Ženski svet

шег листа и одушевљени борац. за бољу будућност женског нам нараштаја. Др. В. Булић био је дуже времена срескн лекар у Смедереву, а у носледње доба жељезнички санитетски физик и резервни каиетан. Он је родом из Срема. Вечан му сгшмен био! f Фердиианд Шрајбер. Новосадеко грађанство, изгубило је једног свог одличног суграђанина Немца, Фердинанда Шрајбера, оца ношег уваженог вел. каиетана Антона 0. Шрајбера. Ово је човек још из оног сретног доба, кад се Срби и други грађани новосадски живеше као браћа па се иомагаше и љубише. Ту лепу успомену грађанску отпратише Срби 20 новембра (2. дец) о г. многобројно и стужним срцем до вечне куће. кукајући за оним леишим данима, а бдагосиљајући човека, који је до смрти своје умео да очува ту лепу слику грађанске врлине. Нека му је лака црна земља!

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗИ.

Домаћи ђеније, од Лујзе Ото. Прерадила и за Српкиње удесила Даница. Вел. Кикинда. Штамиарија: Стеве Миленковића. 1893. Цена б ; ) новч. Ово је друга књига, коју нам пружа ове године наша вредна сарадница Даница. Но већ у наиред морамо казати, да је овим другим из бором млого боље среће била, а и израда је и превод млого савршенији. Даница није ову кишгу само превела, него је нрерадила тако вешто, да С9 у читању и не осећа, да то не нише Срн киња Срнкињама. Тешко, да има у нашој књижевности за наше женскиње тако ноучних списа и тако зрелих мисли као што се овде може наћи, те ми најтоилије ирепоручујемо нашим Српкињама, да набаве ову књижицу и да ју проуче; неће се кајати. Књига је тако удешена, да може иослужити за поуку и девојкама и родитељима, особито матерама.

НОВЕ КЊИГЕ.

Увод у филозофију за средње шсоле, са ставио Милан Шевић. Београд. Штампано у држввној штампарији Краљевине Србије. 1893. Цена 50 п. дин. „Орао“ велики илустровани календар за годину 1894 уз сарадњу српских књижевника уређује Стеван В. Поповић. Година двадесета Кал. део „Орла“ уредио је ироФесор А. М. Матић. Забавно-поучни садржај „Орла“ за год. 1894 врло је богат и учествовали cv у њему наши најбољи нисци Уз овај садржај иду Вашари и Огласи Млустрације за „Орла“ израђене су у првим уметничким заводима. I. Насловна слика: 1. Јован Бошковић. 11. Ликови: 2. f Герасим Зелић. 3. Никодим Милаш. 4. Никола Станковић. 5. Прото Јован Сундечић. 6. Елодија Ч. Мијатовића. 7. Др. Ђорђе Радић. 8. f Александар Стојачвовић. 9. Др. Оскар Ажбот. 10. Стеван Рајичевић. 11, Владислав Тителбах. 12 Милица С. Мата

вуља. 13. Нина Петровићка. Ш. Из наших крајева: 14. Херцег Цови у Боки Которскбј, 1 5'i Манастир Савнна у Боки Которској. 16. Србин и Српкиња из Бокс Которске. 17. Мајчина радост. 18. Збогом! IV. Са ободске ирославе: 19. Књаз Никола I. 20 Митро Фан Бан. 21. Др. Лаза Томановић. 22. Павле Ровински 23. Гробница несника-владике Петра П. Његоша врх Ловћена. 24. Обод крај реке Црнојевића. 25 Војвода Илија Пламенац. 26 Тцмаш Вукотић. 27. Жена из Нодгорице. 28. Девојче из Подгорице. 29. Др. Јосиф Сладе. V. Са дубровачке светковинс: 30. Откривање споменика песника И. Гундулића. 31. Гуслар у дубровачкој нивници. 32. Дубровчанка жена. 33. Дубровчанка девојка. 34. Барон Гондола'Гундулић Цена је 3 круна (50 новчића) или 1 динар. Наручбине из Србије прима књижарница Велимира Валожића у Београду; која рабатује 20 25%. Из свију осталих крајева упућују се наруџбине на иотписану књижарницу и штампарију. Растуривачима и купцима за готово дајемо највећи уобичајвни рабат. На „Орлови“ крили узлетио је „Царић" мали календар са сликама за год. 1894. Цена му је 20 новч. или 2 гроша. Рабат и наручбина као у „Орла“. Издавачка књижарница и штамиарија А. Иајевића у Н. Саду.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ.

Списи Вука Ст. Караџића. Одбор за издаван.е Вукових списа сиремио је за штампу и потиисана Уирава почела је штамиати ове нове књиге: 1. Граматички и иолемички саисџ Вукови из времена од год 1814 до год. 1861. књига I. која обухвата време од 1814 до 1822. Како ће ова Г. књига изнети око 30 штампаних табака велике B°, а да би се купцима дала могућност да је брже и лакше могу набавити, то је Управа Државне Штампарије, по предлогу Одборову, одлучила отворити упис на аретилату ,97 иоједиие свешчице од 5 до 6 табака, по O’BO дин. или 40 новчића. С тога овим Управа позива свакога, који би хтео на овај начин пабављати ову књигу, да јој се за времена јави, јер се више, кад цела књига буде наштамиана, у свешчицама неће продавати Поруџбине с новцима треба уиућивати: Управи српске краљевске Државне ГПтампарије у Београду. Ако се не би јавио довољан број уписника, књига се у свешчицама неће штампати. 2. Сриске народне ијесме , књига Пl. у којој су ијесме јуначке средњи времена. Од Вукових еииса државнога издања има још па иродају: 1. 6 риске народне. ијесме, књига 1. у којој су женске ијесме. Цена у тврдим корицама 4 дин , у меким 3. 2. Сриски Рјечник, I. свеска А— 3. 4 - о0 дин. Могу се добити у свима државним књижарницама у Србији.

Бр. 12. ЖЕНСКИ СВЕТ.

187