Ženski svet

ног живота, али у духу српском те на тај начин не би морали српски родитељп давати своју дечицу у стране манастире и друге стране заводе. Овај говор г. Ст. В. Поповића дубоко се урезао у срца свију присутиих Срба семе је пало на илодно земљиште само сад не треба да остане на тим него треба и остварити ту замисао.* Говор овај поираћеи је бурним усклицима. После концерта следовала је игранка, која јс трајала до зоре. После одмора прочитао је г. тајник писма и телеграме, који су стиглп као честитке овој задрузи и љеној врлој председници. Јога ћу вам напоменути и то, да је било врло много гостију са страие, већином изасланица појединих женских задруга међу овима и две сестре Српкиње из Београда, које иису жалиле труда, него су дошле да ирисуствују слави својих сестара Српкиља Кикинђанака. Ето тако је прошла, ова заиста сјајна ирослава која ће остати свагда у нри јатио] усномени код свију оних који су ]ој присуствовали. Једипо, што је мутило радост нашује га околност, што не видесмо у нашој сре* * Нека дакле отпочну Кикинђани еа српском вишом девој. школом изводити ту замисао, то ће лакше и брже ићи. Ур.

дини ни једиу сестру Новосађанку.* Врло нам је жао било, што су све биле спре« чене да дођу, а знам, да би се оне ирве одазвале позиву ове наше задруге, само да им је могуће било. У неколико нас је утешио иоздрав љихов, којим намјављају, да су изабрале нашу иредседницу гђу Нину Петровићку за иочасног члана љихове жеиске задруге али тек би нам милије било, дасу нрисуствовале личнона ово] прослави. Сад сам оиисала ову славу којом су тако лепо ноказале Српкиње овдашље, да нису малаксале у борби против туђинског уилива, да је у њима још будна свест сриска те се можемо поуздано надати, да нећемо подлећи у борби против неиријатеља нашегјезика, вере и народности паше ! * Д. 3. Српкиња Новосаткиња гаји најлепше осећаје и дубоко поштовање према својој најстаријој посестрими, кикиндској задрузи, а нарочито, ирема врло уваженој председници гђи Нини Петровићки, што је избором гђе Петровићке за почасну чланицу и иосведочила, али које дугим одсуством своје начелнице, које пак породичним и другим месним приликама, биле су одборкиње и све часнице спречене, да баш ни једна, поред највеће жел>е, није могла, за овај пар, лично да учествује у горњој прослави кикиндске задруге. Врло иријатно пак дира Новосаткиње та околност, што се на њих и њихово присуство толико пажње поклања и оне ће добити ирилику, да се достојно одуже за ову неудаћу те дд на делу носведоче св ју узајамну оданост и сестринску л>убав. Уредник.

Даница.

ЛАКОВЕРНОСТ И РЕКЛАМА.

Данашљи наиредни век је у индустрији тако далеко дотерао, да се већ човек ни на што више не може ослонити да је право и истинито, што сам својим очима не види да је нанрављено. У дућану непознатом више не сме човек ништа купити што је уситњено, самлевено, све је то скоро другим чиме кварено, ни половина нема унутри од оног, чега треба да је. Брашно, ситна кава, шећер и друго, све је то измешано са другим стварима, која унраво кваре дотичну робу. Сад се већ и „рујно“ вино imje.

које није видило ни бобице грожђа Да таке ствари могу пролазити, иужно је да се чиии велика ларма, да се препоручује иреко новина: да се разне сведоџбе пабављају и штамиа]у, а лаковеран свет ће већ наићи на лепак, млого њих ће куповати пробе ради, ма доцније никад више то не купио, а то је и цељ, да што више света купи на иробу, а доцпије ће такова ствар и онако друго име добити, на ће се опет почети п.з нова. 0 ФалзиФикацији оних ствари које иам за рану служе, проговорићемо у овоме

Вр. 6. ЖЕНСКИ СВЕТ.

83