Ženski svet

зачин. У њем има етерично уље, које произвађа укус. Биљка та расте на обалама Средизелног Мора, а негују је и по нашим баштама. Тако се употребљује и лаварово лишће, ваљда због његовог мириса, у разним јелима, рећи ће Анђелија. Да богме, због горког и ароматичног укуса, прихвати Љубица. У трговини се налази само суво лишће лаворово, али зелено има бољи укус. Мени се чини, госпођице, Ви иечења канда несте ни узимали, остаће те нам гладни, иримети Анђелија, иудећи Љубицу почењем. Леиа хвала, не могу, одврати Љубица, готово сам сита, а и чекам нешто што јако волим. Чини ми се, имамо крем од ваниле. И ја волим то надовеже Дупшца, Изволите, госпођо, нуђаше она Милену. Е, баш је леп. Па како је укусан и нријатна мириса! сладила је Милена. Та укусност је од ваниле, прихвати Љубица. Истина, било је случајева у неким варошима, где су се, после јела леда и теста с ванилом, неки разболели под знацима холере' али се доказало, да ту ванила није била ништа крива, већ да је узрок био метал, у ком су та, јела спремана. Ванила се тако много тропти као фини зачин у јелима, пићима, чоколади и т. д., па ипак се не дешавају никакве рђаве последице. Од куда се ванила добија? запитаће радознало Душица. У Мексику расте ванила (Vanitla plauifolia) као вијугалица наразитарно, а негује се у западној Индији и на Јави. Махунаст илод њен је дуг узак, а зре у другој години. Пре него што сазри, узбере се и суши на сунцу, те се разаишље у илеханим кутијама. Ако добра ванила стоји неко време у топлом простору, ухвати се по читавој махуни иовлака од бистрих дугих витких кристалних иглица т. зв. ванила. Добра ванила има дуг неповређен плод; исти је лак и сув, а пун је јако мирисавог сока. Па докле ћете Ви управо ређати ? рећи

ће Милена, кад доиеше два послужавника воћа и ђаконија разних и један са тортом. Молим лепо, то је из ненада, а знате радост је наша велика, та за бога, управо Душичина је радост одговори домаћица. Ја ћу једну мушкацону, говораше Милена. бирајући у колачићима. Сигурно за то, што у њој има каранФилића и орашчића, иримети Љубица узимајући једну иуслицу. Па каранФилићи су врло пријатна укуса и мириса, примети Милена, а и орашчићи. Да каранФИлићи имају до 25°/ 0 етеричнога уља, дохвати Љубица, које је теже од воде, осим тога има у њима смоле, гуме и. т. д. Где уираво расге каран Филић? питаше Душица. КаранФилићи су још неразвијени цветићи једног дрвета (Caryophyllus aromatie.) на Момукама, које иначе јако негују у Бразилији, источној АФрици и западној Индији. Добре сорте мешаЈу често са лошијима, Осим тога самлевен каран Филић мешају са брашном од жита и жира, са кором од хлеба, са мекињама од бадема. цвибаком, цигљом и т. д., али се те примесе лако дају под микроскоиом расиознати. А како је са орашчићима? питала је дал>е Душица. Па орашчићи су илод од дрвета (Myristica moschata), које успева на Молукама, Пацуасима и у новој Гвинеји, а и негује се тамо и у јужној Америци и источној Индији. Јајаст нлод је у смеђастој љусци. Језгро је одлучено од л>уске огртачем, и ово је „цвет“, а оно орашчић. У оба дела се налази густо масно уље; има га готово 30°/ () , а осим тога има етеричног уља у „цвету“ 2°/ 0 , а у орашчићу 6°/ 0 . Има и ФалсиФиката; праве читаве орахе од теста, креде, иловаче и т. д., али се лако могу распознати, нарочито микроскопом. Изволите да пробате торту, нуђаите Анђелија. Баш да видим, то је чини мисеод.... а гле, то је од земичке, ту мора бити цимета! рачунаше Милена. То ја волим, тако ми је пријатан укус од цимета, хваљаше Душица. И јесте пријатап укус! дода Бранко.

116

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 8