Ženski svet

154 | __ВЕНСКИ_СВЕТ. _

и иоднео ва одобрење Њег. Светости патријарху српском Георгију Бранковићу и том приликом изјавила је Његова Светост, да ће бити први добротвор овом друштву. — У исто време донели ову глас наши и хрватски листови, да подиже конвикт у Осеку ђаковачки арцибискуп Штросмајер, На тај конвикт прилаже поменути родољуб Хрватски 500 хиљада Форината а имаће у њему 40 деце бесплатно препитање, а остали пак по умереној цени све препитање. Нека је слава овом високодостојнику и родољубу хрватском и од наше стране!

— Начелница добротворне задруге Српкиња, Новосаткиња, гђа Јулка Радовановићка, бавила, се прошлог месеца у Котору код своје унуке и уграбила је прилику, те је отишла и на Цетиње, Тамо је посетила, међу другим знаменитостима, и девојачки Инштитут Царице Марије, и нашла је у њему најбољи ред, и угледну чистоћу, што служи на част управитељици завода гђици Мер: тваго. Тај је завод права благодет за онај крај вашег народа. И ове године читамо, да је одвео тамо из Сарајева уредник „Босанске Виле“ г. Кашиковић, пет Српкињица у тај завод. Радујемо се тој појави и том лепом гласу,о том натлем вишем женском заводу.

Свеучилиште женских радова. Београдска општина отворила је ове године раденичку школу за женске, у којој се могу изучити сви вештачки и обичви ручни радови женски. Школа стоји под управом гђе Драге Ђорђевићке. Учење траје три године и после тог времена добију ученице дипломе, и могу добити из те струке и државну службу. Сиромашне ученице добијају бесплатно учење и материјал за израду. Одраслије женекиње добијају засебну поуку. У заводу се примају ученице и за изучавање гласовира, Француског и немачког језика, јер и то се рачуна у вештине. Школа се налази у улици Царице Милице бр. 15. (пређе Маринковићкин завод).

оне

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

— Жуто-зелену навлаку са зуба скинућеш, ако зубе сваки дан переш са прашком зубним ; згодан је прашак сатрвен угаљ од липе.

— Да ти руке не пуцају, треба их после свакога прања добро убрисати и не ићи одмах на ваздух. Ако су већ испуцане, треба их у вече добро прати и онда мазати глицерином.

— Чешљеви и четке за косу оперу се најбоље кад се спусте кратко време у амонијакалну

Бр. 10. воду: вода извуче сву маст и сав гад; сад их треба још добро испрати у чистој води,

— Деца су кркава због жљезда у врату: сад дишу на отворена уста и изгледају чисто блесаета. Кад се изваде жљезде (крајници) престаје кркавост:

— Против знојења ногу употребљава се с успехом хромна киселина: ноге ваља добро опрати, убрисати и чекати да сасвим сухе буду, 060бито ваља пазити, да нису рањаве, па онда умочити четкицу у воду са 5%, растворене хромне киселине те ноге премазати. Ако не помогне једно мазање, понови исто после десет дана. Пазити ваља, да хромна киселина не дође у додир са глицерином, спиритом и сипритуозама, јер може лако експлодирати.

— Јаја за насађивање треба да су тазе, а највише три недеље стара. Од температуре простора, у којем се јаја чувају, зависи, да ли ће се дуже или краће време очувати способна за насађивање. Ко држи више раса кокошију, треба при скупљању свако јаје да обележи од које је расе, да се при насађивању избегне пометња. За насађивање треба употребити јаја правилног облика и глатке љуске. Из већих јаја излећи ће се снажнији пилићи, но ипак зато не смеју се употребити необично велика јаја, јер таква имају обично два жуманцета, па се неће излећи или ђе дати наказне пилиће.

ПОУКА, КЊИЖЕВНОСТ И УМЕТНОСТ.

уенски заводи и клостери. Вртад — Оравица — Темишвар — Менцинген — Минхен Дирих — Париз. Написала Љ. Сладојевићева, управитељица вишег завода за васпитање де“ војака. Београд. Штампарија код „Просвете“ (. Хоровица. Цар Уроша ул. бр. 5. Београд. Цена 50 пара дин.

Кад је већ био штампан наш чланак у прошлом броју нашег листа о вишем заводу за васпитање девојака у Београду, коме стоји на челу писац ове књижице, тек онда смо примили и прочитали ову књижицу.

Поеле овога и онога, што емо навели у поменутом чланку, можемо додати само то, да се захваљујемо на труду и на извештају гђице Љ. Сладојевићеве, која нас је тако подробно и поуздано известила о тим заводима, куда наше Српкињице јатом одлазе, да троше своје благо а да се врате ипак празве и душом и ерцем. Ми би топло препоручили нашим матерама, да

ПА а а аи Ма.

бе а ОБ ил 2:51 ај