новосадкиња Кикинђанака, Митровачкиња; Сарајевкиња. 7. Читуља. 8. Нове књиге и листови. 9 Одговори. Штаппарија др. Павловића и Јоцића j Новои Саду.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 1