Ženski svet

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

РАЗНО.

талије, за тим нредседници Жен. Друштва и почаснрј чланици наше Добротворне Задруге гђци 11. Пинтеров.ићевој присутним изасланицама и тајнику београдског Жен. Друштва: гђи Јелени Марковићки Тога дана после подне, око 4 сата, отнратисмо наше миле гошће на жељезницу н опростисмо се с топлом жељом, да се што ченгће састајемо и виђамо не само на забавама, него и на озбиљном раду заједничког нам позива, који се клони срећи и напретку милог нам народа. „Добро Срце“, (мађарско друштво' имало је у Буданешти свој годишњи састанак под иредседништвом г. гроФа Албрехта Апоњија. На овом скупу била је заступљена својом начелницом и Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња јер је и ово друштво члан т.ога мађарског добротворног друштва. Мађари су ову појаву симпатично иоздравили у друштву. Из извештаја, који је тој скуиштини поднешен, види се, да је то друпттво за кратко време,- од својих 5—6 година, прибрало каниталод 489.160 ф. 77. н. а вр. Прошле године је издало разним сиротим општииама крје су страдале од пожара, поплаве и других непоlода: 16.786 ф. 5 2 н. а вр. Панчевачна Добротворна Задруга Српкиња није дсбила за пуних 40 дана одговора на своја другатвена правила, што је послала на одобрење високој' кр. уг. влади, и она се привремено конштитуисала у четвртак 5. (17.) ма,ја о. г. и отпочела свој рад. Кад стигну правила, онда ће се стално конштитујисати, и онда ћемо донети. о том опширнији извештај. У задрузи има до сад 130 чланица, а на овој скупнггини било је искугтљено 48 чланица. Задарска Добротворна Задруга Српкиња добила је потврђена правила сврја и скорим ће се конштитуисати и отпочети рад. Сретно им било ! Нанчевачке српско нравосл. цркв. невачко друштво, посетило је у недељу 1. маја о г. В Бечкерек и појало тамо св. литургију. Беч керечани су своје госте врло лено примили и угостили. Срн.ски иарод. учитељи нротонооијата в. бечкеречког састали се у В Бечкереку 4 маја о. г. у свој протонопијатски збор, на коме је било лепих тћоретичних и практичиих иредавања; теоретична су лепим успехом држали: г.г. Богдан Свирчевић и Милан Манојловић, вредни и ваљани в. бечкеречки учитељи; а практично предавање држала је онет тамошња одлична учитељица гђа Драга Смедеревчева. Оваки зборови служе на овој страни за увод у ново српско учитељско удружење, којс се оиет иочело спремати.

Лек нротив брадавица Брадавице руже, ако су на лицу, еметају, ако су на рукама, и за то сваки гледи, да их се отресе. У најновије време ирепоручују неки као лек против брадавица? свеже киселе јабуке, чему сад настаје време. Препоручује се, да се исеку од јабуке, наравно зреле, кришке. па да се . тим кришкама тару брадавице сваки дан неколико пута. За 8, а најнитпе 1.4 дана, сасушиће се брадавице и нестаће их. То некошта ништа, а невина је ствар, na ваља нробати.

Дочек новог бачког еиискона г. Германа Опачића. Најстарији људи Новосађани казују, да нису видели овде тако сјајног и срдачног дочека епископског, као што је био случај нредпрошле недеље, 15. (27.) маја о. г. у Н. Саду ири дочеку Његовог Високопреосвештенства г. Германа Опачића. У дочеку том учествовали су једнако радосно све нолитичне странке наше ? све народности, сви сталелш и сви редови друштвени. Црквена ошптина, што је хтела ? постигла је. одзив је био врло леп. Најлеиши је призор био, кад је владика улазио под небом“ у варош, а ученице основних и више девојачке школе сташе сипати цвеће пред ногу владичиних. Да је деци више пажње поклоњено, иа да нијс светина нагрнула онако силовито и растурила децу у најбољем одушевљењу, био би још узвишенији призор. Његово Високопреосвештенство је симпатична појава и задобија на први ноглед околпну. Поздравиле су га све корпорације у месту ? па и Добротворна Задруга Срнкиња Новосаткиља под водством своје начелнице, а тако и ирва женска новосадска, задруга са госпођом вел. жупаницом на челу. За нашим еиископом иде већ напред леи глас ? да је спреман, вредан, савестан, ираведан и нобожан муж ? а то и тражимо и очекујемо сви и у то име добро нам дошао ! Немачка царица бавила се прогалог месеца у Абацији, у нашем гтриморју са својом децом. Неколико дана бавио се ту и сам цар немачки Вилхелм. Од стране ншнег краља чињенојесве, да се овим виеоким гостима учини пријатан боравак у нашој средини. Царица се вратила своме дому с децом заједно 15. (27.) анрила о. г и изјавила, да ће јој боравак у овим крајевима остати на души као нријатна успомена; а то је знак ? да јој се и место и околина донали и да је добро угошћена. Румункиње Срнкињама. Ми смо у ирошлом броју јавили, да су Румункиње послале поздрав свој Словакињама и да су их иозвале иа заједнички рад-око обране своје народности и вере. Сад доносе наши листови: „Застава" и „Браник“ ;

90

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 6