Ženski svet

у знак призиања положила ввнац на мртвачки одар и корпоративно изјавила удовици своје саучешће у големој тузи. Паја пл. Новић беше добричина, мирне и тихе нарави ; сваком предусретљив и услужан, те за то мио и драг сваком познанику и пријатељу. Мир пепелу његову! f Урош Старчевић умировљени учитељ румски?један од највреднијих и најспособнијих наших учитеља, иреминуо је 1. (13.) новембра о. г. у својој 49. год живота у Иов. Саду, где ае привремено био настанио. Оставио је за собом четворо незбринуте деце Мир непелу његову ! Јулијана Стојановићка, која се доселила пре неколико година из Ст. Бечеја овамо у Нови Сад и одмах се уписала за чланицу добротворне задруге Српкиња, што показује добро и родољубиво срце, преминула је овде новембра месеца о. г. Лака јој била црна земља! f Александар нл. Трифунац од Батве ад вокат и бивши посланик на нашем народно цркв. сабору; један од најугледнијих и најотличнијих синова наших, носледњи потомак старих племића в. бечкеречких ТриФунаца, преминуо је после дуге и тешке болести на своме добру Лападури (близу Чакова) 24. новембра о. г. у својој 60. години живота. Беше врло образован, а при том скроман до крајности, тихе и благе нарави а пун милосрђа. Лака му црна земл.а и вечан сиомен ! Аница Јоваиовић рођ. Будаји, супруга уваженог Др. Миле Јовановића из Земуна нреминула је 10. (22.) новембра о. г. у 31. години свога живота у наручја својих родитеља у Ст. Футогу оставив за собом 3. дечице и неутешног супруга и родитеље. Беше благе и добре нарави, скромна и ваљана Српкиња. Лака јој црна земља била!

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ. Овим бројем навршује наш лист своју седму годину. Ми се надамо, да је за наше поштовано грађанетво био то довољан раз мак времена да упозна наш рад и наш смер ; те с тога се усуђујемо позвати Српкиње и Србе као и браћу Хрвате и сестре -Хрватице на нову претплату за идућу 1893. годину. Она новина, коју смо ове године завели у наш лист, т. ј. да буде ио нешго и забаве и да се по нешто и из наше књижевне работе иеноси читаоцима иа углед, као да је нашла одобрења и лепа одзива у поштоване публике, јер је број нретплатника порастао за ову последњу годину према лане са добром стотином јаче. Мо жемо се похвалити, да је број претплатника наших последње године достигао и

Вр- 12. ЖЕНСКИ СВЕТ.

нешто мало и прекорачио број 1000. Ако се наше дичне Срнкиње буду и ове идуће године тако својски одазвале, и наши врло уважени екунљачи таком вољом заузели: онда се можемо надати, да ће нам сви лањски претплатници остати верни и можда још и иомножити секо,ом новом иријатељицом. г Гоме се више надамо, што је и високославни народни цркв. школски Савет од 24. августа (5. септембра) 1892. бр. 303/126 ех 1891. наш лист топло препоручио подручним школама и општинама, да га набављају за своје школске библиотеке и девојачке школе. Како се ове прошле године ни с које стране није појавила жеља, да се овај лист чешће и пуније издаје: то ћемо и за идућу годину задржати исти облик листу и исти правац и задагак давати, па онда, наравно, и по исту цену продужитии. Но како се код нас мења вредност новцу од почетка идуће 1893. године: то изјављујемо, да ћемо нримати претплату и у новом новпу ио 2 круне на годину за натне крајеве, а за Србију остаје 2у 2 динара годишње, који се у напред на целу годииу шаљу овом уредништву у плаћеном писму или упутницом. Добијали смо са више страна изјаве од наших поштованих нретплатника ове и прошле године, да врло неуредно примају лист; што је морало бити нешто кривице и на ексиедицији. С тога узимамо од идуће године и експедицију у своје руке и надамо се, да ће онда то млого боље и тачније ићи ; а у Србији сад канда тачније и уредније иде на поштама, те ћемо и с те стране обезбеђенији бити. Умољавамо све лањске ноштоване скупљаче, да се ириме овог родољубивог посла и за идућу годину, а ми им радо уз топлу благодарност дајемо 10°/ 0 од скуиљеног новца, или 10. нримерак листа. Умољавамо и поједине нретплатнике, из већих места, да изволу своје иретплате поверити нашим досадашњим скупљачима; а то су: 1. За Београд: књижара Вел. Валожића и А. В[урића. 2. За Смедерево: Коста Димитријевић трговац. 3. За Крагујевац: Гђица Марија Вл.

187