Ženski svet

купљењу улога за ово друло коло књига, а рок им је најдаље до првог јануара 1894. Управа се од п.их нада да њихов леп одзив пеће ни ове друге године изостатњ, те да се задружним прегалаштвом могне, из године у годину што потпуније, изводити нлан друштвених издања, којега је извршење смишљено за подужи низ година. Даљи одзив народии биће уирави знак, колико је она ове године задовољила његова очекивања. * Према члану 8 друштвсних правила улог или претплата, било на прво било на друго коло ; износи: за добротворе најмање сто педесет динара или седамдесет и пет Форината једном за свагда, за осниваче десет динара или пет Форината на годину 7 а за улагаче шест динара или три Форинта на годину. Новац или се предаје друштвеним повереницима, где их има ; или се шаље у Београд на адресу: „Српске Књижевне Задруге". У Београду, 10. априла 1893. Председник „Српске Кп.ижевне Задруге“ Ст. Новакова Ис. р. Тајник Љуб. Joeauoeufi С. р.

ЧИТУЉА.

Марија ЈоциК рођ. СтеФаповић супрунр. нашег књижара Луке Јоцића отишла је била лека ради у Буданешту и тамо ; сиротица, напрасно преминула баш на 'Бурђев-дан о. г.. у својој 34. години. Беше образована и родољубива Српкиња; у добротворној задрузи Српкиња вршила је две године и одборничку дужност, у кући беше добра домаћица примерна мати, вредна сунруга; у друштву са сваким љупка ; те је за то ожалостио глас о смрти њеној сво наше грађанство ; а особито женски свет. Тело је нокојнице пренешено из Будапеште 2G. априла о. г. и уз оиште саучешће иредано матери земљи. Бог нека је прости! Катица Романовић рођ Димића супруга Гlаје Романовића овдашњег трговца и ћерка уважених грађана новосадских Јована и Јелисавете Димића упокојила се у недељу 11. априла о. г. Јесенас се сватови њени држали а ево после по године отпратисмо је вечној кући уз огнпте саучешће нашег грађанства. Бог нека утеши родител>е и супруга а њојзи младој нека даде рајске насладе! Даринка Милић рођ. Матић врсна Српкиња, супруга г. Светозара Милића подбележнш ка из Ст. Стапара упокојила се такође 11. апр. о. г. у својој 31. години живота. Нека је мир пепелу њеном! Гавра Иоповић Котур негда угледан и уважен грађанин новосадски, честита и поштена

Душа ; велик родол,уб ; преминуо је у наручја своје добре ћерке Катице К. Поновић учитељице у Ст. Футогу 28. марта о. г. у својој дубокој старостп. Лака му била црна земља!

МOЛБА НА НАРОД.

Сриска православна општина у Мехали до Темишвара ноделила се скорим са Романима и највиши суд је решио ; да црква и тпкола при иадне Сроина, али да ови имају за то нлатити Романима у петгодишњим ратама 23.134 ф. 90 н. Прва рата од 4626 ф. 98 н. пада сада маја о. г, Ова општина броји само 1000 сриских православних душа ; па је толика свота одвећ велика за толики број осиромашених становника ; те моле добре и имућне наше људе и оипггине, да им иритеку у помоћ својим даровима, како им се не би за дуг продавале ове светиње. Помозите, коме је Бог дао! Председник је општине: Стева Исток а иеровођа Макса Ci’oi ковић. НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Српска књижевна задруга у Београду издала је и разаслала је својим члановима обећане књиге у врло лепом и укусном облику и то : 1. Живот и ирикљученија Днмитрија ОбрадовиШ, за штампу приредио и предговор написао Живко Поповић. У Београду 1892. Цена 2 динара. 2. С мора и са сува, црте дра Милана Јовановића. У Београду 1892. Цена 2 дин. 3. Даворје Ј. Ст. Поповића, за штампу ириредио и речник и иредговор написао Љубомир Стојановић. У Београду 1892. Цена 2 дин. 4 Бакоња Фра-Ђрпе, наиисао Сим > Матавуљ; с речником и предговором Љубомира Јовановића. У Београду 1892. Цена 3 дин. 5. Драматски cicucu Косте ТриФковића; свеска I. за штампу приредио и предговор наиисао Данило А. Живаљевић У Београду 1892. Цена 2 дин. 6. Истипска служба, нанисао И. Н. Потапенко, превео М. Т>. Милићевић. У Београду 1892. Цена 2 дин. 7. Историја Срискога народа с иогледом на историју суседних Хрвата и Бугара нагшсали ЈБубомир Ковачевић и Љубомир Јовановић, евеска 1. У Београду 1892. Цена 2 динара.

ИСПРАВАК.

У допису из Даља из прошлог броја стоји да је иоднредседница задруге гђа Ана Шилић, а треба да је Милић. Молимо да се овако исправи. ур.

ОДГОВОРИ.

Ф. М. у С. Из бележака кућарских употребили смо што смо могли остало је излазило већ у нашем листу у опширнијим чланцима. Ни чланци се не могу штампати, слаби су.

80

Штампарија др. Лавловића и Јоцика у Новои Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 5