Ženski svet

12 — и сав чист приход да се намени оснивању интерната. Ако би задруга и у овим тачкама успела, онда на пр. станарине од 600 оор. и набављање многих потребних прибора и намештаја отпало и тиме би 1000 Фор. мања потреба, била за сада. — Осим тога рада задругина сомборско ратарско певачко друштво под водством свога вреднога заснивача и зборовође г. Ђорђа · Павковића, ђакона вомбореког, приредило је други дан Духова о. г. у „Шикари“ народно весеље и чист приход такођер намењује оснивању интер· ната. Ова прилика је у толико значајна, што се тога дана по староме обичају већ сав српски народ из Сомбора и околине и тако слеже у „Шикару“ на заједничко весеље, а сада се и сомборскај интелигенција и грађанство накањује, да се збЖрки с народом, који се у новије доба, хвала Богу; својом сопственом снагом наново лепо диже и полако прикупљује упуштене српске поседе из туђих руку, а и година изгледа да неће омахнути, те када се та маса довољно заталаса и одушеви за ову лепу и племениту српеку ствар, може јој врло помоћи. — И приправничка омладина живо ради, да се што лешше спреми за

свој обећани рад о великом одмору и очекује

· што обилнији одзив од наших родољубивих ерпских општина, а и за ствар растуривања књига стижу већ многобројне понуде.

Уладба. Аустријски и страни листови говоре, ди се ради на удадби и Јелисавете унуке краља, и цара Франца Јосифа |. за престолонаследника

немачког. · ( Ослепила енглеска краљица. Најновије вести

говоре, да је ослепила енглеска, краљица Викторија. Највештији очни лекари нису могли да предупреде ту несрећу својој краљици, која, броји 84. годину живота. Бадава наука још не може да предупреди старење.

Женско православно црквено певачко друштво образовало се у Америци у Санранциску 14. марта о. г. У том друштву има Српкиња, и Рускиња. На збору, који је држан у згради тамошње руске капеле изабрата је за председницу истог друштва госпођа Констанамна (Рускиња), а за потпредседницу г-ђа Љубица А. Дабовића (Српкиња).

Земљорадничке задруге, напредују и у Срба овамо. По извештају секретаровом, који се прочитао на прошлој скупштини тих задруга у Загребу умножио се број за 1899. годину са 21 задругом, а овом 1900 г. са нових 16 задруга, те сад их има 66 задруга.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

је у првом ступцу у 14. реду реч

Бе. 4.

Београдска Виша Женска Школа имала је прошле шк. 1899—1900. г,. уписано у шест разреда: 520 ученица, од којих су 35 њих школу напустиле у току године, а остало до краја године 485. Међу уписанима је било 495 Српкиња, а остало понајвшше (15) Јеврејкиња. Од испитаних било је 101 одличних, 167 врло добрих, 122 добре, 63 полажу испите, 26 понављају разреде.

ЧИТУЉА.

+ Алекса Аничић, "супруг наше вредне и многогодишње одборкиње Милеве Аничићке, преминуо је 16. (29.) јуна о. г. у својој 73. години живота, Бог да му душу прости !

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Славној срп. доброт. задрузи Српкиња Новосаткиња, која је 30 круна, славној срп. прав, цркв. опћини молској, која је 20 круна, славном срп. цент. кредит. заводу новосадском, који је 15 круна и впреч. г. Исаку Дошену, архим. ерп. ман. Бездина, који је 10 круна даровати изволеше нашој задрузи, овим изјављујемо нашу најтоплију хвалу.

Сегедин, јуна месеца 1900.

Јован Ђ. Ћосић, Удова дра Јов. Сремца, тајник. председкиња.

Од стране „Меленачке Добротворне Задруге Српкиња“ овим се изриче најтоплија захвалност свима, који су суделовали на дилетантској представи, коју је приредила, ова задруга 4. (17.) јуна 0. г. на купатилу „Русанди“, наиме : госпођи Мари Р. СтеФановићки, госпођицама : Јелки Косовчевој, Оли Думићевој, Гизи плем.

Моцикиној и господи: Милану Петровићу,

Платону Николајевићу и 71 Николићу. Живели! У Меленци, 10. (23.)- јуна 1900,

Паја Таназевић, Анка Петровићка, тајник. председница.

ИСПРАВАК.

У Беседи гђе Савке Суботићкеу Сентомалну на стр. 85. бр. 6. нашег листа штампано буди, а треба бори, те молимо, да се то исправи.

ОДГОВОРИ. Г. Јан Николићу, Шабац. Јављамо Вам, да смо примили 10 дин. у злату у име + Ваша претплатника. Хвала Вам на љубави и заузимању!

Штампарија, Ђорђа. Ивковића у Новом не