Ženski svet

За домаћице.

Музикалије.

Књижевност.

Џевдет-наше ; министра нравде, заузима угледно место у отоманској књижевности. Скорим је нанисала на Француском језику дело, под насловом : „Знаменише жене у исламизму 11 . Ово историјско дело послаће се на париску изложбу 1900. год. Ово своје дело посветила је Фатима гђи Пал-мер, која је нисала у иариском листу „Фигару“ поводом нознанства ове турске снисатељице, своје имнресије о мусломанским женама.

Љуске од кромпира за потпаљивање ватре. Љуоке од кромпира, било то од бареног или од свежег љуштеног, ваља скуиити и добро осушити што бол.е ; на оставити на суво место. Кад треба ватру иотпалити онда се мете прво мало папира и на иаиир шака љусака па онда дрва ма крупнија била. Како се иотиали нанир увати ватра и љуске, раснламте се и дуго гору те се запале дрва. Познато је да се из кромиира добија шпиритус и онда није трСо ако љуске у себи имају то својство да јако и дуго гору. Лош кромпир. Много се пута чује тужба да је кромпир рђав 7 но томе се лако даје иомоћи. Рђав кромпир се upe уиотребе мете у хладну воду да постоји неколико еати, па се затим извади и престави у лонац а налије сланом водом и кува. Овако се кромпир јако иоправи и будс кусан а уједно постане леи бео. Ако би се пак и иосле опазило да је кромиир остао модрикасте боје што му квари леп изглед то се лине у лонац неколико каии сирћета, Ово помогие да кромпир изгуби ону модрину и да буде снежно бео.

Рад посланика на српско народно-црквеном сабору у обрану автономије. Нови Сад. Штамнарија сриске књижаре Браће М.Поновића. 1899. Овде је прикунљено све оно, што су народни посланици од последњег иетровданског сабора од 1897. чинили, да се сабор ноново састане и свој законити рад отночне. У томе су јасно и лено изложене све тегобе народа пашег од последњих 30 година и поднете су Крал.у на углед. Посланици су чинили, што су могли, нека им је хвала! Змајовини Ђулићи, и Ђулићи увеоци изишли су у дивот издању са најновијим ликом Змајевим, и ликом његовим и његове Руже из првог брачног доба. У сиомен педесетогодишњице песникова књижевнога рада, издао Одбор за иро-

славу, 1899. Штамна српске штамнарије у Загребу. Цена 3 круне. У овој књизи има песама, што нису још нигде до сад угледале света, а већ и због имена песникова ваља да краси ова књига еваку српслу кућу. Изишла је друга свеска „Васкрееније“, од ГроФа Л. Н. Толстоја., што преводи с руског г. Јован Максимовић проФесор, а издаје књижарница Светозара Ф. Огњановића у Срем. Карловцима. Цена 20 н. од свеске. Плитвичка Језера и њихова околина, написао К. Д. М. са 66 слика и 2 карте. Наградила „Матица Српска“ из задужбине Јована Наке В. С. Миклушког. У Загребу 1899. Штампаио у Српској Штамнарији. Цена 3 круне. Књига је иосвећена Змај-Јовану Јовановићу славлшнику, и према томе је и украшена ликом слављениковим и израђена је врло укусно и елегантно. Сваки ходочасник прославе Змајеве ва.ва да набави ову књигу и да је нрочита нре но што пође тамо, да се наужива красоте природне, која се још ретко где може наћи. А за нас је Србе то још већа дика, што је то српеки крај и Србима наеељен, те ваља и да нас привлачи више. Сеоска Учитељица. Роман, написао Светолик 11. Ранковић. Наградила „Матица Орпска 11 са 100 Фор., а издала Задужбина Илије М. Коларца у Београду књига 94. ПТтамиано у Државној Штамиарији Краљевинс Србије, 1899. Цена 2 динара. Ова се књига ирепоручује тим, што ју је већ наградила „Матица СрискаА

У славу Змајове и његовс педесетогодишњице саставио је и за гласовир у две руке удесио Исидор Eajufi, правник и коровођа „Слоге“ Змајевку, марш Чика-Јовин. Издало сриско трговачко занатлијско невачко друштво „Слога“ у Будимнешти. Цена 50 новч. или 1 круна. Одбор за Змајеву прославу у Загребу јавља да је ЗМАЈЕВКУ, иаграђени славоијев за мушки хор од В. Челанског, за Змајеву нрославу наградио, дао удесити за гласовир са текстом на концу, да буде ова композиција и широј иублици пристуиачна. Ноте су укусно ЛитограФисане у радњи Маргетића и друга, те стоје 1 круну (1 динар). Чист приход одређен је за откуи Змајевих „Ђулића и Ђулића Увелака, 11 Наруџбине прима за сада: Одбор за Змајеву прославу, Загреб.

108

ЖЕНСКИ СВЕТ. , Бр. 7.