Ženski svet

Бр. 10.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

159

душна, све то беше ништавно према ономе ударцу, којим јој је душу смрвила својим бегетвом. Једно ју је силно заболело, кад не нађе ни скупоцени медаљон у ком беше слика њеног покојног мужа.

Она је тражила своју кћер, али кад је не могаше наћи, у своме очајању прогласи је за

мртву, а свет и ако је у то слабо веровао, ипак из поштовања према њеној превеликој тузи, нико није даље распитивао.

Такве су мисли обузеле јадву гђу Соију, те јој разгонише сан да не могаше целу ноћ заспати до пред саму зору кад је већ умор савлада.

(Свршиће се.)

=______---мје_)- «ле (0в-—_________

МОЈОЈ а8ВЕЗДИ.

(, ти звездо моја мила, сјајна На плавоме своду небесноме! Увек си ми јасно обасјала

Све путеве у животу моме.

Ти си сјала са злаћани зраци Кад сам бела света угледала; Ти ми беше увек верни вођа, Кадгод ми се душа колебала.

Сад те заман моје очи траже, У сред овог тешког, густог мрака; Панчево.

За мене се давно угасила И последња твоја сјајна зрака.

А како ћу од селе без тебе У животу наћи права путаг Како ли ћу сачувати душу, Да у тешкој борби не залута 2

0, зашто ми тако рано зађе

Џре што етигох до жељене мете 2

Са заласком твог злаћаног сјаја.

И мој санак о срећи одлете! . Даница Чакловић-Николић.

нео - Од о, (А Од. -д- ел

=> КОВЧЕЖИЋ. <-

О мете о | је“ со -ом~

ГЛАСНИК.

Јелица Беловић-Бернадзиковска досадања учитељица на државној вишој девој. школи у Сарајеву премештена је у својству управитељице на такој школи у Бањојлуци. Ова ванредно вредна, образована и даровита женекиња заслужила је ово одликовање и ми јој честитамо на том од свег срца; а честитамо и општини, која добија ту ретку жену.

Зорка Ћурчићева учитељица на срп. правосл. вишој девојач. школи у Сарајеву положила је у Загребу прошлог месеца исџит за грађанске или више девојач. школе. Свршила је пре тога ново садску ерп. вишу девој. школу а сомборску учит. школу е врло добрим успехом. Честитамо јој!

Јован Јанко Кнежевић професор пакрачке учит. школе и наш сарадник положио је такође прошлог месеца испит за грађанске школе у Загребу. Нека му је сретно!

Женскиње за спомен пок. краљице Јелисавете. У Будимпешти образовао се један одбор од најодличнијих женскиња угарских 9. (21.) септембра о. г. под председништвом грофице удове Александре Телеки. Тај одбор позвао је нарочитим дописом све добротворне задруге жен-

екиња у Угарској, па наравно и српске такове задруге, да купе прилоге у своме кругу и да их пошљу том централном прикупљачком одбору најдаље до 15. новембра о. г. по н. к. Од тих новаца, што се буде прикупио тим путем и начином, даће се '/ на подизање споменика високој покојници, од '/) направиће се леп лавров венац, на коме ће се урезати имена свију задруга, часница и одборница, који учествују У прикупљању овом, па ће се исти ставити на споменик тај. Од треће трећине образоваће се „фонд краљице Јелисавете“, из кога ће се чинити разна добра дела, а поглавито ће се потпомагати сирочад и женскиње, које нису у стању, да се издржавају саме својом зарадом. Тим поводом добротворна задруга Српкиња Новосаткиња купи у нашој вароши прилоге по српским кућама, а остале две новосадске жен. задруге куше по кућама својих једноплеменика, те ће у своје време послати скупљен новац своме опредељењу. По свој прилици чине то и остале српске жен. задруге у Угарској.

Добротворна задруга Српкиња у Срем. Карловцима разаслала је нарочите позиве свим овостраним женским задругама, а и другим корпо-