Ženski svet

и за идућу школ. 1899—1900. годину. Молба, А. Ј. умировљеног бајског учитеља за прицомоћ није уважена. Просветна задруга Српкиња у Ст. Бечеју слави своју 25-годишњицу о Вел. Госпојини о. г. 15. (27.) августа и иозива и ову задругу, да учествује на тој нрослави. Пошто не може ни једна часница, па ни одборкиња за овај мах да одлази из меета и да па тој светKOBHiiii застуиа друштво, умољава се тајник А. Варађанин, да иде и да заступа друш-

тво. Поводом предлога Срнкиње Милице Ћукове из Загреба, решава одбор, да се друштвени лист „Женски Свет“, у смислу овлашћења главне скуиштине од 1888. г. за идућу 1900. г. издаје по двапут месечно уз цену од 2 Фор. годпшње, а издавалац и уредник истог листа А. Варађаннн овлашћује се п упућује, да према томе спреми, што је нотребно и благовремено обзнани то читадачкој нашој нублици.

ДОПИСИ.

Чуруг. 30. авгуета. Томашевац Орловат Своје одморно школско доба употребила сам на то. да обиђем које српско место у Банату, и тако сам досиела на Преображење у Томашевац, чисто иуредно сриско сеоце. Како је благ дан пођем и ја с осталим народом у цркву. Црква је лепа п пуна побожног народа. У цркви је појало певачко друштво под коровоЦш г. Милапом ПоаиЛем, учитељем; Отпојало је целу литургију без погрешке и потпуно хармонично, те сам се чудила томе. баш зато, гато :шам, да је на еелу, већина несиремног света, за то, на ипак иде тако прецизно тшјање ; а кад сам доцније чула, да су већина тих чланова Немци, онда се нисам чудила хармонији, кодико оној извеџбаности, да странци и друге вере .вуди могу отиојати нашу литургију без запињања и буњења. С тога и држим, да је коровођа морао имати ванредног труда и стрпљења, док је ове људе извеџбао тодико, да могу отиојати нашу литургију без ногрешке. Но у колико се томе чудим, у толико је већи стид за наш живал. тамо, iuTO се он није прикунио у већем броју у то коло певача, те да сам слави Бога свога у свом дому, а не да га туђин замењује тамо, где би ваљало да се отимамо, ко ће пре доћи и да се дичимо, кад смо доспели у тако коло. Но валда ће и то боље бити, док се наш свет привикне томе. Пред вече тога дана одем с мојом нријатељицом у Орловат, родио место нашег славиог сликара г. Уроша ПредиИа, а сретна сам била, што сам имала прилике, да видим и уиознам ту и другу дику српску г. Сшевана Мокршвца, славног композитора и музичара српског, који јс са супругом својом био тамо гост г. Предићу.

Орловаћани, сматратне, да је г. Мокрањац и њгхов мио гост, та да би г.а што боље угостили, реше да приреде на Преображење једну забаву њему и краљевом рођен-даиу у почаст; али умоле. и њега, да и он нонешто научи њихово иевачко друштво, чему се г. Мокрањац радо и одазове и за неколико само дана научио их је неколико лепих песама, којима су публику занели и очарали, те га је у знак признања и захвале одарило невачко друштво дивним и великим венцем од природног цвећа. Кад смо код ове забаве, да вам испричам бар цео нрограм. 1. Мокрањац : 11. руковет, пева мешовити кор. 2. Хајден: СимФонија I. свирају у четир руке г-ђице Даница. и Лепоеава Брашованова. 3. Смеса срп. нар. песама, пева уз пратњу гласовира г-ђица Даница Брашованова. 4. Мокрањац; Мирјано, нева уз пратњу гласовира г. Лаза Перић учитељ из Томашеваца. 5. Мокрањац: Хајдук Вељко, пева мешовити кор. Певачицу Брашованову и певача Перића пратио је на гласовиру г. Мокрањац, а и цело певачко друштво руководио је он. v Огрешила би се о гостопримство, кад бп прећутала, колико ме је ова беседа или забава у Орловату изненадила и задивила. И свирачице и иевачице, као и певачи у кору и на само толико су вештине и дара приказали, да би могли стати и иред иајозби.љнију критику. Нека им је слава и хвала! После песме и свирке настала је игра, која јс трајала у најбољем расноложењу све до зоре. Ова забава оставила је на све присутне дубик утисак и сећаће јс се дуго и дуго сви они, који су сретни били да учествују на њој. М. С.

Ер. 9. ЖЕНСКИ СВЕТ.

137