Ženski svet

сеца: 40. 41. и 42. свеску. 40. свеска доноси поуку : „ У радише свега бише , у штвдшие јоште више “, коју је написао за народ Др. г Ворђе Дера. Beh сам наслов казује, какав смер има ова поука. Ham народ уме да заради ; не може се казати, да је лењ; али не уме да штеди, то му је велика махна ; а ова књига иде за тим да га убеди, да без штедње нема наиретка. Књига је писана у таком стилу и у такој Форми, да ће ју моћи разумети и најслабија глава, те иреноручујемо ову књижицу и народу и ошитинама, да ју набаве за испитне премије деци, па да ју тако на лак начин растуре у народ, да се народ што више користи зрелом и добром поуком у штедњи, која му је врло нужна и потребна, као и добра радња, по оној пословици: Боља је штедња, него добра радња; а књига је само, 10 н. те ју може набавити и најсиромашнији члан нашег народа, На клизаву путу; иод тлм насловом написао је честити свештеник индијски, г. Радослав Марковић, прииоветку из сриског народног живота, (41. и 42. евеска). Ак > су и друге књижице, што „Матица Сри ска ц издаје из задужбине Петра Коњовића, заслужиле свој наслов, да су књиге за народ, ова је приповетка баш у иуној мери то заслужила јер нам живо и истинито црта живот нашег ратарског света, овде из бивше војничке покрајине, али који се огледа у народу нашем и iio оним крајевима, где није никад „јака и сабља и заповедала, као и у Србији, где је од ослобођења свога исиод турског јарма, био народ сам свој госиодар. Ту се очевидно показује, како јако трује наш народ та велика слобода и само • уирава и како га одвраћа од његовог иравог позива у кући и породици. Ове кљижице ваЈва да набавЈвају у што већем броју опигтине наше, па да растурују у народ, као премије дечије, да се што више чи тају и сиасу, што још није заражено тежњом за сијањем и заповедањем над другима. —н.

НОВЕ КЊИГЕ.

Назаренство, његова историја и суштина. Паписао Владимир Димитријевић студент богословије. Наградила „Матица Сриска“ са 200 ф. из Фонда Јована Наке В. С. Миклушког. Издање и штампа Српске Манастирске Штампарије у Иов. Саду, 1 894. г. Цеиа је књизи : 1 ф. 20 н. а. вр. Оцена и награда Матичина нрепору чује и сама књигу.

ЧИТУЉА.

Јалисавета пл. Флора рођ. Јовичић ц. и кр. капетаница у миру; многогодишња чланица Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња, иреминула је 16. (28.) маја о. г. у Петроварадину у евојој 50 години, Беше добра и питома душа и ваЈвапа Српкиња. Бог да је душу нрости!

ЈАВАН РАЧУН.

/Јобротворне Задруге Ср.икиња Повосаткиња о одржаној овогодишњој мајској светковини од 12. (24.) маја о. г. ПриЈгиком те забаве пало је на каси од улазница и добровољних нрилога: 156 ф. 50 нов. а трошак је био: 173 ф,те је тако мнњак од 10 ф. 50 н. подмирила гђа иачелница Јулка Радовановићка, што се сматра као њен добровол.ни прилог. Осим ње дали су добровољна прилога још: гђа СоФија Дунђерока 5 ф. Ио 2 ф. : гђа Ђурђииа Иоповићка и Смиља Л. Маринковићка из Београда; по 1 ф. 7" н. : г X Фишер; ио 1 ф Катица Белимарковићка, Наца СтеФановићка и Милева Терзибашићка из Београда, г. МанигоДић и Хаџи Гавра Плавшић из Н Сада; по 70 н.: гђа Катица нл. Новићка, и гг. Јожи Месар, Г. Видицки, Славнић инжинир, Др. Белохорски; ио 50 н. : г.г. М. Миловановић, Б. Бранчић и по 40 нов : Г. др. А. Кода и гђа Ана Манојло вићка Свима овим дародавцима као и посетиоцима забаве изјављује одбор Добротвоцне Задруге Српкиња Новосаткиња своју благодарност.

Позив на претплату.

на књигу: ЂАЧКИ ГОВОРИ О СВ. САВИ.

својим ученицима саставио: С в е т о з а р В у к а ni и н о в и ћ, бивши уиравитељ српских школа у Бањалуци. Књига ова изнијети ће неколико штампаних табака осмине, са словима каквим се обично штамнају школске књиге, а из наслова јој се види, шта јој је садржај, те да неће бити на одмет. Садржава осим иредговора, шест лијепих говора, бољи од бољега, који су већ сви гово рени на устађачка, тедакле поносно и јуначки издржали критику уже нублике. Иза IV. говора има лијепо и опширно оиисана илуетрација у нриповједачком духу истииитог случаја, ког’ сам у шкојш једне године доживио, како ти говори упливишу на наш народ. Врло је сходна књижица за иснитне поклоне, гњклоне о Божићу, Св. Сави и т. д. Цијена је књизи 30 новч, а изиће из штампе најдул>е пред Петровдан на 14 дана и одма претплатницима разаслати, так<> да ће их школе и шк. уираве имати у рукама и моћн употри јебити за истииите ђачке поклоне. Пошто ће се имена иоштованих претплатника као и скушвача на крају књиге штампати, то молим да ми се именик истих најдул>е до

Вр. с. женски свет

95