Ženski svet

Кикинђанака.

Бр. 14. На питање: хоће ли задруга приредити идућих месојеђа какову забаву? Одбор регаава, да нредложи главној скупштини, да треоа идућих месојеђа приредити забаву у корист задружне благајне. Вр. 15. Редовна главна скупштина у смислу задружног устава има се одржати у недељу после Митрова дне.

Заиисиик IV. седницв уирнвног одбора „В. ICuкиндскв добротворне задруге Сракиња “ држане 1. сеитембра (13. октобра 1890. г. Председава: Нина Петровићка председник. Бележи : Махаило Косић тајник. Присутни: Јелена Влаховићка, Јулијана ВогИрена Петровићка, Мара пл. Еремићка, Јелена Мајински, Евђенија Баковљев, Јелена Николићка уч. Бр. 20. Тајник чита записник од прошле седнице. Одоставерава се без примедбе. Бр. 21. Тајник чита захвалницу председника учитељског конвикта, што се задруга упнсала за иомажућег члана и педесет Фор. у то име послала. Узима се к знању. Бр. 22. Тајник јавља да је овој задрузи послан тестамент Дражићке нз Бечеја и саопштава цел на коју је ова добротворка имање своје оставила. Узима се к знању. Бр. 23. Председник саопштава да је добила четрдесет ®op. од овд. младежи, као нреостатак од забаве коју су приредили у корист овдаш. жен задрузи. Узима се на иовољно знање, благајник се упућује да ових четрдесет Фор. стави у примак и то у оделење „ванредни приходи"; а тајник се унућује да им јавно захвали и то у овд. листовима: српски, немачЕИ и мађарски. Бр. 24. Гђца Султана Цијукова из Вршца моли припомоћи да може слушати конзерваторију иевање и то редовне, месечне. Одговорити, да су околности ове задруге таке, да је немогуће молби задоста учинити. Бр. 25. Гђца Вукосава Ранковићева ирииравница моли ириномоћи. Одређује се једаред за свагда пет ®op. r благајник се уиућује да ову своту изда и у издатак стави.

Бр. 26. Председник извешћује о милостињи следеће: удова Маца Молдованова захваљује се задрузи овој на указиваној иомоћи, приликом лечења њене болесне ћери; Ника Станојевић моли да му се набави ћебе да се има чиме покрити • Мара Сивчева, која има месечну приио моћ од 2 Фор. моли да јој се сад да за два месеца уједаред 4 ф. због вашара; а Јелка Јоановића моли два ®op. једаред за свагда. Захвалница се узима к знању ; - председник и благајник се упућује да Ники Станојевићу набаве ћебе; Мари Сивчевој да се за овај мах изда двомесечна нрипомоћ (4 ф.) а Јелки Јовановић одређује се два Фор. једаред за свагда. Заиисник Г. седнице одбора „ Вел.-Кикиндске добротворне задруге Срсскиња и , држане 13. (25.) сеитембра 1890. г. Председава: Нина Иетровићка председник. Бележи : Михаило Косић тајник. Присутни : Даница Јоановићка, Савета Јоановићка, Евђенија Баковљев, Ирена Потровићка, Мара пл. Еремићка, Александра Шевићка, Јелена Николићка и Јелена Николићка рођ. Радуловић. Бр. 27. Тајник читазаписник прошле седнице. Одоставерава се без иримедбе. Бр. 28. Тајник јавља да је по закључку главне скупштине ове године први нарастос умрлим члановима одржан и то на малу Госпојину. Протопрезвитер пречасни г Ђорђе Влаховић, даље свештеници Милан Јован Новаковић, Миига Матејић и ђакон Миливој Радовић нехтедоше примити никакве награде; исто тако ни црквењаци Богдан Чавић и Младен Протић. Друштво је „Гусле“ појало из ночасти. Тајник се упућује да свима овде наведенима јавно захвали; и да председник и члан Ирена Петровић оду лично проти да се њему и овде сиоменутим свештеницима захвале у име задруге. Још је закључено да се само они умрли чланови бележе у „читул>у“ задружну, који су иет година једно за другим чланови ове задруге били. Бр. 29. Тајник чита допис друштва „Гусле“ у ком се ставља до знања, да певачко друштво „Гусле“ нриређује у почаст своме коровођи, који одлази на Цетиње, опроштајно вече. Бр. 30. Повела се реч о оснивању срнског забавишта.

Вр - 11 ЖЕНСКИ СВЕТ

173