Ženski svet

Бр. 8. и материјалну страну ове забаве. У том погледу нека говори сама циФра. Пало је на корист задружног Фонда Фор 806. А за ово нека је хвала свима онима, који у

ЖЕНСКИ СВЕТ. 48

онако ријетком и одабраном броју дођоше на бесједу, а у првом реду преосвештеном епископу Никодиму и српским заступвицима, који су се овдје нашли.

о ид до — Ра = он. ___Фод =

> ЋЕЛЕШКЕ,. ==

па ии по | АРАБ нон е

ПРОСВЕТА

Угарска. Око половине месеца Фебруара о г. претресао се буџет министарства просвете у Угарској. Том приликом изјавио је кр. уг. мини стар просвете др. Јулије Влашић, да намерава поднети земаљском сабору нов закон за основ школе, који ће поправити многе недостаке угарске наставе. Истом приликом је изјавио, да није за то, да се све оси. нар. школе претворе у државне, али ће се уплив државни знатно проширити и над вероисповедним школама. У осталом је навео, да има још 600.000 деце без наставе и 700 школа без учитеља, до 4000 школа, где се слабо или нимало неучи државни (мађарски) језик, поглавито с тога, што га ни сами учитељи не знају, јер има још око 2000 учитеља, који не говоре мађарски језик.

Виноделсно-воћарсна школа, Земаљска влада краљевине Хрватске и Славоније отвориће на јесен виноделско-воћареку школу у Илоку. Општина ће дати за то потребно земљиште и припомоћи ће око зидања зграде, а влада ће плаћати учитеље.

Медицинсни завод за женсне подиже се у Моекви. На ту дел је приложио велики добротвор московски 8. А. Морозов један мил'јун рубаља.

пе 1

ПОУХА, КЊИЖЕВНОСТ И УМЕТНОСТ.

Матићев литографсни завод у Затребу издао је две српске историјске слике: а) Св. Сава круналив свога брата Стевана Првовенчаног краља српског год. 1220. — 6) Краљ Стеван Дечански добива вид при поднашању круне 1821. Слике су у величини квадратног полуметра, лепо су израђене и могу красити сваку нашу кућу паи школу. Цена је појединој слици 1 Ф. 50 нов. и може се добити код горњег завода.

Изишао је 2. број „Споменна“ са врло лепим садржајем.

„Споменак“ излали 1 дана сваког месеца на целом табаку са много лепих слика. Претплата, рукописи и све, што се односи на уређивање

листа на адресу: Туап Магпоу1б, Рапбето (Џдагзка). Поруке без новаца не уважавају се. Окупљачима десети број или новац за исти на дар.

Изишао је 3. број „Босанске Виле“ са овим садржајем : Слике: Др. Лаза Томановић; Краљевић Марко и вила, од Паје Јовановића. — Џјесме: „Слатка ријеч,“ од Змајова; „Сусрет“ од Хакије А. Темима; „Оставите мисли моје“ од Јакова Р Шантића. — Приповијетке: „Велики жупан Часлав,“ од Сенћанина; „Газдин син,“ елика из сеоског живота,“ од Мих. Сретеновића — Поука: Др. Лазо Томановић; Свети Саво у народном предању, од А. Васиљевића ; Благај и његове знаменитости, од Саве Н. Семиза. Српене народне умотворине: Краљевић Марко тражи брата у Сарајву, из збирке Н. Т. Ка Хаџиница и њезин воле, од Живка 0. Њежића. — Листак.

Зе

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Ноношињак да очистиш од жива гада. Изјутра, кад изађу кокошке, стави у кокошињак жеравице и на њу посута доста ситна сумпора да изгори, а при том врата затвори и остави тако затворена до подне. После отвори, да се кокошињак добро изветри. Дим онај удави и потамани сав гад, али при том ваља пазити, да се не запали што. Најбоље је метнути жеравицу на плех ил на песак.

Живину да сачуваш од редње. Живинари препоручују у случају редње, да се даје живини сваке недеље помешано у храни по мало ситна сумпора ; (на 20 кокотију 1 кашичица недељно); осим тога ваља дати живини сваки дан по мало ситно истучена дрвена угља у храни. Неки пре. поручују и овај лек кад наступи редња на живину: Да се кокошињак држи чисто и да се често (сваке недеље по једанпут) окади сумпором; у храни да се меша ситно исецкан црни лук или коприва, а уз то помало и дрвеног угља. Нека има живина увек свеже воде, а у води да стоји по један зарђан ексер.