Ženski svet

Први сватови.

пукне мептна; а Пера, час по, иа „стап на мосто!“ тресе једном тресе другом, чисто видиш, како му сваки мишић на телу дрхће, свака длака на глави, што се савила око малог шеширића, показује такг. И да свирац није ирекинуо, ови би нграли док пе би, ваљда, и на ност пали. Ту сам ирви пут, а и последњи видео, како се дивно игра банатско велико коло и како га стари дишкрећани и ирави играчи мајсторски изводе. Пред вече дођем кући. Није ми се ииак доиало у колу; не вуче ме срце тамо и кажем матери: „пећу да будем иаор, идем ја у школу. “ Нешто ме је вукло напред; а нисам знао, ни шта хоћу, ии зашто би у школу, само би да учим, и хвала Богу! добро је испало.

Ја баш дошао из школе и спремам своје књиге, што ми за сутра требају, а дође Сида комшиница, па ће рећи матери мојој: ~Jejo! u тако су је сви звали, као и ми деца, „дошли су сватови из гБукошина (а то је Мокрин). да гледе девојке, па сам догала да питам, хоћеш ли иустити Ђули, (то је име моје покојне сестре) сватове? Ту се десила и сестра и кад чу те речи, побледи, па мало иосле норумени, ударио јој стид у лице. А „Јеја“ ће: „шта мислиш Ђуло? и Сестра мало ноћута на онда ће: „што ти драго! “ „Па нека дођу кроз један сат!” рећи ће мати Сиди и свршен посао. Сад сташе мати и енаја ми спремати собу, пајати, чистити и поливати собу, застирати кревете чистим белим застирачем, ходник и испред куће поливати и чистити, а сестра оде у стајаћу собу, из авлије, да се облачи и сиреми за дочек. Ја морадо нрекинути свој школски посао и изићи на ноље, да нисам на путу. Отац и друга браћа били су у ноље па посао, а и ја сам отворио канију, гра био м чистио око сламе, да је и тамо спремљеио и уредно, кад дођу ти страни људи, на чекам да видим и ту новост за мене.

После једнога сата узврЈаше кола са три добра вранца и окретоше на очњака па стадоше у авлији иред кућом. Натраг у шарагље седи свекар и свекрва (отац и мати младожењип) на везеним јастуцима, који су шареним ћилимом застрти, са кога висе „Францле и до ио шарагља; напред кочијаш (стриц младожењин) и младожења, а иза њихових леђа стрина младожењина и провођаџиница Сида. Мушки сви у нлаветно (доламе и јанкле) а жене повезане у великим свиленим марамама. Како стадоше кола, момак скочи са потеге, а ови други преко лотре насло пивши.лСе по мало на младожењу и на стражњу потегу, отресоше мало аљине, погладшне се но коси а жене наместише мало мицковв,* да управо стоји, иа пођоше у кућу. Мати их дочека на прагу, рукује се с пријатељем, пол>уби се с нријом и провођаџиницом, па их уведе у собу. Свекар и свекрва седну десно од стола на клупу, до њих наша мати. а с леве од стола, стрина, нровођаџиница и младожења, а стриц остао код кола, да чува коње, јер онај ждребац на, логову непрестано диже и спугата главу и копа ногом. Тек што су поседали и неколико речи изменули, ал ето ти из друге собе моје снаје „СекеЈ води еестру десном руком у собу, где су еватови; доведе ју до по собе на ју нусти, а сесгра смерним лаганим кораком приђе столу, пољуби ирво свекра, па свекрву, па онда и стрину и провођаџиницу у руку, иа стане нред столом као кип. Свати сви гледе и мере је од главе до иете, а младожења натукао шешир на очи па загњурио главу доле. Он се стиди и не гледи. Тако је постојала сестра I—21 —2 минута, иа онда свекар маши руком у џеп, изва.ди крајцару да дарива девојку, за њим и свекрва и остали свати; сестра прими дар п нољуби по ново све у руку па пође на пол>е, а за њом и снаја, те стапу сбе у кујни под оџаком, јер наше куће су све тако зидане, да је једна соба од * „Мицков“ је укруКеи бсз, који се мећао у повезаће мараме, да ова над челом округдо и круто стоји. 11.

78

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 5.