Ženski svet

Суботичкиња.

Сентомашкиња.

своје неке ствари, а прилагачима, да се изда јавна захвала с извештајем у свима српским месним иолит. листовима и једн(?м немачком иједном мађарском листу. У овој се седници узео с тугом на знање глас да се млогогодишљи перовођа сегединске добротворне Задруге Српкиња Тома Јаникијевић, упокојио Одређено је даље гђици Султани Ци јуковрј из Вршца, нитомици бечке конзервато рије 10 ф. у име ирииомоћи и узео се на знање извепггај, да је изабрата питомица за забавиљу Ана Стојковићева одустала од похађања школе и престала тако бити даље питомица ове задруге Још је овом приликом одређено, да се за божићњу милостињу изда нашој меској сиротиљи 80 ф. а 120 ф на одело сироте женске школске дечице.

Извештај о раду одбора „добротворне задруге Српкиња Сентомашкиња" поднесен главној скупштини исте задруге у седници држаној 31. октобра 1893. Слчвпа Скуиштино! Част нам је ноднети извештај о раду од бора ове задруге за ирошлу годину с молбом, да га она ио .саслушању на знање узме. Одбор је у прошлој години држао 8 редовних седница својих, у којима су обавлшна и расирављена 52 предмета, који строго у круг радње одбора спадају. Прегледани су с времена на време друштвени рачуни: одбор се старао да приређена забава што боље испадне и да тпто више материјалних средстава овој велеважној установи принесе, да би она могла што боље одговарати своме смеру и задатку; одборје по могућству чинио доброчинства сиромаши и сирочадима а помагао је и просвету тиме, штоје ђацима како у овдашњим тако и у вишим школама пружао потпоре на књиге и одело. Осим тога одбор је уписао ову задругу као члана осмивача у сриску књижевну задругу у Београду, те ће књиге при крају школоке године по дел.ивати марлшвим ученицима, који се уче у овдашљим ериски народним школама; даље је он вршио надзор надручним радом у овдашљим школама и суделовао ири испиту ручнога рада; давао је ирибор за ручни рад сиромашним а вредним маленим раденицама у овдашњим школама. У прошлој години угтисала се врла Срп киња гђа Марија Алексијевића за члана ове задруге приложивши 50 Фор у име уписнине Од приређепе забаве иреостало је чистих 125 Фор. 26 нов Чланова је било 76 које из места, које иак из суседног места Турије. Од чланова је упла ћено 152 Фор а уписнина износи у нрошлој го дини 54 Фор. Стање благајнице у прошлој години овако је:

Пренос из прошле године 11 1795 ф. 99 н. Пр имање у пр. години . 413 ф. 66 н. Свега: 2209 ф 65 н. Расход у ирошлој години 172 ф 55 н. Данашње стање .... 2037 ф. 10 н. Од ове суме има у ручној благајници 31 Фор. 58 нов. а 2005 Фор. 52 н. је дато на приплод. Изнесавши овај извештај молимо славну скушитину, да га узме на знање и подели опросницу благајкињи а одбору своје поверење из рази за његов рад у нрошлој години желимо, да идућа година буде обилатија и у свему још напреднија. Скупштина је овај изв штај узела на знање. У одбор су изабране све стари чланови а тако исто и часиици.

М ако ређе излазе у „Ж. Свету“ извештаји о раду суботичке „Добротворне задруге Српкиња“, то никако не може бити знак какове малаксалости или иопустљивости према племенитом и узвишеном задатку и позиву појединих чланова, него прикушвање нове, свеже снаге у цели што обилнијег и успешнијег рада у корист срнског женског подмлатка узданице наше —, и ради олакшања тешког и жалосног стања овдашње сиротиње. Исгина, да је у последње време број чланова спао на 30, но мора се признати, да су то чланови такови, који су скроз ироникнути идејом доброчинства, који су одушевљени за свако корисно по народ наш пред узеће, којима у сваком тренутку лебди мисао на бољитак и напредак нашег народа; то су тако врсни и одабрани чланови, који не само у скупу, него и појединце иа свој сопствени рачун чине доброчинства, прилажу на народне и просветне цели и то све извршују држећи се оне изреке св. нисма : „да незна левака, што чини десницаЧ Није чудо дакле, што наша задруга и поред маленог броја чланова лепо наиредује, као што ће пошт. читаоци видети из овог извештаја мало ниже Срце нас боли, кад иомислимо, колико отмених и имућних госнођа има, које или нису ни биле чланови задруге, или ако су биле, избрисале су се из незнатних узрока. Колико више добра би се могло учинити српској сиротињи, за народну просвггу и болштак, да је више љубави за огппту ствар, понустљивоети у међусобном односу, и сложног рада у друштву! Општи немар и равнодушност према животним интересима нашег народа зар да мимоиђе наше место?! После овога доста непријатног увода да пређемо на ствар, и да изнесемо на јавност рад маше задруге у току времена од како је последљи мој извештај у овом листу изишао. Одржане су две одборске седнице и редовна главна скушнтина Мило ми је, што пре свега могу изнети једну радосну појаву у животу наше женске задруге. Један бивши члан задруге, који

Вр. 12 ЖЕНСКИ СВЕТ.

185