Ženski svet

„Да ? ::ар ме ниеи толико иута уверавао, да ее ие ћеш никад женити‘Ч; „Пре еам тако мислио' али еам се сад предомислио. Мо;ке бити да бих био остао ири својој намери, да нисам упознао твоју пуницу. а зато имам теби да благодарим". Он му пружи весело руку. . Љубић се окрене ердито. „Не треба ми твоја благодарност. а и ти не треба да ее више трудиш и да долазинт к нама. „Добро, добро, црнац је своје учинио“, смсјао ее доктор, „Ти ми тек не можеш забранити да иоходим своју вереницу! Буди паметан Светозаре! Твоја нуница је тако богата, да ти Панчево 1898.

је и иоловина њена имања доста да живиш лено и безбрижно. Радуј се, што добијаш тако красног таста, дај ми руку!“ Светозар му иружи руку онако од беде. „Да сам тако итто могао и замислити, не бих те ::а цело звао да нам дођеш! “ „Берујем“, рече доктор весело. „Немој да си дете остаћемо ми зато оиет добри пријатељи“. Они се истина растадоше као пријатељи, али Љубић, као добар рачунџија, није могао дуго да опрос/ги своме иријатељу, не што му је одвео пуницу њу је врло лако прегорео него што је с њоме однео и иоловину имања, а то није могао да прегоре тако лако.

КОВЧЕЖИЋ.

Гласник.

Одевање сироте школ, деце. Обично иред божићне празнике заодевају наше задруге и други имућиији л.уди сироту школ. децу. У Новом Саду обављено је то са три стране: Доброшворна Задруга Сракиња Новосашкиња издала је на ту це.т 144 ф. 79 и. и заодела је до 60 девојчица из осн. нар. шкрле и 4 девојчице из ерп. више девој. школе, а набавила је за то 50 пари цинела, 33 мараме зпмске, 4 туцета чарапа и 100 метара пархета, Друштво новосадско „Дечији Пријатељ 11 заодело је такође око 60 муш. и жен. деце, без разлике вере и народности. међу овима је било 15 српеке правосл. деце. Господин Ћор/је Ф. Недељкови/i, грађанин новосадски, гтослао је 50 тор. на ову цел Добротворној Задрузи Српкиња Новосаткиња и ова је заодела тим 9 мушке деце. На сироте удовице издала је Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња као божићни дар преко 100 Фор. а, вр. - Поклони. Госнођа Љубица уд. Димови Ика из Нрв. Сада, ноклонила је уирави срп. учнте.љ. конвикта у Нов, Саду 20 Фор. да се за то купи питомцима овог конвикта јабука, ojiaja. смокава, урми па да им се нодели о материцама као њен дар. У права је извршила то и деца се у тој мери обрадовала, да су евојој помајци из своје побуде отпојала свечано: „многаја љета,“ Господин др. Аншоније БогдановиЛ адвокат румски, послао је уирави истог конвикта 20 Фор. у место венца своме унокојеном ■иријатељ.у- дру Николи Руња-

нину, кр. котарском Физику, да се за то куии питомцима мушког одељења овог завода, а сиротој учитељској деци, тттто им је потребно. Нека приме оба ова дародавца топлу захвалу од угтраве конвикта и од обдарених питомаца, Леп прилог. Вадки римокат. еиископ Конетантин Шустер приложио је 25.000 Фор. на будимпештанско девојачко васпиталиште „Стсфннија“, да ce ово ирошири. Зар то пије леп ттример и за наше архијереје и богаташе. Нов добротвор. Пок. Сшева Радичееић из Пакраца са својом наследницом Маријом ПлавгииЛевом оетавили су срп. иравосл. цркв. општини у Пакрацу 5000 Фор, као закладу, да отуда општииа може тротпити ириход на своје цели. Верили се г. Сшеваи ВлојковиЛ, учитељ у Риђици, наш сарадник и г-ђица Милен« Ували/ieea, учитељица из Ст. Паланке. Желимо им сваку срећу! Добротворна Задруга Српкиња у Митровици приредила јс сад о св. Стевану забаву у корист своје благајне. На тој забави је приказана и ша.внва игра „Емапципована“ од гђе Данице Бандићке, наше сараднице. Добротворна Задруга Дубровкиња приредила је забаву у корист своје благајне на св. Николу ирогале године, са врло одабраиим програмом. Предлози конФеренције овостраних добротворних задруга разаслати су од Загрепкии.а свима задругама и нада.мо се, да ће задруге озбиљно проучити ствар и у своје време казати на то своје мњење.

14

ЈКЕНСКИ СВЕТ. Вр. 1