Ženski svet

О БМВ НЕ ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 8.

ЕС 0 А Бе о 6 о

> КНОВЧЕМЖИЋ. 6

ОДО во о о н онЊа о Ио Не

ГЛАСНИК.

Вел. Кикиндска добротворна задруга Српкиња имала је 2. (14.) Фебруара о. г. своју редовну главну скупштину Уз позив на ту скупштину издала је и јавни рачунски извештај за прошлу 1899. г., из кога видимо, да је та задруга имала 98 редовне чланице, 3 потпомажуће, 4 добротворке, свега: 100. Из рачуна увиђамо, да је то друштво имало 3157 •. 59 н. прихода за :899. г. Од тога је уложило на приплод 1659 +. 32 н. а издало на сиротињу: 2949 Ф. 95 н,, на одело сироте деце школске: 405 Ф. 10 н., на издржавање забавишта: 810 Ф.; а остало на друге: друштвене потребе. Друштво има уложено 10.881 Ф. 29 н. или 20.962 круне 58 пот.

Концерат панчевачке српске женске задруге, који је одржан 8. (20. Фебруара о. г., испао је са забавне стране на опште задовољзтво, а није баш ни материјалан успех био тако лош. Војничка музика је решила своју задаћу, како се само желети могло, а тако исто је и други део концерта, игранка, свакога, а овобито млађи свет, потпуно задовољила. Гостију није било, као за пређашњих година, здраво много, али је „крем“ овдашњег српског грађанетва био добро заступљен; а било је прилично и Неесрба, који су, поглавито због војничке музике, на концерат били дошли. Прихода је утекло, које од улазница, које од добровољног прилога 767 кр. 40 п., расход је изнео 409 кр. 10 п., те тако чистога остало 858 кр. 30 пот.

Задарска добротворна задруга Српкиња имала је на Сретеније своју беседу с игранком, коју је посетио и сам епископ г. Милаш, а која је сјајно испала. За тако леш успех приписује се заслуга, г. С. Јавору проф. и тајнику задружном а тако ги гђицама Летићевој, Талповој и г. Љ. Бабићу.

Загрепкиње, као задругарке, приредиле су прошле суботе, 18, фебр. о. г. Пик-Ник у корист своје благајне.

Пакрачкиње, као задруга, приредиле су ПикНик у корист своје благајне 19. Фебруара о. г.

Добротворна задруга Српкиња у Новом Селу приредила је 13. (25. Фебруара о. г. беседу е игранком уз суделовање свог црквеног певачког друштва, а у корист своје благајне. Ово је прва забава ове нове задруге. Нека им је еретно!

Верени. Наш млади суграђанин г. Влада СтеФановић, трговац, верио се се гђицом Јулком Николићевом из Панчева. Сретно !

Верени. Радосава Мирковићева пз Кузмина верила се с Павлом Ађанским, ц. и кр. рачунарским подчасником 1. разреда из Кутјева, Сретно!

Српска народна кујна у Сомбору. Наши листови донели су вест, да је у Сомбору гђа Марија Алексијевићка покренула мисао, да са тамошњом добротворном задругом Српкиња подигне народну, или управу ђачку кујну, у којој би спротне приправнице и ученице тамошње срп. више девој. школе имале бесплатну храну, или по врло умереној цени, а поред тога, да се у тој кујни уче не само оне, него и друге грађанске кћери практичној вештини кувања. Ово је врло лепа и племенита мисао и ми би се радовали, ако би то пошло за руком тамошњој

нашој задрузи и племенитој гђи Алексијевићки,

која је вољна да на ту цел жртвује знатне материјалне потпоре од своје стране.

Књижевни Фонд пок. Димитрија Стаменко: вића из Београда ступа у живот. Његови наследници предали су већ одређених 8300 хиљада динара срп. краљев. академији, која је овлашћена, да располаже е приходом ове оставине. Слава Димитрију Стаменковићу!

И деца могу добра чинити. Пре 25 година сложише се 5 малих ученица у Штокхолму у Шведској, да зараде ручним радом нешто новаца, па тиме да олакшају невољу својим сиромашним другарицама. Што уговорише то и учинише. На крају сваке школ. године продаваше свој ручни рад познаницима и пријатељима. Прве године донесе рад ових малих добротворака око 400 круна и оне купише одела својим сиромашним садругарицама. Идућих година растао је број ових пријатељица а растао је и приход и већ 1882. године могле су оваке ученице да узму у најам једну велику собу, где су се сиромашна деца зими могла склонити, играти и преко недеље и по који ручак добити. Мало по мало друштво се ширило и већ доцније могло по које сиромашно варошко дете, да пошље преко лета у село да се опорави, сиромашним породицама даваше потпору, одличнијим учени-

Ма Ара та и а еаасс ас 5 аса

«