Ženski svet

А кад су изнешени самртни остатци из цркве и сандук цоложен у мртвачка кола, спровод се кренуо истим редом улицама Ењаза Милоша и краља Милана за, ново гробље. Њено Велич. краљица Наталија ишла је у колима сво.јим за спроводом до двора.

На последњој раскрсници код чесме, спрам старог гробља, стао је спровод, одакле се даље колима иде на ново гробље. Ту је прилику употребио г. Борислав ТодоровиК, проФесор, те се у име наставника и наставница опростио с покојницом у другом лепом и прикладном говору.

ОВАКО ДА ЖИВИШ.

Ходај свакога дана два часа, спавај седам часова сваке ноћи; лези, кад ти се спава; устани чим се пробуднш. Једи само, док си гладан, а пиј, док си жедан, и то увек полако. Говори само кад треба; не пиши ништа што не би могао потписати, не чини ништа, што не би смео казати. Не заборављај никада, да ће други рачунати на тебе, а да ти не треба никад на друге

Од Александра Дима сина.

да рачунаш. Не цени новац ни више ни мање, но што вреди, он је добар слуга, а рђав господар. Опраштај унапред свакому, ради боље сигурности; не презири људе, не мрзи их, и не смеј им се сувише. Ч'рудн се, да будега у свему прост, да постанеш користан, да останеш слободан. Кад трпиш много, погледај своме болу у лице, он ће те утешити, он ће те научити начелу.

БЕЛЕШКЕ.

ИЗ Ш КОЛЕ.

ИЗ ДРУ Ш ТВА.

Приватни виши женски заводи у Србији. Краљевина Србија има три приватна виша женска завода, који међу осталим иредметима, што дају опште више образовање, негују поглавито стране језике; немачки, Француски по нешто и енглески и вештине. Сви имају право јавности и хвале се као ваљани заводи, који српски дух не напуштају, ма да имају задатак, да им ученице ирисвајају стране језике: Два така завода постоје у Београду, један под управом гђице СладојевкЛеве а под заштитом Њеног Величанства краљице Наталије, а други под управом гђе Марије МаринковкБке (пређе Черманкин завод)’ Трећи је у Еишу под управом гЈје Б. НетовиЛке. Ова околност довољно посведочава, да је за Србију потребно да се прошири више женско образовање и да се оваки заводи помноже и подигну у сва већа места по Србији. Женске у гимназијама. Миниетар просвете и црквених пислова у Србији издао је дозволу, да се од идуће школ. 1895—6. год. поново при-

мају девојчице у гимназије, али само за прва три разреда, даље не. Ученице могу поновити само један разред, и то само први, или само други.

Добротворна Задруга Српкиња Вршчанака приредила је забаву на дан свога патрона Вел. Госпојине, а у корист породице заслужног песника и књижевника српског пок. Стевана Владислава Каћанског, која је у последње време спала на туђу милост. Читаоничке прославе . Сомборска читаоиица прославиће 2. и 3. септембра о. г. своју педесетогодшнњицу, како постоји, а туријска је прославила о вел. Госпојини своју двајестпетогодишњицу. Сретно им било ! ПроФесорско удружење изабралојена своме скупу од 10. августа међу осталим за чланове и гђицу ЈХеиосаву Бошковићеву, а за заменицу гђицу Зорку Станковићеву.

136

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 9