Ženski svet

ЖЕНА.

(С немачког.)

Нико је живи није могао зауставити. — Куку мени шта учиних! викала је непрестано. Тако је дошла до Неретве И без нромишљања скочи у воду — Удуши се! Удуши се! повикаше многи. А други скочише те запливаше за њом. Била је то велика мука, док су је извукли на крај и то онесвијешћену. Одмах за тим прионуше некидајетрљају и једва једном отвори очи и погледа по свијету. Али тај ноглед бијаше бесв]ес!ан. — Ђе је? Ђе је? поника чим је могла нроговорити.

јШест, кад се у жени не би и Łуд крила, И да није тагата и често коквта , Па онда да тако брзо не ирецвета, Онда . . . „Онда не би жена више била“.

Мој је Перо .. . није њезин . . Нијесам ја клела. М ту се иоче смијати на вас глас. Једва су је могли одвући дома * Тата се удаде, а стара још живи. Тек кад и када изиђе у чаршију, али тада не иде него лети, лети као на крилима. Лице јој блиједо и исиијено, очи мутне и крваве упале дубоко у главу; коса јој расплетена и разбарушена пада по раменима, а одијело јој све издерано. Ко је не зна склони јој се с пута- и нромумла: страшило. А ко је зна, опет јој сврне с пута и прошаиће : јадница!

Свет. Ћоровић.

Напите се воде од апотекара, Баш је, ено, лепа, ко бисер се блиста И од сваког гада потпуно је чиста, Ал за пиће није, боља је и бара.

Б. Бранчић.

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗИ.

Педагогија. Ученицама виших девојачких школа и младим матерама, написала Милева Симићева учит. новосад. више девој. школе. Нанчево :894. Накладом књижаре Браће Јовановића Цена 50 н. Наша вредна учитељица гђца Милева Симићева, написала је, ево, и другу књигу школску за последње две Јlане је кућарство изишло, а ове године, ево, иедагогија. И ову је књигу одобрила наша највиша школска власт, наш на род. цркв. Школски Оавет, да се може употре бити за школску књигу. те ју, по томе, сама ова власт препоручује Али ова књига није удешена тако, да се њоме могу служити само школ ска деца, него је тако писана, да ју и наше ма тере могу узети за своју лектиру, и шта више. ми ју баш најтоплије преиоручујемо, јер ће ма тере наићи ту на млогу корисну ноуку и опомену у своме светом васпитном позиву. Књига ie нодељена на два дела: на телесно и душевно васпитање. У први део спада: храна, нега коже, кретање, мозак и живци, чула, дечије игре и играчке, о дечијим казнама, неговање болесног детета; а у другом делу: усавршавање у матерњем језику, побожност, послушност и услуж ност, пристојност и смерност, нежност и суро ровост, искреност, истина и лаж и дечије друштво и забавлање.

Књи а је иисана слогом лаким, разумљивим и занимљивим, а цена је тако малена, дајумогу и сиромашнији набавити. Неретљанин Велики илустровани календар за 1895 г. Мостар. Издање прве српске књи жаре и штампарије Владимира М. Радовића. Уз сарадњу српских књижевника уредио Светозар Н. Ћоровић. Међу овогодишњим нашим календарима, што су до сад изишли, можемо Неретљанина и по квалитету и по квинтитету предмета, којима је накићен ставити на прво место. У њему има штива за образована човека па и за ратара. У њему су изнели своја дела понајбољи наши иисци. Ту је донео „Покрај ватре“ мисли своје наш старина Љ. П. Ненадовић; ту су две песме и једна шала Змај Јовина из најновије збирке ње гове, из његових „Снохватица ;! ; ту је и Др. Казбулбуц са својим лепим шалама; ту познати приповедач В. Милан Марин доноси причу из Срема „Милетина Стража“; ту је и Драгутин (Илијћ) посветио неколико лепих стихова своме брату и песнику Војиславу; а ту је приказана и Војислављева „Тамара*. Ту и архимандрит Нићи Фор Дучућ спомиње наше најстарије цркве; а ту наиђосмо и на два предмета нашег познатог књижевника Јована СтеФановића-Виловског о богињи Живи и о рибњацима. Економска је страна богато заступљена са чланцима о пче-

Вр. 11. ЖЕНСКИ СВЕТ.

175