Ženski svet

138

Неуморним трудом је најпосле немачко друштво сунцокрета пронашло срество, којим се може очајник спасти од извесне пропасти, без да му је тешко то носити, јер је тешко само "|, кг. Силни опити су показали, даје то заиста срество од неоцењене вредности. Септ. 11. г. 1898. опробано је то срество пред једним мрнарским званичником, те најбољи пливач није се могао у воду загњурити са тим апаратом за спасавање. Особа, која ништа није вична пливању обучена у капутић, који постављен беше сржју од сунцокрета, купа се у води тако вигурно, као највештији пливач.

Тај покушај као и остали дадоше повода, да је царски шквер и царека инспекција торпеда одлучила, да опроба срж сунцокрета, и већ се чине шестомесечни опити. Осим тога, што ванредно лако плива срж сунцокрета, још је и за то боља од јагњеде и длаке северног јелена што је то наш, наше земље продукат, док оне две прве материје морају се преко мора дово зити, те их не можемо набавити баш онда, кад их највише потребујемо. Осим тога длаке северног јелена лако и брзо се упале, међу тим срж само тиња и не гори.

Сунцокрет се и за друго што употребљује, а срж ће се његова у врло великој множини употребљавати, те ће од велике користи бити

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Бр. 9.

по нашу пољопривреду, јер једно јутро засађено сунцокретом може донети до 150 круна добити.

Семе од сунцокрета даје изврстан олај, особито џак погаче за рану марве, у чему Русија још сада врло лепо предњачи, па и само иверје од стабла може се употребити за правлење хартије.

Као што смо извештени, то ће друштво тај свој проналазак изложити на париској овогодишњој светској изложби у одељењу где су бродови.

Срж сунцокрета неће се употребити само ва спасавање бродоломника, већи за спасавање бродова. Разуме се да за то треба, огромна количина сржи, али је то све мало према. вредности ствари и робе на једном броду, Е могу пропасти у море.

Исто ће тако много сигурнији бити један брод, кад се еви непотребни простори испуне ва сржи, те ће се врло дуго моћи одржати на води.

Овом новом предузећу желимо сваку срећу — јер то ће бити по човечанство од неоцењене вредности, јер не само да ће се на сигурно моћи спасавати бродоломници, већ ће од велике користи бити и по саму пољопривреду.

Јарковац, 21. марта, 1900. 6 немачког превео: Ђ. пл. Бота,

парох.

И с а =

РАДЊА ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

Нови Сад.

У понедељак 14. (21.) авг. 0. г. била је редовна седница одбора Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња под председништвом начелнице гђе. Јулке Радовановићке. У овој седници је било

више важних предмета ; међу овима дошао је

на прво место позив београдског Женског Друштва на своју 25 годишњу прославу, која ће се држати 26. и 27. августа п. ст. к. Друштво позива задругу, да са своје две изасланице привуствује на тој прослави, којом ће ве приликом положити темељ и згради за убоге старице, коју то друштво подиже у Београду у славу ове светковине. Одбор је изаслао тамо своје две одборнице гђе: Анђелију Ћ,. Лоповића пи Марију Плавшићку, да. заступају ову задругу.

Овом приликом захвалила се на уживаној четиригодишњој потпори од 5 Ф. месечно свршена приправница Марија Шилићева; а досадање питомице и приправнице Емилија Обрадо

вићева, Стана Крстићева, Катица Теларовићева и Софија Гргурова, као и слушалица медицине Корнелија Ракићева подносе на углед своје сведоџбе од прошле школ. године и моле, да им се потпора издаје и за идућу школ. 1900—1901. г. — Пошто су све исказале, да су примерног владања и да су добар и врло добар успех показале у прошлој школ. години: то је решено, да им се свима уживана потпора од 10 и 12 круна месечно издаје и у идућој школ. години.

На упражњено место за потпору од 10 кр. месечно, што је уживала Марија Шилићева, тражило се четири приправнице, а добила је Јулка Николићева из Нов. Сада, послужитељева ћерка. врло добра ученица, која намерава полазити ерп. учит. школу у Сомбору; а осим тога, подарено је Софији Симићевој из Нов. Сада 20 кр. у име путна трошка и набавке књига. — Примљена је оставка на одборништву гђе Виде Давидовац, која, је изјавила, да, јој породичне околности не дозво-