Ženski svet

ЗАПИСИ У АЛБУМ.

г-ђици Зорки М...

Као перо лако са вите гране Када га стегну мразеви крути, Нестане зелен, и све пожути, И мртво, тужно на земљу пане : Ах, све се тако мијења, нестаје, У вјечност иде, све вјечност ирима; Ga мачем идол младости снима И ништа, ншнта вјечно не траје! Тако на те стоји мач вјечности клете И твоје ће црне иобијељети. виаси, Цетипе.

И твоје ће лице као море таласи Покривати боре пуне горке ејете! И пурпурна твоја изблиједиће уста; Заклопићеш очи, да више не гледе, ' Црв ће у гроб доћи да ти тијело једе 0 ништавни свијете, ао смрти пуста ! Тако се и срце развија и вене, И у срцу л>убав, док не дође доба, Да и срце нађе вјечитога гроба Шта послије остаје ? ... кротке усномене !

Ник. Ст. Љубиша.

БЕЛЕШКЕ.

Просвета.

Књижевност.

У новосадском српском забавишту одржан је 8. (20.) јула о. г. годишњи испит за прошлу школ. 1898 —9. г. У том забавишту је учителлгца Катица Максимовићева. За ту школ. годину било j'e уиисано 107 деце и то: 61 мушко и 46 девојчица. У току школ. године изостало је од школе 40 деце. а остало до краја 67. Међу уипсаном децом било је 84 православне, 9 рим. катол. 10 јеврејске, 3 еванђеличке и 1 калвин вере. У току целе прошле године није владала заразна болест међу децом. Најбо.ље се посећивало забавиште с јесенк! и с нролећа; а најслабијеу зиму (јануара и Фебруара месеца). Испит је задовољио и власти и родител.е, којих је било у врло великом броју на испиту. Деца су одарена и овога пута о исииту колачићима, што им је спремила мајка Радовановићка. Новосадске школе, колико их год има, затворене су од политичне месне власти до 1 октобра о. г. по нов. кал. из разлога, што још влада у вароши међу децом заразна болест „шарлахђ те се бојати, да не отме поново маха иста болест, која је већ устукла, ако би деца у већој маси долазила у додир. С тога су уираве школске одложиле и уиисивање и иоједине исиите до иочетка октобра о. г. но нов. кал. Нозо српско забавиште отвара се у Сарајеву и расписан је већ етечај до 1. октобра о. г. по ст. кал. са 600 Фор. илате. Комнетовати могу само Српкиње православне вере, које су оспособљене за то, а молбу своју ваља да у-

ираве на „Владино Повјереништво за вођење поелова срп. правосл. црквено-школске онштине у Сарајсву.”

Кнез Градоје од Орлова Града. Приповетка из врсмена боја на Косову, од Чеде Мијатовића, Одштамиано из „Бранкова Кола“ за 1899. годину. Ср. Карловци. Срнска Манастирска Штампарија 1899. г. Цена 80 н. или l'/ 2 дииар. Међневенче. I. Читанчица за већу и мању децу. Приредио Чика-Змајова. Загреб Штамнарија срнске штампарије 1899. Цена 30 нов. Шарен Венчић. Књига за децу са сликама и песмама. Наиисао Благоје Нед. Кечкић. Цена o’so дин. или 20 нов. Београд. Штамиа Павловића и Стојановића, Дубровачка ул. бр. 9. 1899. Понрет. Свеека 1. Садржина: Приступ. Како се уређивао Летопис, 0 извештајима Књижевног Оде.вења и Одбора Матице Српске. 0 књижници и књижничару Матице Српске. Средина Матице Српске: Н. Сад. Штамнарија српске књижаре Браће М. Поповића. Цена 30 н. Позив на претплату. Намеран сам да своје досадашње песме издам у 'засебној књизи, те молим српску читалачку публику да ме у том нос.гу својом претплатом иотпомогне. Књига ће изнети око 12 штампаних табака, на врло финој глаткој хартији. Претплатна цена је књизи 80 новч., а дућанска 1 Фор. а. вр. Претплату валш сАати меии : Милети Јакшићу Czernya. н. р Nernet Czernya, Torontal).

138

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 9.