Ženski svet

34 МРНСВИ СВЕ Бр, 8. ухватили у коло добротвора народних, у У најновије доба читамо, да и сомколо добротворних задруга Српкиња. борска задруга намерава да оснује, у свом

Наше поједине задруге, не осећају се више угодно у свом уском локалном оквиру делања, њихова љубав к народу извлачи их из тих уских граница и тражи шире поље рада и делања. Гу је вољу показала вел. бечкеречка задруга, кад је оно преклане тражила, да се прилозима народним и потпором свију добротворних задруга откупи тамо тикачка творница, која бп пружала зараде стотинама кћери наших.

Иста се воља показала и код младе панчевачке задруге, кад је тражила одмах прве своје године, да се изјасне поједине чланице њене, шта би се све могло етварати у заједници нашој на хуманом и просветном пољу.

Суботичка добротворна_ задруга поку-

ала је пре две године, да сведе заједнички рад на конкретном предлогу, да се образују Фондови заједнички или код сваке задруге, из којих би се по једна Српкиња могла испомагати за више образовање на овој или оној грани зараде и она је у своме крилу и остварила евоју мисао, основавши Фонд од 6000 Фор., из кога се потпомаже једна Српкињица на сомборској учитељској школи.

То исто смера учинити п сегединека задруга пи већ је на ту цел издала проглас на народ и на остале задруге наше зарад прилога на исту цел.

Па и онај покушај загребачке задруге, да се еклопи савез свију овостраних задруга, зарад општих хуманих потреба народних, ишао је на то, да извуче задруге наше на штре поље делања; па и намера исте задруге, да подигне тамо интернат за Српкињице, које се уче на средњим и стручним школама, обележава таку цел.

Будимпештанска задруга „Мајке Анђелије“ написала јевећ у својим правилима цел ширег обима, те је позвала лане у евоје коло све остале сестринске задруге, да јој припомогну на том општем послу, који обухвата интересе целог овостраног народа нашег, а за које се подузеће осећа и она и свака друга задруга да превазилави снагу поједине дружине.

кругу, народну кујну или ђачку трпезу, сличну оној у Београду; те ће и она, по свој прилици, бити упућена на потпору осталих задруга и народа свога.

Све су то важна и племенита подузећа и сва та смерају на добро целог народа, особито женске друштвене половине, али се бојимо, да не остане све то само на покушајима, јер, ако овако, као до сад, буду така подузећа. покретана само од појединих задруга и буду без икаквог договора е другима одмах и у дело превађана, разбиће се и воља и љубав народна на тим честим покретима. Свака ће задруга хтети што друго и што ново да предузима, да не остане постидна, те ће се тако снага народна и појединих задруга, разбити на више подузећа и неће ни једно успети ни корена ухватити.

Ево, ми имамо толико завода се ове стране, који су тако ницали из замисли појединих глава и корпорација, а које је цео народ прихватио п потпомагао, па ни данас, после 50 и 100 година, не стоје на чврстим ногама, јер нису осигурани и још и данас мора да се прови и мољака за прилоге, тек да не угину. Така судба го ни срп. нар. позориште, така срп. гимназије, срп. више дев. школе, па и најновији завод ерп. учитељеки конвикт. А тако ће бити и ва евим оним подузећима, што смерају чинити поједине задруге, ако се не узме други пут и начин за њихово обезбеђење.

Нама је, лично, жао, што се није остварио савез добротворних рај Српкиња, ма у којој Форми, те би имали прилике, да претресамо оваке заједничке ствари, на једном месту, јер подизање завода за опште народне пнтересе, особито кад се иште и тражи помоћ од свију задруга и народа, не може се тицати само оног друштва, које покреће ту идеју, него и. оних, који ће прилагати и потпомагати то. С тога је у интересу и саме ствари и оних, који што покрећу да таке ствари заједнички и договорно удесе и утврде. Али како ће то да буде, кад немамо савеза 7

Но кад нам се то одмакло, онда мо-