Ženski svet

40 ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 8.

је перовођа извештај прегледачица рачуна женске задруге из год. 1897. Рачуни су нађени у потпуном реду Скупштина даје опросницу благајкињи гђи Ееђенији Баковљевој и изјављује благодарност на тачном и савесном руковању са иметком друштвеним. Из тог извештаја видесмо, да је наша задруга у години 1897. имала 2447 Ф прихода а 2438 Ф. расхода. Кад погледамо на издатак уверићемо се, да задруга наша свој племенити задатак најлешше извршује. Сваке године издаје она преко 400 Фор. на одевање сиромашне школске деце; она издржава уз припомоћ црквене и политичне општине српско забавиште; даје сталну месечну припомоћ сиротим удовицама или оној деци, која остану без родитеља; 0 свом трошку даје сироту децу на занат и води бригу о њима све док занат на сврше; брине се за оболелу и пострадалу сиротињу. У овом по. гледу морамо нарочито похвалити нашу уважену председницу тђу Нину Петровић, даље подпредседницу гђу Сиду Џачу и благајкињу гђу Евђенију Баковљев и остале чланице управног одбора, јер оне, чим дочују, да је која породица спромашна пострадала и од старости оболео који члан породице, одмах оду саме да се лично увере о стању дотичне породице, па кад се осведоче, пружају им прву, најпречу помоћ. Не једанпут су те вредне госпође и саме понуде носиле и слале дотичлима и за сво време боловања свагда распитивале се о стању здравља истих све донде. док се из болести не би подигао и за рад способан постао. Ово је запста за похвалу, тако и раде оне, које хоће беднима да помогну. Даље је наша женска задруга давала годишњу припомоћ појединим ђацима ради свршавања виших наука, који данас као свршени људи и корисни раде. ници раде на просвети срп. народа. Па поред свега тог великог издатка наша задруга умела је вештим руковањем друштвеном благајном сваке године извесну своту да уштеди, те тим начином и до лепог сталног иметка доћи, који ће, како чујемо, ове године да достигне до десет хиљада Форината. Ово је врло леп иметак за друштво, које годишње тако млого троши на добротворне цели.

Задруга наша има 86 чланова редовних и 7 помажућих. Чланови су из свију сталежа, али је најмање заступљен ратарски сталеж, јер из тог сталежа има само један члан; тек у најновије доба почеле су се и наше ратарке уписивати у задругу; за цело су увидиле, да је рад задругин племенит и на добро овдашњем сиромашном Орпетву. |

У тој скупштини су изабрана 4 члана у управни одбор, који су по правилима искоцкани били, а за тим поново бирани. Даље су изабрана два члана, који ће потписати записник и за тим председница распусти скупштину. Савна.

Загреб.

Загребачка добротворна задруга Српкиња држала је дне 18. (30.) јануара т. г, своју редовну главну скупштину, у којој је присуствовало 30 редовних чланица. Пошто је констатовано, да је довољан број чланица присутан, прешло се на дневни ред. Скупштина је примила на веома повољно знање како извештај управног одбора, исто тако и извештај рев. одбора; одобрила је предлог управ. одбора за прорачун за год. 1898 а исто тако прихватила је и предлог одборов, да се од вишка из 1897 год. свота од 125 Фор. дода капиталу, који је укамаћен у Српској Банци. Скупштина је поделила апсолуторију одборима, а на предлог ред. чланице г. Драгиње Савић изабрала је поново исте часнике са неким малим изменама. У управ. одбор изабрапи су: председница Катинка бароница Живковић; подпредседница Катица уд. П. Јовановића; благајкиња Јелена Ђ. Поповић; одборкиње: Драгиња, Савић, Јелена Јоановић, Јелена Пањковић, Јелена Ћук, Јулијана Михајловић, Марија Миланковић, Марија Руварац, Милица Поповић, Паулина Матијевић; тајник М. Грујић; у рев. одбор изабрани су: Ана Петровић, Паулина Торбица и Петар Николић.

Задруга ова има капитала 1200 Фор.

који је укамаћен у Српској Банци од ко-

јега троши само интерес. У год. 1897. издала је задруга 638 Фор. 89 новч. као потпоре спромашним ученицама на овдашњим средњим школама, сиротим удовицама за одело и обућу сиромашној деци српске

2 . 5 | :

Мата ле