Ženski svet

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

РАЗНО.

Другатво је заодело 72 еироте школске деце и издато је на то преко 154 Фор. а. вр. Напомињемо, да је на одело ове сироте деце даровао г. Арон Поповић 10 ф. у новцу, гђа Сара Сте Фановићка из Черевићч 10 метара норхета, гђа Анастасија пл. Мајна 20 пари черапа и гђа Мила Радовановићка 7 пари мало проногаених ал добрих цииела женских Живили ! Другатво је само набавило 50 иари новах ципела, 16 зимских ма рама, 37 пари чарапа, 11 сукљица, 1 мугаке чакшире и 1 кипјт.

Роиац кад се у баштама намножи почини велике штете, те с тога га ваља таманити или купити па паткама давати, јеронега врло радо гутају. Кад се иаиђе на његово гњездо или на ходнике, ваља га ископати или водом туда залити, na ће и сам изићи. Ако се у воду ову помеша олаја, ма и рђавог, он ће од тога по бећи или ће угинути, а олај сам не шкоди ни шта поврћу. Кад је суво и топло време између маја и иоловине јуна. онда ваља оне леје, а особито оне ходнике њихове у вече добро по лити па застрти асуром или другим чим. Сутра дан кад сунце зажеже, ваља на брзо одићи асуру или покривач, па ћете их све наћи горе под* покривачем. Пустите онда паткс на њих или их сами чим лупајте и таманите. Живина као номагач баштованетву. Баштовани препоручују, да се живина, особито кокошке и патке навикавају и маме у баште, јер она може највише да потамани гусеница и другог гада, што се належе тамо и што новрћу и воћу штете наноси. Гуске није пробитачно пуштати у багату, јер оне хоће, да оглођу и кору с младих дрва па онда су од гатете с друге стране. Живину треба прво намамити зрном ил мрвама у башту, па онда ископати 2—-3 ашова земље, где има пужева, црви, гусеница, ронаца, бухача, вашију и др. таког гада, па кад се једном намаме, све ће тамо ћутати. То је особито с јесени, у зиму и с пролећа нотребно кад се тај гад но земљм гаира.

Добротвор. У Панчеву је преминуо ирошлог месеца честит и ваљан грађанин и лецедер Момир БоројевиЛ, који је својим трудом и штедњом стекао лепо имање, па сепри растанку од овог света сетио и сиромашне браће своје у Панчеву и оставио 5000 Фор на потпору си-

ротих сриских занатлија у Панчеву. Некамује слава! Одликовани учитељи. На крају прошле год. одликована су од странаца наша два вредна и заслужна учитеља: Г.г. 'Макса ПантелиЛ нз Вршца од одбора изложбеног у Темишвару већ осми пут динломом признања за изврстан мсд и во сак, што га је у Темишвару изложио прошле јесени и Ника НиколиЛ из В. Кикинде од кр. уг. министарства привреде за особите заелуге у баштоваиству са дипломом иризнања и 100 Фор. награде. Осим тога издао је лепо прнзнање и наш народ двојици учитеља наших. Тако је В. кикиндска цркв. општина цоверила уираву својих осн. нар. школа на место пок Глише Јорговића тамошњем вредном учитељу г. Миши Kocufii), а Брестовачка црквена општина једногласно је изабрала за председника г. Алексиндра Коњевипа свога учитеља. То су све лепи знаци за интелигенцију наших учитеља и свест народну. Александар пл. Трифунац није мислио на евој род само док је здрав био, него се но племенитој души својој сетио сиротиње, пријатеља и установа народних и пред растанком својим с овог света. Тако је од свога лепог имања оставио своме оболелом садругу на јавном пољу, поборнику за народна права Др. Светозару Милетићу 1000 ф ; српској сиротињи у В Бечкереку 2000 ф српској православној сиротињи у Гиладу на своме добру 200 Фор. а толико и српској православ. сиротињи у Арадцу, која је грдно страдала у последње доба од колере; а српској нравосл. сиротињи у селу Долцу 100 ф. Осим тога оставиоје српском народ. позоришту у Нов. Саду 200 ф. српском учитељском кон викту у Нов. Саду 200 ®op. српском школском Фонду у Чакови 200 ®op. и сваког свог послужитеља обдарио је лепим даром. Слава Александру пл. ТриФунцу ! „Јавор“ престаје излазити. У 51, броју „Јавора“ од прош. год. опрашта се деветнаестогодишњи уредник тога листа г. Др. Илија Огњановић од своје читалачке публике изјављујући, да су наступиле између власника, издаваоца и уредиика такове околности, да се више не може примити ни издавалац А Пајевић ни горе поменути уредник рада око овог листа. Лист има још иреко 700 претплатника, те би могао излазити и даље, да нису, као што уредник вели, наступиле неке околности. Жао нам је, што ће нам угинути тако красан лист, који је нашем народу, особито женској иоловини, пружао толико лепе иоуке и здраве забаве.

РАД ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

Ст. Бечејкиња.

„Просветна зддруга Српкиња у Старом Бечеју“ држала је 12. Новембра о. г. своју ре

довну полгодишњу главну скуиштину, на којој су између осталих и ови предмети решавани: Председница гђа Емилија Јоцић пошто је отворила скупштину - навела је, да усљед

10

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 1