Ženski svet

Кад започете књиге буду готове, даће се у штампу и остали списи Вукови: 1. Сриски Рјечник, и уиоредо с њим; 2. Сриске иародне ијесме, кљига II (издање ове књиге од год. 1887. све је раснродато(, IV, V. VI и VII (из иосмртних рукописа); 3. Сриске народпе ирииовијетке , иословице и загонетке; 4. Траматичких и иолемичких сииса ки>. II i 5. Историјскиж и еттграфџјских саиса кљ. 1. и П: и G. Ситнији сииси различног садржаја. 14 новембра 1893. год. у Београду. Уирава Државне Штамиарије. Јанко М. Веселиновић, наш најбољи сувремени нриповедач народног сеоског живота из јужних крајева, оглашује, да је намеран, да изда сва своја, до сад, ио листовима, растурсна дела и почиње са: „ Сељанком “ својом, приповетком из сеоског живота. Ова је приповетка преведена већ и на Француском и другим страним језицима, и важи као најлепша приповетка у српској литератури. Књига је већ дата у штампу а цена јој је 2 динара или 1 ф. а вр. Претплата се шаље : г. Мплошу Велицком учитељу код саборне цркве у Београду. Књига ће изнети 12 штампаних табака и биће у њој 12 слика. Препоручујемо нашим читателлсама, да се цретплате на ову нриповетку. Иисма Кнеза Милоша, која нигде до сад

нису штампана, хоће да издају сад наши учитељи из Ужице г. г. Јован П. Поиовић, Цветко Радојичић, Недељко Игњатовић и трговац Спасоје Ј. Радишић, те нозивају на нретплату. Цена је књизи 1 динар или 50 новч Књига ће изнети око 8 штампаних табака, а рок претплате до 20. децембра о. г. Новци и имена, која ће се у књигу штампати, шаљу се г. Спасоју Ј. Радишићу у Ужице. Пеколико иријатеља сриског вителитва из Београда намеравају да издаду идуће године књигу: „ Венац ирича сриских ритника “ из година: 1876—78. и 1885., где ће да се изнесу: скице појединих сцена, из тог доба, која избиl'ају из обичног колосека. Издавачи су ради, да сачувају од заборава млогу драгоцену слику српског ратништва, које ћедоцније моћи иослужити потомству за забаву и подстак јуначки, а и историку за објашњење појединих догађаја, те нозивају све ратнике или оне, који еу што слушали причати од ратника, да им прибележе и пошљу, што год би важније и занимљивије било, па и оно, што је весело и њшљиво, да се тако прибере што више градива за ту цел. Све што ко прибере' и ирибележи, нека пошље, најдаље до 22. Фебруара 1894. г. на адрееу: „Витеза“ у Београду.

ОДГОВОРИ.

Сарадницима, новим и старијцм, који еу нам у иоследње доба иослали своје чланке и песме, јављамо, да ће еве то ући почетком идуће године, како буде за које згодна прилика.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

Отварамо иретплату на наш лист и за идуку 1894., а његову IX. годину. Нећемо, пи за идућу годииу, да мењамо што на листу ни у погледу његовог унутарњег распореда, ни у његовом административпом одиошају. Лист fie излазити и идуСе године једаниут месечно у истом облику и вредиСе годиише 1 форинту (2 круш ’) за Аустро-Угарску, а за све друге државе 1 ф. 20. н ; за Србију иак 2 { l 2 динара. Иретилата се у наиред шаљв за целу годину. Молимо све наше добротворие Задруге, као и остале екуиљачице и скупљаче наше, да се заузму, да овај једини заступник жемеких интереса с ове страпе Саве и Дунава добије ириступа у сваку нашу бол>у кућу. То је наша цел била јога при почетку и за то смо и одредили тако малу цепу, да га могу и најсиромашније куће држати, јер нама није стало до материјалних добитака по до мОралпог усиеха, а тај иајвмше зависп од вредппх скупљачица и скупљача. Ко)и су иам естали за ову 1893. г. по пешто дужни, молимо их, да нам то иодмире до краја о. г. Наш лиет има врло важан задатак, особито за ове крајеве, и отуда и рачупамо, да ће наше родољубиве Српкиње листом иријонути, да се ово њихово гласило одржи, иодигне и упапреди; у то име, сретан вам рад! На завршетку желимо вам свима, да нроведете сретио и у миру паступајуће божићне нразнике п уједно се захваљујемо врло лепо свима сарадиицима и сарадни цама, као и екупљачицама и скупљачима, на њиховој ревности и љубави и молимо их, да нас и у будуће нотномогну у овој лепој задаћи. У Новоме Саду, 1. децембра 1893. Уредништво.

188

Српска Манастирска Штампарија у Новом Саду.

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 12