Ženski svet

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

РАЗНО.

ивице (стола, кдупе), пред собом држи у среди и усправно подлогу за писање и по њој иокреће тек само шаку. Према томе му је цело тело У са свим повољним приликама, и правилно и без напора извршује своју задаћу. Мозак му остаје ведар, очи подједнако раде, прса нису спречена у предисању; плећа, врат, ртењача остају у свом нормалном положају, а и други делови тела мало су спречени у својим обичним обавама. С тога тај начин најмање мори; с тога је од њега најмање опасности за очи, плућа, крвоток, варење, костур, мишиће; у опште за поједине делове и важне обаве нашега тела; и с тога дакле усправно писање најбоље одговара хигијенским захтевима. То мишљење усваја и теорија, а оно се показало баш и у пракси основано. Ирема свему овоме част нам је поднети предлог, да главни иросветни савет надлежним путем подејствује, како би се и код нас опита ради бар у неколико школа увело усправно писање, и молимо вас, господине председниче, да тај наш нредлог изнесете на дневни ред. 0 модалитетима тих опита, могло би се наравно касније, кад томе буде време, што подробније учврстити. Примите, господине председниче, и овом приликом уверење о нашем одличном поштовању. Школу за ирављоње вештачког цвећа отворила је у В. Кикипди почетком октобра месеца о. г. гђа Сирмаји. Ми се надамо, да ће ову школу посећивати и наша женска деца, јер ми трошимо више цвећа и накита него ма који народ из нашег друштва овамо, па ваља онда сами себи и да правимо, те и ако утрошимо нашу муку на то, нека оде та мука бар у сриске руке и нека храни наш нараштај.

Вушења увета. Нема скоро дана, а да не наиђемо по страним новинама бар белешку против бушења ушију. Ових дана у једном немачком листу изашла је ова занимљива белешка: Женска у својој чезњи, да се што боље накинђури, тражи сва могућа срества и начине како би ово извела, те се тиме и што већма допала мушком сполу. Уво је данас скоро најбоље место за кинђурење, јер на њему може силно благо да отоји, а то се види по скупоценим обоцама. Но те обоце могу често и да приседну појединим. Поред безброј примера запаљења увета, догоди се и оваково што: Дванајстогодишње лепо и здраво девојчке неко добије од своје рођаке скупоцене обоце као насљедство. Та рођака је имала запалење у убоцу (буши) увета, а поред

тога је била и туберкулозна. Мало ио мало, па и ово младо девојче добзје исту болест, а микроскопским посматрањем је доказано, да је пренесена та болест. Млада и пре здрава насљедница оде, ето, као жртва тиранског обичаја бушења увета.

Девојачко друштво Новосаткиња било ее разишло, не што би можда помислио когод 'да се и међу њима залегао немар или раздор, него што се разудало. Од 12 лањских чланица разудало се 6 за годину дана и то на брзо једна за другом, те се друштво било помело. Од кратког времена опет се прикупило 12 чланица, које се редовно скупљају четвртком по два сата, ту заједно читају, раде и слушају предавања, која им на молбу држе г. г. Др. Милан Савић, Арк. Варађанин, Јован Грчић, Александар Јорговић, Иван М. иоповић, Александар Сандић, прота Јован Храниловић, Благоје Бранчић, Тихомиљ Остојић, Др. И. Огњановић а биће и више њих. До сад су предавали : А. Варађанин : о народности и оном делу дужности који пада на женскињу за неговање народности; г. Иван М. Поновић: о геологији, и то о постајању камења и о подели истих са геолошког гледишта; г. Др. М. Савић: о Милици Стојадиновићевој, Српкињи; г. Др. И. Огњановић: о нервима; г Тихомиљ Остојић: о срнској књижевности у старо доба. Добротворна задруга Српкиња у Мелен цима конштитуисада се и изабрала је за начелницу поштовану гђу Катинку ТриФунчевицу поиттарку. Сретан им почетак! 100 годишња прослава Сине Милутиновића-Сарајлије прослављена је у Београду, Н. Саду, Сарајеву, Мостару, Карловцу, Загребу, Цетињу и млогим другим општинама свечаним парастосима у црквама, беседама и сходним предавањима. Деда Јаша Векецки из Јарковца у Банату, који сад живи у В. Бечкереку, познат је нашем свету овамо са свога родољубља. Сад је прошлог месеца послао 200 Фор. на дар српском учитељскем конвикту у Нов. Саду; 200 ф. срп. народном позоришту и 200 ф. св. савском друштву у Београд, све у спомен свога покојног оца Арсена негда иароха јарковачког. Слава Деда-Јаши! Св. Синод састао се прошлог месеца у Ср.

Бр - и - ЖЕНСКИ СВЕТ.

171