Ženski svet

Клекну поред колевке, надкојомје често сретна и задовољна вагнута била, уздахну болно и рече: Како је лепа! Баци поглед око себе и угледа свога мужа. Ти си ју донео? Је ли ти? Јесте, ја, ако хоћеш нека буде наша! У почетку не одговори му ништа, јер вика детиња постајаше све силнија, мучила се је да је умири, али не могаше успети. Ах! знам шта треба! прошапута. Узе

Београд.

дете у руке, притисну га нежно својим рукама и подоји га. Још имам доста млека, да га нахраним: Извор хране, кога још не беше засушила голема туга, ободри њен живот, кроз цело јој тело прође струја бескрајне благонаклоности и љупке милоште; поче јецати па онда погледа умилно свога мужа и рече му молећи га: Ми ћемо је чувати! С Францус.ког Н. X.

КОВЧЕЖИЋ.

ГЛАСНИК.

ЧИТУЉА.

- Њег. Величанство наш Цар и Краљ Фрања Јосиф I. вратио је посету у Петрограду на трећи дан Ускрса руском цару. Дочек је био величанствен уз неописано одушевљење. Њ. В. Александар краљ Србије био је на Цетињу у Црној Гори р Ђурђеву дне, да врати посету црногорском књазу Николи. Дочек је био сјајан. -- Барон Милош Баји£ у Бечу ириложио је на зидање срп. велике гимназије у Новом Саду сшо хиљада форинаша, и тиме је на мах омогућио да се подигне зграда гимназијска далеко величанственија, но што су покретачи у почетку и замишљали. Овим племенитим и родољубивим чином постао је барон Милош Бајић велики народни добротвор, као што је и Текелија и Сава Вуковић. Слава барону Милошу Бајићу великом народном добротвору!

f Мила Манојлови-к , умировљеви председник сената код краљев. курије, преминуо је у Суботици други дан Ускрса. ПокојникЈе био у правничким круговима припознат и уважен, а важио је у мађарским круговима као један од најбољих правника у Угарској. За његов многостручан рад био је одликован орденима св. Стевана и жељезне круне. Поживео је 73 године. Нека му је лака земља, и вечан спомен! f Нинола Сп. Савик , уредник сргшког листа, што излази у Цариграду „Цариградски Гласник“ преминуо је носле дужег боловања 6. апр. у 32 години свога живота. Бог да га прости! f Тодор Нашиновик , отац уредника „Босанске Виле“ Николе Т. Кашиковића, преминуо је 20. априла у 63 години живота свога. Нека је покојнику лака земља! f Аленсандра Лацнова, примерна ученица IV. разреда срп. више девој. школе у Новом Саду,

преминула је после дужег боловања на велики петак, код свпјих родителш у Митровици, а на велику суботу је уз велико саучешће сахрањена. Нека Бог утеши ојађене родитеље, а покојници нека даде у рају насеља!

ЈАВНЕ ЗАХВАЛЕ.

I. Високоблагородна гоепођа Амалија ил. Хирш изволела је подарити Добротворној Задрузи Срнкиња Новосаткиња 50 ®op. а. вр. у спомен своме покој. супругу Теодору пл. Хиршу; на чему јој се овим изјављује јавна и топла захвала. У Нов. Саду 2. (14.) априла 1897. Јулна Радовановикна , начелница. 11. Госнођа Анка супруга уваженог трговца панчевачког Ђорђа X. Стојановића, поклонила је добротворној задрузи Српкиња Панчевачких 50 Фор. словом недесет Форината. Овим поклоном, постала је племенита госиођа добротворка наше задруге. Одбор добротворне задруге изриче јој и овим путем, на том дару најтоплију захвалност. Из 5. одборске седнице добротворне задруге Срнкиња ианчевачких, држане 25. марта 1897. Душан Радуловик , Олга пл. Јагодика, парох, перовођа. председница.

80

САДРЖАЈ: „Писма моме сину“, (Наставак). Моја тајна, од Свет. Милосрђе, од Јелице Беловић Бернадзиковеке. Препород, од Гавре В. Гојковића Некоје мисли о женскињу. Васпитање девојака у Америци, од Свет. С. Поповића. Радња добротворних задруга Српкиња. Белешке. Листак: Необичан догађај, од Ернеста Доде-а. Ковчежић. Јавне захвале. „ Штампарија ИвковиКа у Новом Саду,

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 5.

Молимо све наше поштоване претплатнике који нам до еад нису још иреплату послали, да то изволе учинити. Исто тако и наше ноштоване скуиљаче, који нам се до сад нису одазвали молимо, да се заузму за скупљање претилате.