Ženski svet

152 ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 10. Разлило се сјајно море То је оно лепо момче ОСребрнасте месечине, Што овуда често шеће.!... Ба пе таи КјЕ па Младић у те танке жице Осмејкује са висине. ;

У заносу у опоју И њене је дворе лепе Улио је јад и чежњу, Сјајно море обавјало, Улио је душу своју. њеним ен ТО Пе У Дрхћу пусто танке жице, Млађано је момче стало. Јече звуци жалостиви, На очи му санак неће, Не, то нису мртви звуци Тајни немир груд му мори, Веће силни збори живи. кад виде очи њене ; 5 . о срце гори олула ЈАНИНА Ћ РУСЕ Занесена лепа Анка, Немоћне су речи за ту Ено плаче ено моли Омесу бола и милина, Затрептана жица танка: Ту његову слатку тајну 1 5 ; 2 ај на твоји ви усти Нек јој каже виолина!.... “ТАЈ Ра Плам огњени да утолим, Продирућим меким гласом Друга жица опет бруји Јекну јасна жица тавка, Ја те волим... волим... волим!“... А из свога слатког санка, А Месечина у тишини Пробуди се лепа Анка. ; | Овија дивне чаролије, Олушала је дивне звуке Младић свира, а девојче У заносу чисте среће, Од блаженства сузе лије. А. Неранџић-Брашованова.

Т. Бечеј.

ко

РАШЊА КОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРИКИЊА.

Нови Сад.

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња имала је своју одборску седницу 17. (29.) августа о. г. под председништвом своје подначелнице гђе Жатице пл. Новићке. Пошто се оверио записник од прошле седнице, прочитан је извештај забавиље К. Максимовићеве о броју деце у забавишту за прошлу шк. 1897—8. г. По том извештају било је уписано те шк. године 106 деце, од којих је изостало 30 и једно умрло. Од упшеаних је било: 86 православ,. Српчића и Српкињица, 10 рим. кат. 1 лутер, верен 9 јеврејске деце. Највише је деце полазило забавиште у мају месецу, а најслабије децембра и јануара месеца.

Позив месног друштва „Пријатељ деце“ на своју забаву приређену 21. августа о. г. као и молба кусићске општине за прилог на оправку манастира свог узети су на знање.

Читале се захвалнице свршених приправница на уживаној потпори и то: Меланије Белановићеве, Софије Максимовићеве и Јелке Васпљеске, те су ионе узете на знање.

Прегледала се сведоџба питомице и приправнице СоФије Савићеве и узета је на повољно знање, јер је свршила Ш. р. с одличним успехом.

Читане су молбе за припомоћ будућих приправница: Софије Гргуреве, Марије Продановићеве, Јелисавете Белановићеве, Емилије Обрадовићеве, Мирославе Бошњаковићеве, Стане Крестићеве, Даринке Свињареве, Зорке и Христине Јаковљевићеве и Марије Чукурове, свршених ученица ТУ. р. ерп. више девој школе.

По свестраном испиту и расмотрењу успеха, владања и спротињског стања уважене су молбе: Софије Гргуреве, Јелиса| вете Белановићеве, Емилије Обрадовићеве