Ženski svet

Ново Село (РеваујФалу). 0 св. Јовану оиазисмр наше три Сршшње: Дпницу удову Алек• сиН рођ. Јовановић Софију Ђранковићку и Марију АшанаЦковиАку, где иду од куће до кућс. МишљасмО; купе опет какву милоетињу, на ее етасмо запиткивати ? шта је и за кога је. И разабрасмО; да не iiyne милостињу, него нотписе својих сестара за нристанак, да се и овде оснује дрбротворна задруга Српкиња. Та вест је јако обрадовала нашс место и сви стасмо у редове тих илеменитгх душа, да их потиомогнемо у њиховом човекољубивом нодузећу. Набавнсмо правила панчевачке добротворне задруге Сртшиња и удесисмо их за наше прилике.

У неде.ву, 17. (29.) јануара о. г. искуиисмо се иа састанак, који је био врло леио посећен, јер со ту беше искугшло све, што је бол.е и одличније у нашем месту од Српкиња, те нримише иравила панчевачке задруге са малим из менама и изабраше иривремену управу, која ће та правила снровести надлежним властима одобрења ради. За приврем. председницу изабрасмо гђу Александру Никшић , за иодпредседницу : Софију Рошкулец , а за перовођу г. Душаиа ЛешровиНа. Нека Бог благослови рад наших дичних Српкиња! Даница.

У НОЋИ.

Бледи нризрак месеца се вије, Горе, равни, доље еумрак крије, Нотока се хладни жубор љеска, Сјајем кресе светила небеска. Са нланина благ се мирис шири, Са голетна виса зеФир пири. Све чаробни санак већем хвата, Црним велом ноћ земљу замата.

Све је тихо у божанеком миру, Звезде с’ губе као да умиру. Слашћу рајска снова људи с’ креие Моја сласт је сан слободе светс. Mne’o моја само њојзи креће Санак труда благог на ме неће. Румен зоре дан већ јавља реко’би Мисо српској сам’ слободи лебди

Душан Катић Војвођанин.

БЕЛЕШКЕ.

Просвета.

Женски манастир. Садашњи митрополит Србије, г, Инокентије намерава, да преобрати маиастир Манасију у женски манастир. Игуманија би била једна висока госпођа Рускиња, која би из љубави према српском народу дошла у Србију, да овај манастир уздигне до достојне висине. Ово би био онда ирви женски манастир у Сриству. - За глухо-нему децу у Србији оенован је пре две године завод у Београду од хуманог друштва „Краљ Дечански“. За тај завод подиже се зграда на врачарској иољани и за ту зграду ударен је темељ 2. августа 1898. на рођен дан краља Александра, који је том хуманом друштву врховни заштитник и у славу свога врховног заштитника зваће се та зграда Алексаидрово. Народна скунштина, што се скорим разишла у Нишу, донела је закључак, да се подигне и друга мушка учишељска школа у Јагодиии. Она у Алексинцу остаје и даље, те ће тако бити две мушке учитељске школе и једна женска у Бео-

граду. Укинуте су иак друга и трећа гимназија у Београду, гимназија у Крушевцу, Неготину, В. Градишту, Јагодини, Књажевцу, Лесковцу, Параћину и Смедереву и реалка у Ужици. Сведене су на 6 разреда гимназије у Пожаревцу, Шанцу, Врањи и Чачку, а на четир гимназије у Ваљеву и Пироту. Београдека реалка претворена је у другу београдску гимназију. Све средње школе имаће уређење реалне гимназије. Од београдских гимназија имаће прва засебан одсеккласичну гимназију, а друга одсек-реални. Оиштина Алексииац, Крушевац и Смедерево добиле су дозволу, да могу о свом тротпку као приватне гимназије држати прве две општине са шест, иоследња са четир разреда. Анкета. Високопреосвештени г. епискои будимски Лукијап ЂогдановиИ сазвао је прошлог месеца у Карловцима л.уде стручњаке, да со носаветују о томе, како ће удесити наставу и књиге из веронауке за осн. нар. тнколе, те сс надамо од тога леном успеху.

28

ЖЕНОКИ СВЕТ. Вр. 2