Ženski svet

f Др. Живко Гојковић адвокат у Карловцима, један од најинтелигентнијих наших Срба, који се бавио и гшсањем књига и млогим и ле пим чланцима по новинама, иреминуојеу 50. г. живота свога, оставив за собом неутешну сунругу, опет отличну и родољубиву Српкињу. Лака му црна земља била! t Христина пл. Стратимировић рођ. Стакић супруга негдашњег бележника Фелдвареког Ђорђа пл. Стратимировића, ваљана Срнкиња, честита мати, преминула је 6 јуна о. г после дуге и тешке болести у својој 38. г. живота, оставив за собом четворо незбринуте деце. Лака јој била црна земља! t Јакшић супруга нашег честитог свештеника Николе Јакшића из Срп Моравице преминула је 25. јуна (7. јула) о. г. у својој 46. години живота. Мир пепелу њеном! t Сади Карно председник Француске републике, иоштена душа, иогинуо је прошлога месеца од убилачке руке у Лиону баш кад је полазио у позориште. Он је поштован и уважен био у својој земљи и у целој Евроии, што се огледа по учешћу, које му је указано при погребу. Сви дворови и све државе евронске биле су заступљене на погребу и погреб је био величанствен. Стигло је више од 2000 венаца, међу којима је био највећи и најлегшш Цара Руског а онда цара Аустро-Угарског. Први је коштао преко 8000 Франака, а други преко 4000 Франака, а ни један није био јевтинији од 1000 франака. Сахрањен је о државном трошку и погреб је стао на 50 000 Франака.

НОВЕ КЊИГЕ.

О прогалости Веограда. Два предавања То дора СтеФановића Виловског. ГЈрештампано из „СтражиловаА У Новоме Саду. Српска штампарија Дра Светозара Милетића. 1894. Цене нема. Безименом „Мостарцу“, писцу издајничке пасквиле v llpaea истина “ наперена против Црне Горе и цијелога Српства. Прештамиано из „Србо брана“. Загреб. Српска штампарија. 1894. Написао Радоје Рогановић, Црногорац. Цене нема. Књижице „Све за народ“, што је написао г. Марко Поповић Родољуб, ђакон и учитељ у Фочи, а које су објављене у 5. броју нашег листа, а штамнане у 500 примерака распродане су све.

Милутин, спев из времена пред српски устанак за ослобођење У шест песама. Написао Стеван Ј. Јевтић. Београд. Штампарија „Код Проевете“ С. Хоровица. 1894. Цена 60 пр. дин. (3<>. новч.)

ОДГОВОРИ.

Оцедеревцима, који се претплатили на натп лист код г. К Д. јављамо, да ћемо им обуставити лист од идућег броја, ако донде не добијемо иретплату за нрошлу и ову годину. Г. Родољубу у Фочи. Распродали смо свих 20 ком. и добићете за који дан новце. Извршене су поруке.

ИСПРАВКА.

У последњем броју нашег листа у прииоветци: т 3а гласовиром “ иодкрале се две погрешке. На страни 92. у првом ступцу стоји: „црно-белих акорада“, а треба: „црно-белих дирки“. На 93. стр. у другом ступцу, стоји наједном месту „Милош“, а треба „МиланС Молимо, да се то исправи.

ПРИЈАТЕЉИ НАШЕГ ЛИСТА.

Г. Др. Никола Вучетиб са својом суаругом Др. Маријом из Шаица платили су један примерак нашег листа за једву добру овдашњу ученицу IV. разреда више девој. школе, који се даје ученици Цвети Хорватовој и у чије име се лепо захваљујемо г. Вучетићу и његовој супрузи. НАПОМЕНА.

Дивот Корице за наш лист могу се добити сад у Новоме Саду код књиговесца г. Милана Манојловића, у оном истом облику, какве су биле и оне из Беча, што смо их ми лане наручили за кеке претплатнике. Комад је m 75 новч. Ко жели набавити, нека се непосредно обрати на г. Манојловића, па ће он слати уз плату у наточ (per Nachti;ihme), а на трошак наручитеља. Ко жели, може му се и година 1893, или 1891. наштампатн спол.а. Уредништво

112

Српска Манастирска Штамприја у Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ ' Вр. 7,