Ženski svet

данас их иџа 40.000, које се уче на великим школама. Једна млада девојка узета је у државну благајну у Вашингтону, да пребраја златан новац; она дневно преброји 75.000 комада и што је чудновато, осети под руком сваки рђави новац, без да га загледи, тако фино осећање има. Наш сарадник г. Станко Жупански свршио је у Черновици на богословском одељењу нрви ригорозум с одликом и сад ће да продужи штудије своје у Атини у Грчкој на тамошњем богословском заводу. За време носледњих шк. Ферија заручио се с ћерком одличног и уваженог свегатеника и пароха елемирског г. Александра Јовановића велепоседника и посланика на карловачком сабору> те ће тако с невестом својом ићи у Атину. Сретно им било и здраво се повратили у нашу средину! Излет ученица у Русију. 210 ученица старијих разреда виших девојачких школа Павловске, Александровске, Јелисаветске правиле су излет са својим наставницама из Петрограда у ПетерхоФ. По царевом налогу отворила им се на колодвору царска чекаоница, а за возидбу им се ставио на расположење засебан влак из самих купеа ирве класе. У ПетерхоФу су их дочекала дворска кола и одвезла у двор Мон-

плезир. У двору их је поздравила царица, велике кнегиње Ксенија Александровна и Марија Павловна. Доцније су ученице биле позване на ужину. У три сата је приспео цар, био је врло весео и љубазан разговарајући се читава два сата са девојчицама. Доцније у шест сати по подпе беше у великој дворани ручак, после ручка се играло чак до једанаест сати. Тада су их дворска кола извезла на колодвор, где их је засебан влак чекао. Овај излет ће за цело свима остати у вечитој лепој успомени. „Весн.“ Лига за иир. Има једно друштво интелигентних људи без разлике вере и вародности, које се удружило на ту цел, да ради, како би нестало ратова са лица земље, него да се све спорне ствари између држава изнесу пред нарочити суд, који би решавао спорна иитања. Ово друштво држи сваке године у другом месту евоје годишње састанке, где се претрееају питања, како да се дође до сталног мира. Ове године имало је то друштво свој састанак у Берну у Швајцарској, а до година ће се држати у Христијанији у Норвешкој. На овогодишњем састанку рекао је председник конгреса тог Швајцарац Дроца, да „сваки народ има свој свети кивот, у који несме туlја рука, без казни, диратн и . Ово су значајне речи и треба да опомену народе, који су у власти, да пазе да се не такну кивота других народа.

РАД ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

Новосаткиња.

Унраг.ни одбор добротворне задруге Српкиња Новосаткиња имао је 30. октобра (11. новембра) о. г. своју редовну седницу под председништвом своје начелнице гђе Јулке Радовановићке. У овој седници се прочитала захвалница питомице конзерваторије музичке гђце Зорке Сибинкићеве на прииомоћи од 10 Фор.; за тим се прочитало рсшење епархиј. школ. одбора бачког од 17. априла о. г. бр. 59/52 ех 1892., којим се узима на одобравајуће знање избор забавиље гђице Марија Симићеве и изриче се признање задрузи, што је принела и што ириноси жртве за издржавање забавишта. Гђа благајкиња С. ЈеФтићка пријавила је, да укућанима није право, што се на задружној кући истиче црна застава, кад која чланица умре; али одбор није вољан. да од тог чина одустане. Председница је известила, да су јој на прииомоћ за потпору овдашње једне оболеле девојке даровале гђе Марија М. Димитријенића 2 ®op v Марта Кондороши 1 ф., М. С. 50 н. и П. Г. 50 н., које је она са задружним прилогом дала у помоћ болној девојци, што се са захвалом узело на знање.

Овом приликом решио је одбор, да изда из своје благајне за одело сиротој школ деци 80 Фор., и 70 Фор. као божићни дар сиротим старицама и старцима. Одело ће се делити у очи св. Николе о. г. а донде се умољава перовођа, да покуии од учитеља списак потребне деце и да га на 14 дана ранијс преда гђи начелницп. Уједно је умољен перовођа, као уредник „Жен. Света“, да у листу том изнесе молбу на грађанство новосадско, да изношено одело своје деце, које је још за употребу, иошљу начелници, да н то подели сиротој деци школској. Још је решено, да се приреди на покладе божићне у суботу 14. (26.) новембра о. г. код „Царице Јелисавете“ „венчић с игранком“ на који ће саме одборкиње позиве разносити. Улазна цена од особе да буде 1 Фор., а почетак у 8 часова у вече. Позивнице се имају штампати на три језика у 500 примерака. Ћзвештај о „ венчиЛу “ добротворне задруге Срикиња Новосаткиња држаног 14. (26.) новембра 1892. год. А.) Прих од : 1. Добровољни прилози 440 ф. 60 н. 2. Улазнице по Iф. . . . . . . 178 ф. —н. Свега . . 618 ф. 60 н.

Вр - 12 - ЖЕНСКИ СВЕТ.

183