Ženski svet

Бре.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

171

ЉУДЕВИТ 220. И МАРИЈА АНТОАНЕТА.

(Два јутра у версаљ. двору.)

Беше то о Госпојини, 15. авг. 1185. када у кабинету краља Људевита ХУПЛ. у двору версаљеком дође један свештеник вишег клира украшен са свима припадајућим инеигнијама. Лице му пак натутено не доликоваше његовој светлој одори. Није отишао да обави свечану службу у храм, већ управо у Бастиље. Њега је уапсио у дворани „бе! де ђоеш!““ на заповест краљеву херцег од УШегој и одмах у затвор отпратио.

То беше злогласни кардинал Рохан велики елемозинар Француски, епископ из Страсбурга, власник многих најбогатијих цркв. добара. У кабинету пак краљевом расправљаху се најнепријатније ствари. Баш кад хтеде поћи у храм да одслужи свечану службу, изненада га позове краљ, да одмах к њему дође.- Чим у дворану ступи ослови га краљ с питањем:

Је сте ли ви купили један дијамантски ђердан за.1.600,000 Франака код јувелира Бемера 2 Јесам светли краљу одговори кардинал.

А шта се с њим догодило 2

Држим да се налази код Њеног Величанства краљице ! :

А ко вам је заповедио, да га купите 2

Грофица де Гатпое-Уајоје. Она ми је показала једно краљичино писмо ија сам држао, да ћу тиме учинити услугу Њен. Величанству, ако набавим речени ђердан.

Ту га краљица прекиде, која је са пратио-

цима слушала тај разговор:

Гоеподине мој, како сте могли веровати ономе с ким ја нисам осам год. ни речи проговорила, да ћу ја вас баш наћи за таку куповину, и то преко таке госпође !

Ја видим — одговори скрушено кардинал — да сам постао жртва гадне преваре. Ја ћу платити ђердан. Тежња, да учиним услугу Вашем Величанству засенила ме. Нисам ни слутио на лукаветво и врло мије жао, те се то морало догодити. Међу тим извади из џепа писмо, по којем је доиста краљица гроФици Галлон-и то заповедила. Краљ узе писмо, прегледа га, те приђе ближе кардиналу показујући у писмо:

То нити је рукопис краљичин нити потпив. Како може један принц Рохан, један велики елемозинар Француски мислити, да ће се краљица потписати „Марија Антоанета из Француске“ 2 Овако дете зна, да краљице потписују само своје

крштено име! Међу тим му краљ изнесе једно шисмо, које је он (кардинал) писао јувелиру Бемеру, те је поново одлучно искао, да му разјасни ту загонетку.

Кардинал се сав зажари, за тим пребледи и подупре се на сто. Светли краљу, ја сам сувише узбуђен а да могу одговорити као што се приличи Вашем Величанству, говораше кардинал _ дршћућим главом. Овде у мом кабинету има папира, перо и мастила. Напишште, што ми имате казати. Кардинал учини, као што му краљ рече.

После четврт сахата врати се кардинал новећи у рукама своје оправдање. Али то беше тако нејасно и ништаво, да га је управо одало

_ као кривца.

Њега је управо наговорила еплеткашица, грофица. Гатаобе, да набави речени ђердан уверавајући га, да би се краљица Марија Антоалета, по цену тога ђердана, који она тако радо има, еклонила на љубав. Њега је женска опсеном, ' која играше улогу краљице са свим залудила и наговорила, да купи судбоносни накит.

И тако се збило, што мало чав испричасмо. Краљ отпусти грешника, који се усудио, да на најгаднији начин окаља женску част краљице, е речима :

Ви ћете бити затворени чим напоље изађете из моје дворане!

Тако извештава Капањ дворска госпођа краљице Марије Антоанете. Није нам овде намера, да џоново изнашамо тако често испричану историју злогласне парнице о ђердану. Али морамо поменути то бурно јутро у замку версаљском, „јер је тесно скопчано са свима познијим догађајима и са оним јутарњим часовима, од којих 6. окт. 1189. најгрознији беху, које је худе среће замак версаљски доживео и видео.

Ако данас посматрамо почетке покрета не узимајући у обзир цео ток крваве истор. драме Франц. револуције, морамо се дивити како одани беху краљу говорници преврата.

Чувено дело игумана јеуе-а „шта је трећи "сталеж 2“ које у тамним бојама елика невољу и поквареност старих државних повластица, налази се пред краљем. Парод се навикао, кад ропта, да одстрани монарха од покретача насиља“, вели брабри игуман. „Народ гледа краља увек као