Ženski svet

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Кад се заиале очи ваља узети у апотеци за 10-15 новчића водице такозване „борвасер“, на ирво испрати очи у вече upe спавања том водом и онда поквасити њом чисту крпицу, па метнути на заклоиљене очи и привезати сувом марамом. Ако за једну ноћ не прође, ваља и другу ноћ то употребити, Има и друге водице за очи, која се зове: „Collirium abstrmgenslutei“. За 10 новч. довољно је Ово је љућа водица те ваља пазити да не уђе у око. Овом се водицом покваси крпа јед ноструко само, иа се та крпица метне на веђе (капке) очне да постоји по сахата То треба преко дан ионовити двапут ил трипут и запа љење прође и одумине бол.

Против мрава уиотребљује се у новије доба врло згодно канфор. Где се они појаве, ваља у близину метнути по који комадић кан Фора па

ће се разбећи, јер не могу да поднесу тогмириса. Свежих краставаца да одржиш за зишу. „Школски Врт“ преиоручује, да се сад септембра месеца, кад се краставци слабије развијају, узму најчистији и да се одрежу с лозе с крат ком иетељком заједно, да се добро исперу чак и с четком да се оструже свака прљотина с њих и онда да се добро исуше па по том беланцетом од јајета премажу и оставе висећи на сувом месту један уз други тако, да се не до дирују. На тај начин се могу одржати свежи краставци до божића. Црни лук да не нроклија. Да не би зими проклијао црни лук, ваља га с јесени обесити над топлом нећи, да се добро исуши и онда остави га на суво место. Тако спремљен лукац неће ни до марта проклијати. Ораси да се дуже сачувају од грулежи Ваља оставити на њима зелену љуску па их растрти танко да се кроз s —бданаисуше Овако исушене орасе ваља оставити у суву плеву па могу стајати и годину дана здрави и чисти.

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

РАД ДOБРOТВOРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

Новосаткиња.

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња имала је, после летњег одмора, прву своју од борску седницу 16. (28.) августа о. г. под председништвом своје начелнице гђе Јулке Радовановићке. У седници овој известио је иеровођа одбор, да је благајкиња друиггвена гђа СоФија Јевтићка у спомен своме незаборављеном супругу Стевану даровала благајни друштвеној 50 ф. прилога. Известио је, перовођа, одбор и том, да језа друштвену кућу плаћена асигурација даље на идући пет година и да је гђица Мара Симићева, бивша забавиља друштвена, предала главни за писник о деци и све новце прикупљене од школ ске деце Даље извештава, да је усљед оставке заба виљине расписао стечај у 4 лиета српска за попуњене места забавиљиног и да се на то пријавило пет компетенткиња: четир свршене приправнице и једна свршена ученица сри. више девојач. школе. Погато се из прочитаних сведочаба видело, да су све испитане учитељице о способљене које добрим, које врло добрим и одличним успехом : те семогу скупштини с мирном савешћу препоручити за избор : то је ипак одбор нашао за добро, да на првом месту ирепоручи за избор гђицу Да ринку Калићеву, која је више година била нрак тична учитељица и стекла у том признање од својих нредпостављених власти, а оспособљена је учитељица са врло добрим успехом.

Одбор је у овој седници продужио припомоћ од 5 ф. месечно приправницама и питомицама својим: Катици Шилићевој, Марији Јовановиће вој и Евици Павковићевој ; а упражњено једно место са 5 ф. месечне ирипомоћи иопунио је са свршеном ученицом више девој. школе Софијом Продановићевом из Новог Сада, која намерава отићи у сомборску учитељску школу. Мз ове седнице дао је одбор у име путна трошка до Сомбора по 10 ф. приправници Ш. год Софији Марковићевој и ученици IV. разр. више девојач. школе Смиљи Дочродолској. Понуду г Ивана М Поповића учитеља сен томашког, да ова задруга откупи од њега дело намењено за српске забавиље, па да штампа и распрода;е, није могао одбор нримити, јер нема за те цели потребна новца на расположење и није вољан да се упушта у књижевна иодузећа. Пошиљке извештаја више девој. школе у Панчеву, Новом Саду и нозива Добротворне Задруге Српкиња у Ади на бвоју забаву, као и молбу Мехалске цркв. онштине за приномоћ новчану, узео је одбор на знање. Уједно је заказао ванредну глав. скупштину за избор друштвене забавиље за среду, 24. авг. (f . септ.) о. г. у 3 сата после подне. Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња држала је 24. августа (5 септ.) о. г. своју ван редну глав. скупштину у просторијама срп. више девојач школе иод председништвом своје начелнице гђе Јулке Радовановићке, ради избора забавиље друштвене.

140

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 9