Ženski svet

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Сриски велико кикиндски календар за просту годину 1893. Година ХШ. Издаје српска књижара Јована Радака у В Кикинди. Цена је са уметнутим листовима за приход и расход само 25 новч. Ми смо овај календар прочитали и нашли смо у њему лепих и поучних пригшведака за наше ратаре, те га њима највише и препоручујемо. Нови Требевић велики српски илустровани календар у Босни и Херцеговини. За просту годииу 1893. Година друга. Уредио: Стево Калуl)ерчић, српеки учитељ. Издање и штампа прве српске штампарије Ристе Ј. Савића у Сарајеву. Цена 50 новч. Ово је до сад у нас највећи и садржином најбогатији календар. Што је у њему изнешено, све има смисла и поучног смера; а писали су све одабране књижевне снаге. У сликамаје врло богат и изнео је све угледна лица из нашег добротворног и ученог света. Можемо честитати и уреднику и издаваоцу на тој књизи па и народу, коме је намењена. Нросвјета , лист за цркву, школу и иоуку. Уређује Ј. Сундечић. У књ. црногорско државној штампарији на Цетињу. Изишла је прва свеска овог црногорског листа под уредништвом велезаслужног књижевника и песника Ј. Сундечића. ОДГОВОРИ.

Јели 11. Песме ћу употребити. Молим обећани божићни дар. Поздрав !

Глигоријевића бивша учитељица п гђа ЈГујза Марића. 4. За Ужпце п околину: гђица Косара Цветковићева учитељпца. 5. За Шабац: гђица Леносава 11. Константиновић учитељица. 6. За Прњавор (Боспа) : Ца Јокица ТриФковић. 7. За Бањалуку: гђица Марија Димићева и СоФија Ковачевићева учитељице. 8. За Фочу: Марко С. Поиовић учит. 9. За Сарајево: Евица Сарајевчић учитељица и г. Т. X. ТриФковић књижар. 10. За Пожаревац: досадања вредна скупљацица. 11. За Пљевље: Јован Митрановић учитељ. 12. За Травник: Стева Вујадиновић учитељ. 13. За Бос. Градишку : Милева Костићева учитељица. 14. За Черевић: умољава се овим Цица Јелена Илијашевнћ учитељица. 15. За Јагодину: гђа Даница А. гБорђевић учитељица. 16. За Ковин : гђица Јелена Живковић учитељица. 17. За Сентандрију: Пера Перић учит. 18. Карловци : Глиша Барусковић проФесор и Сергије Понић патр. економ. 19 За Панчево: Г. Светозар Дамја новић управитељ cpu. в. дев. школа. 20. За В. т.-Миклуш: Стева Нађвин ски учитељ. У местима, где иостоје добротворне задруге Срикиња, умољавамо дотичие управие одборе или њихове иеровође, да се и у будуће ириме скупљања за овај заједнички наиг лист и да не нусте да угине ово њихово чедо. Тако исто умољавамо браћуучитеље или сестре учитељице и друге родољубе наше из свих већих места, као што је Сомбор, Земун, Осек и т. д. где још немамо својих задруга, да се заузму и да прогаире круг читалица за овај лист, па ће се можда заинтересовати тако и оне и цоћи трагом својих сестара задругарака те и у својим местима осповати сличне задруге Српкиња. У то име поздрављамо настуиајуће све

188

Штамиарија др. ИавловиКа и Јоцика у Hobosi Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 12.

тле празнике свим нашим поштованим претплатницима и читаоцпма и молимо се Богу, да пам дарује свима сретмију и благосло венпју нову годипу. Нови Сад 1. децембра 1892. Уредништво.

ЗА ДИВОТ КОРИЦЕ пријавило се до сад 25 претплатника, а то је све мало, да се може добити по 50 н. комад. Чекаћемо дакле јоти до ноловине децембра, или до римског божића, да се још ко пријави. Не нри јавили се више њих, онда дајемо на знање пријављачима, да ће коштати комад без поштарине 75 н. те за тај случај молим, да нам до тог доба јаве картом досадањи иријављачи, можемо ли наручити и по ту цену ? Уредништво. УМОЉАВАЈУ СЕ ириложнице и приложници српског иовос. дског задружног забавишта, да изволу своје треће рате за годину 1893. послати потписаној начелници. Нови Сад 1. децембра 1892. Јулки Ридовнпови^кп.